Naujos atviros prieigos knygos „Taylor&Francis“ duomenų bazėje

Vaizdas be pavadinimo

Atviroji prieiga – skaitmeninė, prieinama internetu, nemokama mokslinė informacija, kurios naudojimo nevaržo dauguma intelektinės nuosavybės teisių.

Duomenų bazė „Taylor & Francis“ atviros prieigos žurnalus leidžia nuo 2006 m., o 2013 m. savo kolekciją papildė atviros prieigosknygomis socialinių, humanitarinių, STEAM mokslų temomis.

Atvirosios prieigos ištekliais vartotojai gali naudotis nemokamai – skaityti mokslinę literatūrą arba ją atsisiųsti, kopijuoti, platinti, indeksuoti ir kitaip panaudoti savo reikmėms ir teisėtiems tikslams.

Skaitytojų dėmesiui pristatome keletą knygų:

Narrating the Many Autisms: Identity, Agency, Mattering. 2024.
Knygoje dėmesys sutelkiamas ne į tai, kas yra autizmas ar koks yra autistiškas žmogus. Joje greičiau sprendžiamas pagrindinis klausimas: ko reikia, kad autistiški žmonės dalyvautų visuomenės gyvenime kaip lygūs su visais žmonėmis.

Creative Work: Conditions, Contexts and Practices. 2024.
Kaip dirba kūrybiniai darbuotojai? Šioje knygoje pateikiamos įžvalgos iš įvairių disciplinų, padedančios atsakyti į šį svarbų klausimą. Suteikdami galimybę išplėsti mūsų sampratą apie tai, kas yra kūrybinis darbas, knygos autoriai remiasi įvairiais pavyzdžiais, tokiais kaip jūros dumblių pramonė, vaikų rašymas ir nuomojamos erdvės, veikiančios kaip kūrybiniai centrai.

Far From the Truth: Distance, Information, and Credibility in the Early Modern World. 2023.
Informacija ir žinios buvo esminiai ankstyvųjų naujųjų laikų Europos globalių siekių įrankiai. Knygoje kalbama apie konkurenciją dėl geopolitinės įtakos: kaip galima pasitikėti informacija iš toli, kai nėra akivaizdžios strategijos, kaip ją patikrinti? Kas galėjo panaudoti klaidingą informaciją savo naudai ir kaip tai paveikė pasitikėjimą? Kitaip tariant, kaip atstumas paveikė patikimumą ir kokias intelektualines bei epistemologines strategijas sukūrė ankstyvoji modernioji Europa, kad susidorotų su šia problema?

Dispossession: Anthropological Perspectives on Russia’s War Against Ukraine. 2023.
Knyga paremta žmonių pasakojimais ir liudijimais Rusijai užpuolus Ukrainą. Knygą sudaro keletas skyrių, kur pateikta autorės patirtis pergyvenant Rusijos ir Ukrainos karą, jo priežasčių supratimas ir ginkluotos kovos protrūkio suvokimas, taip pat tragiškos karo pasekmės ir baimės dėl šios visuotinės tragedijos. Knygos tikslas – pristatyti ir apmąstyti diskursyvias temas apie Ukrainą ir Rusiją, naudojant socialinių tinklų įrašus anglų, rusų ir ukrainiečių kalbomis, surinktus nuo 2022 m. vasario 24 d.

Turinyje: „Laikas, kuris buvo atimtas iš mūsų“; „Emocinės ir elgesio pasekmės po Rusijos invazijos į Ukrainą civiliams Ukrainos gyventojams“; „Gyventojų perkėlimas ir Rusijos okupacija Kryme“; „Suskaidytas gyvenimas ir suskaidytos istorijos Odesoje“; „Tikėjimas ir karas“; „Moterys ir lyčių lygybė Ukrainos ginkluotosiose pajėgose“.