VASAROS KNYGŲ FIESTA. Pokalbis apie žvalgybą Baltijos šalyse su istorike dr. Mingaile Jurkute

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-06-30
Laikas:14:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Birželio 30 d. 14 val. vyks trečioji Bitės bibliotekos rengiamos „Vasaros knygų fiestos“ transliacija. Šįkart virtualios fiestos viešnia – Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vyriausioji istorikė dr. Mingailė Jurkutė. Ji pristatys naujausią šio centro leidinį – savo knygą „CIA žvalgyba Baltijos šalyse / CIA Intelligence in Baltics (1947–1953)“. Autorę kalbins bibliotekos kultūrinių renginių koordinatorė Vida Mikelevičiūtė. Kaip visada, transliacija vyks gyvai, o vėliau ją galėsite stebėti ir bibliotekos „YouTube“ kanale.

Ginkluoto pasipriešinimo Lietuvoje istorija iki šiol daugiausia buvo rašoma remiantis sovietų okupacinių struktūrų, partizanų dokumentais ir egodokumentika. Tik gana neseniai, dokumentus išslaptinus, atsirado dar vienas šaltinių kompleksas – JAV žvalgybinė informacija. Knygoje „CIA žvalgyba Baltijos šalyse 1947–1953“ publikuojami JAV Centrinės žvalgybos agentūros (Central Intelligence Agency – CIA) dokumentai bus įdomūs ne tik rezistencijos tyrinėtojams, bet ir tiriantiems padėtį okupuotoje Lietuvoje.

Rinkinyje skelbiami Mingailės Jurkutės iš tūkstančių atrinkti dvidešimt keturi išslaptinti raportai, daugiausia liečiantys padėtį okupuotuose Baltijos kraštuose. JAV žvalgybą domino okupuotų Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų padėtis, nuotaikos ir gyvenimo sąlygos, sovietų kariuomenės dislokavimas, trijų valstybių partizaninis pasipriešinimas, jo organizacija, saugumo struktūrų veiksmai. Publikuojami ir REDSOX misijų, skirtų agentams į Sovietų Sąjungą siųsti, dokumentai. Susigaudyti visame sudėtingame peizaže padeda įvadas (lietuvių ir anglų kalbomis), kuriame ne tik paaiškinama dokumentuose randama informacija, dokumentų privalumai, trūkumai bei recepcija, bet ir aprašomas žvalgybinės informacijos rinkimo ir apdorojimo (dokumentų atsiradimo) procesas.

Su visais, taip pat ir naujausiais, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Leidybos skyriaus leidiniais galite susipažinti svetainėje.

Tiesioginės transliacijos metu turėsite galimybę užduoti klausimus.