Vokiečių kalbos savaitės renginiai bibliotekoje

Dangaus fone plevėsuoja Vokietijos vėliava
Data:2022-10-20
Laikas:17:00
Vieta:Įvairios bibliotekos erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 17–23 dienomis Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vyks Vokiečių kalbos savaitės „Ö kaip vokiškai?“ renginiai. Goethe‘s instituto Baltijos filmų archyvas suteikia galimybę bibliotekoje nemokamai pamatyti naujausių vokiečių režisierių filmų, skirtų šeimai, vaikams ar jaunimui. O vokiečių kalbos besimokančių moksleivių grupes kviečiame į edukacinį užsiėmimą „Vokiečių literatūros ir kultūros atradimai bibliotekoje“.

Edukaciniai užsiėmimai

Spalio 17, 18, 20 d9, 10, 11, 12 val. Mokymų klasėje – edukaciniai užsiėmimai „Vokiečių literatūros ir kultūros atradimai bibliotekoje“ (45–60 min.), skirti vokiečių kalbos besimokančių moksleivių grupėms (iki 15 dalyvių).

Būtina registracija: tel. +370 616 19 703 arba el. p. edukacijos@pavb.lt

Vokiškų filmų peržiūros (konferencijų salėje ir Menų skaitykloje)
Filmai įgarsinti vokiečių kalba su lietuviškais subtitrais.

Spalio 17 d.  13 val. konferencijų salėje – „Nyndorfo karalienė“ („Königin von Niendorf“), rež. Joya Thome. 2017, trukmė 67 min. Vaidybinis filmas visai šeimai.

Dešimtmetė Lėja vasaros atostogas nusprendžia leisti namuose. Ji pakankamai vieniša, važinėjasi dviračiu ir lanko muzikantą Marką. Vieną dieną mergaitės dėmesį atkreipia penki berniukai. Jie įdomiai leidžia laiką. Lėja pamažu įgyja jų pasitikėjimą, prisijungia prie jų „gaujos“. Tuomet nuobodi vasara netikėtai tampa įsimintinu nuotykiu. 

Spalio 18 d. 13 val. ir 17 val. konferencijų salėje – „Sistemos laužytoja“ („Systemsprenger“), rež. Nora Fingscheidt. 2019 m., trukmė 120 min. Vaidybinis filmas, skirtas visai šeima. 

Filme – devynmetės mergaitės išgyvenimų ir nepritapimo prie socialinės sistemos drama. Devynmetė Beni atskirta nuo šeimos dėl elgesio ir socialinės adaptacijos problemų. Jos nesuvaldo nei motina, nei vaikų priežiūros specialistai, nei psichoterapeutai. Ji eina prieš bet kokią kontrolę ir sistemą, prižiūrima besikeičiančių globėjų, nuolat patirianti didžiulį nerimą ir dvasinį skausmą, vis tikisi grįžti į savo tikrąją šeimą, ieško šilumos, supratimo ir meilės. 

Spalio 19 d. konferencijų salėje 17 val. „Krautuvų valsas“ („In den Gängen“), rež. Thomas Stuber. 2018, trukmė 126 min (N-13).

Vaidybinis filmas sukurtas pagal rašytojo C. Meyerio kūrinį „Tarp eilių“ iš apsakymų rinkinio „Naktis, žiburiai“. Filme – milžiniškas prekybos centras ir jame nuolat plušantys žmonės su savo paslaptimis ir vidiniais išgyvenimais. Bruno slapčia ilgisi praėjusio laiko ir laisvės pojūčio, kai jis vairavo sunkvežimį, o ne krautuvą, Marion iš saldumynų skyriaus tyliai kenčia nuo smurtaujančio vyro, drovusis Kristianas slepia savo praeitį, puoselėja romantiškus jausmus ištekėjusiai moteriai. Nepaisant monotoniškos kasdienybės rutinos, kiekvienas jų nori būti suprastas ir mylimas. 

Spalio 20 d. 13 val. ir 17 val. konferencijų salėje – „Berniukui reikia būti gryname ore“ („Der Junge muss an die frische Luft“), rež. Caroline Link. 2018, trukmė 96 min. (N-7).

Filmo veiksmas nukelia į XX a. 8-ąjį dešimtmetį. Hansui-Pėteriui devyneri. Nuo pat mažens berniukas turi neeilinių aktorinių gebėjimų įkūnyti skirtingus personažus, prajuokinti kitus žmones. Savo talentą jis treniruoja  kiekviena proga – artimųjų rate, tetos Anės krautuvėlėje, kurios pirkėjai tampa publika, ar per visokius švęsti mėgstančios giminės susiėjimus. Tačiau idilišką šeimos gyvenimą užtemdo šešėlis, kai Hanso-Pėterio mama suserga sunkia liga. Nepaisant sunkių dvasinių išgyvenimų, berniukas nepalūžta ir siekia savo svajonės – tapti garsiu komiku. 

Interaktyvus testas

Išmėginkite bibliotekos darbuotojų parengtą interaktyvų testą „Wie viel weiß Du über Deutschland?” („Pasitikrink, ką žinai apie Vokietiją?”), skirtą visiems, mokantiems vokiečių kalbą.

Vokiečių rašytojų knygos vaikams ir paaugliams lietuvių kalba


Visoje Lietuvoje organizuojamų Vokiečių kalbos dienų tikslas – pabrėžti vokiečių kalbos vaidmenį švietimo ir kultūros įstaigose, versle ir kitose gyvenimo srityse. Daugiau apie iniciatyvą skaitykite Vokiečių kalbos dienos.

Kviečiame!

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.