Vaikai Suomijoje klausėsi lietuviškos pasakos

Šių metų pradžioje  Europos viešųjų bibliotekų bendradarbiavimo programoje (NAPLE Sister Libraries program) Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka susibičiuliavo su Pyhäjoki savivaldybės ir Kuusamo miesto viešosiomis bibliotekomis Suomijoje. Apie susibičiuliavusias bibliotekas ir jų planus buvo skelbta Europos viešųjų bibliotekų bendradarbiavimo programos tinklapyje.

Bibliotekos partnerės sutarė bendradarbiaudamos dalintis gerąja profesine patirtimi, vykdyti bendras skaitymo skatinimo iniciatyvas, domėtis partnerių šalių kultūra ir paveldu.

Kovo mėnesį sulaukėme pasiūlymo iš Pyhäjoki savivaldybės bibliotekos dalyvauti viename iš jų projektų, kurį koordinavo Terhi Virkkunen. Sudomino iš pažiūros paprasta, bet labai patraukli projekto idėja – Terhi dirbo su 1–6 metų vaikų grupėmis vaikų darželiuose, pusės valandos trukmės užsiėmimuose skaitydama kokios nors šalies pasaką ir supažindindama vaikus su kai kuriais tos kalbos žodžiais ir frazėmis (kaip pasisveikinti, pasakyti savo vardą ar suskaičiuoti iki dešimties). Vaikai taip pat buvo supažindinami su tos šalies vieta žemėlapyje (arba gaublyje) ir jos vėliava.

Štai ką apie šią įdomią iniciatyvą sako pati Terhi: „Aš rinkau (daugiausia iš savo šeimos narių ar draugų užsienyje) kasdienes vaikystės istorijas. Po to pradėjau tas istorijas redaguoti, palikdama pagrindines pasakojimo dalis, pridėdama spalvų ir būdvardžių ir taip iš paprastos istorijos sukurdama pasaką. Idėja slypi tame, kad mes, suaugusieji, šiandiena turėtume prisiminti, kokie buvome vaikystėje ir kaip tuomet į kasdienybę  žvelgėme per stebuklingos vaikiškos vaizduotės prizmę. Panašu, kad šiandien suaugusieji įnirtingai kovoja dėl kvailų dalykų socialiniuose tinkluose, o aš norėčiau, kad žmonės nors trumpam tai pamirštų“.

Mūsų bibliotekai buvo pasiūlyta dalyvauti šiame projekte supažindinant suomių vaikus su lietuviška pasaka ar šiaip smagia istorija, įrašant ją, kad vaikai girdėtų, kaip skamba lietuviška kalba. Garso įraše vaikai taip pat girdėjo keletą lietuviškų frazių, skaičius nuo 1 iki 10, mūsų tautinės vėliavos spalvų pavadinimus.  Mūsų bibliotekos darbuotojos Virginija, Šarūnė ir Toma dalyvavo virtualiuose susitikimuose su projekto koordinatore Terhi, rinko geriausiai tinkančias tokio amžiaus vaikams istorijas. Vaizdo įraše, kuriame Šarūnė skaito istoriją apie Vytauto V. Landsbergio herojų lapiuką Pūkį, vaikai galėjo matyti ir linksmas iliustracijas, kurios jiems padėjo suprasti istorijos įvykius.

Terhi papasakojo, kaip pavyko ši linksma suomių vaikų pažintis su Lietuva: „Dalyvavo 43 vaikai (iki 6 metų amžiaus) ir 9 suaugusieji. Pirmiausia mes mokėmės spalvų pavadinimus ir mėginome žemėlapyje atrasti jūsų šalį. Vaikams labai patinka vėliavos, taigi, mes pirmiausia tarp kitų vėliavų suradome Suomijos, o po to Lietuvos vėliavą. Tada žiūrėjome istorijos įrašą ir bandėme atspėti, apie ką ji (vėliau klausytojai sužinojo tikruosius istorijos įvykius). Vaikai išties buvo susidomėję, kas gi nutiko tiems gyvūnams – istorijos herojams.  

Aš nepaprastai dėkinga, kad dalyvavote mūsų projekte, labai norėčiau su jumis bendradarbiauti ir ateityje!“