Muzikos lobynas bibliotekoje

Menų skaitykla. R. Šulskytės nuotrauka
Menų skaitykla. R. Šulskytės nuotrauka

1975 metais spalio 1-oji diena paskelbta Tarptautine muzikos diena. Šios gražios šventės, minimos visame pasaulyje, iniciatorius yra lordas Yehudi Menuhinas. Jis savo laiške Tarptautinei muzikos tarybai rašė: „šios dienos tikslas yra UNESCO idėjų apie tautų taiką ir bendrystę jų kultūrų evoliucijoje pritaikymas, patirties pasikeitimas ir bendrųjų estetinių vertybių akcentavimas. Siūlau šią dieną paskelbti kelių minučių tylą. Šis tylos laikotarpis tebūna panaudotas muzikos, atliekamos miestų viešosiose erdvėse – parkuose ir aikštėse – klausymui“.

Visame pasaulyje šią dieną rengiami koncertai, įvairūs pasirodymai, susiję su muzika. Šios dienos paskirtis – muzikos – universaliausios kalbos dėka suburti ir suvienyti miestų bendruomenes, nepaisant jokių socialinių skirtumų, suteikti progą pasidžiaugti muzikos menu visiems jos klausytojams.

„Gal ne kiekvienas panevėžietis žino, kad Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje trečiajame aukšte įsikūrusioje Menų skaitykloje galima rasti ne tik knygų, meno albumų, kitų vaizduojamojo meno leidinių, bet ir susipažinti su muzikos leidiniais, kurie komplektuojami bibliotekoje nuo 1962 metų. Tai vienintelis specializuotas tokio profilio bibliotekos padalinys visoje apskrityje, sukaupęs vertingus fondus tiek turinio, tiek kiekybine prasme“

– vyr. bibliotekininkė Jolanta Sriubienė

Skyriaus fonde virš 40 tūkst. egz. knygų, natų, garso ir vaizdo įrašų. Fondas universalus, visiems prieinamas, apimantis įvairių epochų, stilių, žanrų, skirtingų pasaulio tautų muzikos kūrybinį palikimą – muzikos enciklopedijas, knygas muzikos istorijos, teorijos, filosofijos, kritikos ir metodikos klausimais, monografijas apie lietuvių ir užsienio kompozitorių ir atlikėjų gyvenimą bei jų kūrybą, muzikos programinę medžiagą, skirtą muzikinio ugdymo, choreografijos pedagogams, taip pat pradžiamokslius mokytis groti įvairiais instrumentais, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos kompozitorių natų rinkinius, skirtus įvairaus amžiaus, įvairių gebėjimų bei išsilavinimo muzikos atlikėjams – tiek profesionalams, tiek mėgėjams.

Didžiąją fondo dalį sudaro natų rinkiniai (apie 17 tūkst. vnt.) įvairiam lankytojų skoniui. Čia galima rasti ir populiariausių šio meto atlikėjų, grupių atliekamus kūrinius – pop, roko, džiazo muzikos rinkinius bei vokalinės, religinės muzikos natų nuo viduramžių grigališkojo choralo iki šių dienų elektroninės muzikos, natų leidinių klavišiniams, styginiams, pučiamiesiems ir mušamiesiems instrumentams solo ir ansambliniam atlikimui. Kai kurie natų leidiniai su priedais – karaoke versijomis, muzikos kūrinių įrašytais takeliais.

Menų skaityklos fonotekoje – virš 13 tūkst. garso įrašų (vinilinių plokštelių, garso kasečių, kompaktinių diskų) įvairių epochų, stilių, žanrų tematika:

  • klasikinė ir šiuolaikinė vokalinė bei instrumentinė muzika,
  • džiazas,
  • lietuvių bei kitų tautų folkloras,
  • įvairių pasaulio valstybių  himnai,
  • religinė, bažnytinė muzika,
  • instrumentinė orkestrinė ir  kamerinių ansamblių muzika, muzika atskiriems instrumentams;
  • garso efektų įrašai, muzika su gamtos garsais, muzika iš kino filmų, spektaklių;
  • literatūriniai dainuojamosios ir skaitomosios poezijos, prozos, rašytojų balsų įrašai;
  • dainos, pasakos, lopšinės ir kt. muzika vaikams.

Menų skaitykloje galima ne tik nemokamai klausytis skaitmeninių bei analoginių muzikos garso įrašų, bet ir žiūrėti įvairiausių žanrų filmus. Mediatekoje sukaupta apie 2 tūkst. filmų. Tai – įvairūs edukaciniai, dokumentiniai bei vaidybiniai Lietuvos ir pasaulio režisierių sukurti filmai, filmai apie Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatus, garsius rašytojus, menininkus, visuomenės veikėjus, istoriniai filmai, filmai, skirti Lietuvos valstybės reikšmingų įvykių ir asmenybių atminčiai, filmai apie Lietuvą, jos etnokultūrą, literatūros kūrinių ekranizacijos. Mediatekoje taip pat komplektuojami ir muzikiniai – koncertų, spektaklių vaizdo ir garso įrašai, įrašai muzikos terapijai bei animaciniai filmai patiems mažiausiems bibliotekos lankytojams.

Filmus galima žiūrėti nemokamai individualiai jums patogiu bibliotekos darbo laiku, taip pat su ikimokyklinio amžiaus vaikų arba moksleivių grupėmis (iš anksto rezervavus salę filmo peržiūrai).

Menų skaitykloje teikiame garso įrašų redagavimo paslaugas – galime suskaitmeninti įrašą iš vinilinės plokštelės, garsajuostės, jį „sukarpyti“ į atskirus fragmentus, sumontuoti muzikinį foną renginiui pagal jūsų pasirinktą scenarijų, pakeisti muzikinio kūrinio greitį, tempą ir aukštį, papildyti garso įrašą natūraliais gamtos garsais ar specialiaisiais efektais. Garso įrašų fragmentų montavimo paslauga praverčia ne tik rengiant įvairiausias šventes, bet ir ugdant vaikus, supažindinant juos su įvairiausių žanrų ir stilių muzika pamokose. Ši paslauga yra mokama pagal patvirtintus įkainius. Garso įrašų fragmentai kopijuojami ir montuojami, laikantis LR autorių ir gretutinių teisių įstatymo nuostatų, tik asmeniniam naudojimui bei edukaciniais, švietimo tikslais.

Kaupiame, skleidžiame ir propaguojame muzikos informaciją Panevėžio apskrityje,  rinkdami, saugodami bei populiarindami publikuotus visų tipų muzikos dokumentus kaip kultūros paveldą, dalyvaudami kultūros procese.

Kviečiame užsukti pas mus, prasmingai leidžiant laisvalaikį, ir bendradarbiauti, kuriant ir vykdant įvairius kūrybinius projektus!


Parengė vyr. bibliotekininkė Jolanta Sriubienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *