Dalios Savickaitės knygos „Rytų Aukštaitijos keliuose sutiktieji. II knyga” pristatymas

Renginio „Vasaros knygų fiesta“ plakatas

VASAROS KNYGŲ FIESTA bibliotekos „YouTube“ kanale kviečia į virtualų Dalios Savickaitės knygos „Rytų Aukštaitijos keliuose sutiktieji. II knyga” pristatymą. Knygos autorę kultūrologę, žurnalistę, Visagino viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoją Dalią Savickaitę kalbina Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Virginija Januševičienė. Visaginietė režisierė Birutė Davidovičė išsamiai ir jautriai pristato knygos autorę, jos įspūdingą biografiją, nuveiktus darbus ir asmenybės bruožus.

 „Rytų Aukštaitijos keliuose sutiktieji. II knyga” yra skirta Visagino 45-erių metų sukakčiai, todėl didžiausias dėmesys čia skiriamas visaginiečiams, jų darbams, kūrybai, miesto savitumams. Tačiau leidinyje sutiksime daug įdomių asmenybių iš visos Rytų Aukštaitijos. Vieni jų jau seniai suleidę šaknis į šią žemę, tęsiantys šio krašto tradicijas iš kartos į kartą, kiti atvykę iš įvairių Lietuvos regionų ir besidalijantys savo patirtimi.

D. Savickaitė knygose „Rytų Aukštaitijos keliuose sutiktieji” tiek pirmoje, tiek antroje dalyje rašo apie šalia esančius, suprasdama, kaip svarbu žmogui būti pastebėtam, kaip reikia branginti asmenybes, o ypač atokesnių vietovių žmones.

Kadangi  „Rytų Aukštaitijos keliuose sutiktieji. II knyga” yra skirta  Visagino sukakčiai, tai pokalbio metu sužinosime, kuo įdomus šis miestas, kuris dažnai vadinamas tautų katilu, nes čia gyvena net 43  tautybių žmonės. Kalbėsimės, kaip čia persipina įvairių tautų kultūra, kodėl miestas garsėja muzikiniais pasiekimais, akrobatika, kokios jo sąsajos su Ignalina. Iš arčiau susipažinsime su Visagino biblioteka, kurios darbuotojams tenka bendrauti su įvairių tautybių miesto gyventojais ir atliepti visų lūkesčius.

Antroje knygos dalyje „Pažinkime Lietuvą“ – garsios Goštautų giminės istorijos aprašymas, Visagino, Ignalinos, Zarasų kultūros bendruomenių gyvenimas, įdomios įžvalgos apie senovinius verslus, amatus. Apie tai kalbėsimės ir laidoje.

Kultūrologė, didelę renginių organizavimo patirtį turinti D. Savickaitė įvairiapusiškai analizuoja kultūrinius reiškinius trečioje knygos dalyje „Renginiai“. Pokalbio metu sužinosime ne tik apie turtingą istoriją turintį „Visagino country“ festivalį, bet ir kitus renginius, šventes, projektus bei juos rengiančius žmones. Vertinga informacija skatina gyvai susipažinti su šiomis Aukštaitijos krašto įdomybėmis.  

Ypatingo grožio kraštovaizdis formuoja žmonių pomėgius, ugdo jų kūrybines galias. Knygos autorė D. Savickaitė knygos įžangoje kalba apie kūrybiškumą kaip apie būtiną išlikimo sąlygą. Jos teigimu, aplinkos vertybes kuriantys žmonės yra trapūs kaip rasos perlai, kuriuos gali sunaikinti neatsargus krestelėjimas. Būtent apie tokius jautrius ir veikiančius, keičiančius aplinką žmones ir yra ši knyga.

Pati D. Savickaitė stulbina savo kūrybiškumu, savo nuveiktais svariais darbais įvairiose srityse. Pasak Visagino mero Erlando Galaguz, knygų autorė – skirtingiausių amplua asmenybė. Vieni pažįsta Dalią kaip valstybės tarnautoją, kultūrologę, etnografę, kiti – kaip bibliotekininkę, renginių organizatorę bei vedėją, muziejininkę, įdomią pašnekovę, dar kiti – kaip žurnalistę, gyvenimo metraštininkę, sociokultūrininkę ar tiesiog visapusiškai įdomų, meniškos sielos bei stiprios dvasios žmogų.

„Drįstu pasakyti, kad Dalia Savickaitė – ne tik Rytų Aukštaitijos metraštininkė. Ji – baltoji metraštininkė. Kūrybinga, dėmesinga ir jautri gyvenimo metraštininkė, gebanti suprasti kitą – kenčiantį, kamuojamą negalios, slegiamą aplinkinių abejingumo. Ji ne tik fiksuoja faktus, bet analizuoja ir vertina, turi savo poziciją“, — sako knygos pristatyme režisierė Birutė Davidovičė.