Erika Povilonytė: užčiuopti akmens gyvybę

Jauna moteris atsirėmusi į spalvotais taškiukais sieną pusiau pridengtu veidu nuleidusi akis
Thai-Binh Phan-Van nuotrauka
Pradžia:2024-04-05 16:00
Pabaiga:2024-05-03 12:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Popieriuje įrėžti akmens žodžius ir nutylėjimus. Pajusti jo odą. Užčiuopti pulsą. Tokių įmanomai neįmanomų dalykų serijoje „Skardžiai” siekia Prancūzijoje gyvenanti panevėžietė dailininkė Erika Povilonytė. Balandžio 5 d. 16 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje II a. ekspozicijų erdvėse bus pristatomi naujausi jaunosios menininkės kūriniai  – atidaroma paroda „Popierius, akmuo, širdis”.   

„Visada gėrėjausi akmeniu ir visokiais jo pavidalais: priešistorės urvais, neolito židiniais, vulkanais, pilkapių vainikais, sarkofagais, Pompėjos siluetais, Richardo Longo akmenų dėlionėmis, obsidiano peiliukais, amuletais, meteoritais, skardžiais… Talanto kalkakmenio karjerai jau nuo pirmų studijų Prancūzijoje momentų tapo mano ritualų prieglobsčiu ir įkvėpimu. Tiek daug idėjų nugulė ant tų melsvų spindinčių uolų – dabar jau tokių pažįstamų, mielų ir prijaukintų. Savo kūryboje dalinuosiu atviru ir artimu ryšiu su gamta. Man visa yra gyva: ir širdis, ir ranka, ir popieriaus lapas, ir akmuo po juo. Parodoje eksponuojami akmens reljefo antspaudai. Skardžiai – tai bendras mano ir uolų kūrinys, subtilus debatas tarp geismo, materijos ir amžinybės”, – sako E. Povilonytė.

Tarsi archeologas, ieškantis žemės gelmėse slypinčių laiko sankirtų, autorė popieriuje stengiasi atkartoti akmens reljefą, sugauti tekstūros žaismą, venas, žvynelius, kampus ir apvalėjimus, kiekvieną prilipusią žolelę, dulkelę, smiltelę. Tarsi mokytųsi akmens kalbos, suturėtų gamtos amžinumą. Tikėtųsi po baltu popieriaus lapu pajusti plakančią kalno širdį.

„Beviltiškai ieškodama širdies ir plaučių alsavimo, mėgindama atvaizduoti kiekvieną akmens linkį ir iškišą galiausiai pasimetu. Man nepavyksta. Neatsispaudžia visi grioveliai ir siūleliai, kontūrai ir įdubos, nesimato įtrūkių, mažų raukšlelių. Antspaudai neapsako visos uolų didybės. Sustoju, apsidairau nuo kalno, o toks didelis atrodęs popieriaus lapas staiga pradingsta peizažo begalybėje. Suprantu savo menkumą, gyvenimo trumpumą, neįmanomybę popieriuje apglėbti beribio kalno portretą. Būtent todėl viskas dar labiau suspindi grožiu. Vaikiškas noras įamžinti amžina, ši miela beprasmybė man dabar kaip niekad prasminga”, – atvirai kalba menininkė. 

E. Povilonytė gimė Panevėžyje. Baigė Dailės mokyklą, dailės magistro laipsnį įgijo Prancūzijoje. Bendradarbiauja su Monrealio (Kanada) moterų menininkių galerija, jos kūryba eksponuota Lietuvoje, Kanadoje bei Prancūzijoje. XIII Jaunojo tapytojo prizo Baltijos šalyse finalininkė.

E. Povilonytė gyvena Prancūzijoje, priklauso menininkų asociacijai „Les Ateliers La Volière”, prisideda prie renginių organizavimo ir kuria kolektyvinėje meno studijoje Dižone. Šiuo metu ruošiasi naujiems parodų bei leidybos projektams Lietuvoje ir Prancūzijoje.

Paroda „Popierius, akmuo, širdis” bibliotekos II a. erdvėse veiks iki gegužės 3 dienos.                                                                                                                     

Ekspozicija – bibliotekos projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje” dalis. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LKT_Logotipas 

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.