UNIKALIOS. Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos draugystė su Slovėnijos ir Suomijos bibliotekomis

Vaizdas be pavadinimo

Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka džiaugiasi jau 7 metus vykstančiomis bendromis veiklomis su Slovėnijos Škofja Lokos miesto Ivano Tavčaro biblioteka. Šiais metais į bendrą projektą įsitraukė ir Suomijos Pyhajoen (Pyhäjoen) miesto biblioteka.

Bendrauti bibliotekos pradėjo paskatintos Europos bibliotekų organizacijos NAPLE (Nathional authorities on public libraries  in Europe).

Keičiasi kraštiečių kūrybos parodomis

Sąlyčio taškas Panevėžio rajono ir Slovėnijos bibliotekoms tapo šalims svarbus vasario mėnuo. Lietuva mini Vasario 16-ąją, o Slovėnija – Vasario 8-ąją (Prešerenov dan). Tą dieną miręs žymus slovėnų poetas, himno autorius Francas Prešerenas. Slovėnams tai – didelė šventė, Kultūros diena.

Kasmet vasarį bibliotekos keičiasi savo krašto kūrėjų meno parodomis. Daugiausia tai – mėgėjų, tautodailininkų kūryba, kartais ir profesionalių fotografų darbų parodos. Slovėnija didelę reikšmę skiria šalies paveldui, istorijai, tad dalinasi savo krašto kūrėjų darbais. Įsimintinos šios: bibliotekos darbuotojų paruošta fotografijų ir istorinių tekstų  paroda „Gyvenimas prie Soros upės“ (jų miestas įsikūręs šios upės slėnyje), iš Škofja Lokos miesto kilusio Simono Šubico senovinių atvirukų paroda „Su geriausiais linkėjimais…“.

„Nekantriai laukiame, kokią parodą mums pasiūlys kolegos iš Slovėnijos. Visa bibliotekos bendruomenė – darbuotojai ir skaitytojai – turi progą praplėsti kultūrinį akiratį. Mums taip pat labai smagu ieškoti krašto kūrėjų darbų, tinkamų siųsti į Slovėniją. Kasmet siunčiame vis kitų autorių darbus. Slovėnams rodėme Juliaus Vaupšo fotografijų parodą „Ustronės svirnas – J. Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejus“, fotografo Algimanto Lūžos „Isos slėnio vaizdai“, tautodailininkės Virginijos Jurevičienės karpinių iš popieriaus parodą „Ažūrinės legendos“, pora fotomenininko Gintaro Lukoševičiaus fotografijų parodų apie mūsų tautines šventes,“ – pasakoja bibliotekininkė Danutė Pamerneckytė.

Kalėdoms – receptų iš Slovėnijos ir Suomijos

Metų pabaigoje finišavo bendras su slovėnais ir suomiais projektas „Trijų šalių receptai“. Visą vasarą Panevėžio rajono bibliotekos skaitytojai rinko mėgstamiausių, savo šeimų tradicinių patiekalų receptus su nuotraukomis. Tą patį darė ir minėtų Suomijos ir Slovėnijos bibliotekų lankytojai. Ruošiamas receptų leidinukas – bibliotekų lankytojams bus pasiūlyta Kalėdoms pasiruošti kitų kraštų patiekalų.

Lietuviai į Suomiją ir Slovėniją išsiuntė obuolių sūrio, gilių kavos, švilpikų, moliūgų pyrago, moliūgų sriubos, šermukšnių uogienės receptus. Slovėnai, be kitų, siūlo šventinį meduolių receptą, o suomiai – kalėdinį patiekalo „Baltijos silkių troškinys“ receptą.

Panevėžio rajono bibliotekos bibliotekininkai tikisi pagaminti šių šventinių patiekalų ir surengti kalėdinę degustaciją bibliotekoje. Dalinasi jau išmėgintu slovėnų meduolių receptu.

Slovėnų meduolių receptas

Didelis širdies formos meduolis ir jį dekoruojančios rankos

Ingredientai

500 g miltų
250 g medaus
25 ml vandens
½ šaukšto kepimo sodos
Cinamono, maltų gvazdikėlių

Paruošimas

  1. Pašildykite medų ir vandenį. Atvėsinkite.                             
  2. Sumaišykite su miltais ir soda.
  3. Suberkite visus prieskonius ir minkykite tešlą 1 valandą, kol ji taps tiršta ir tvirta. Palikite kelioms valandoms pastovėti.
  4. Padalinkite tešlą į keletą dalių, iškočiokite ir pradėkite formuoti. Naudokite sausainių formeles, kad suformuotumėte pagrindines formas.
  5. Ornamentais puošiama atskirai po vieną ant pasirinktos formos. Papuošimams gaminti naudokite įvairius indus, tokius kaip peilis, šakutė, dantų krapštukai. Sudrėkinkite tešlą šlapiu šepetėliu, kad ant pagrindo priliptų ornamentai.
  6. Kepkite meduolius 160⁰ C orkaitėje 20–30 minučių.
  7. Norėdami gauti blizgesį, dar šiltus sausainius aptepkite vandeniu, atskiestu medumi ir maltais gvazdikėliais.