Susitikimas su rašytoja, aktore, režisiere Birute Mar

Birutė Mar
Data:2020-06-29
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Birželio 29 d. 16 val. bibliotekos konferencijų salėje kviečiame į susitikimą su aktore, režisiere, rašytoja, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureate Birute Mar. Renginys bus transliuojamas tiesiogiai bibliotekos „YouTube“ kanale.  

Yra asmenybių, kurių talentai atsiskleidžia įvairiuose kūrybos laukuose. Birutė Mar yra būtent tokia. Aktorė, režisierė, rašytoja. Reikšmingi darbai teatre ir literatūroje, kuriuos itin praturtina įvairiuose pasaulio kraštuose įgyta patirtis.

„Keista… Jau keletą metų vis grįžtu į šiuos tolimus kraštus. Pasiilgstu spalvoto, murzino, sujaukto, skurdaus k i t o k i o  p a s a u l i o kambario, iš kur lyg dovaną lagamine parsivežu kažką, kas dar ilgai skaidriai aidi viduje, it kamertonas – kaip gyventi, lyg om garsu pasibaigianti čionykštė malda…“, – tokią patirtį aprašė Birutė savo kelionių į Rytų kraštus knygoje „Cinamonu kvepiantys namai“.

Tokių dvasinių dovanų savame lagamine kūrėja parsiveža iš įvairių kraštų, iš kelionių, stažuočių.  Matyt tai padėjo susiformuoti savitumui, kuriuo pažymėti visi jos darbai, ir neįtikėtinam įvairiapusiškumui.

Renginio metu Birutė Mar kalbės apie literatūros ir teatro sąsajas jos gyvenimo magistralėje, apie parašytas knygas, sukurtus vaidmenis.  Ji  yra išleidusi 7 knygas (poezija, esė, proza vaikams), kuria dramaturgiją autoriniams spektakliams, rašo pjeses, libretus operoms, publikacijas Lietuvos kultūrinėje spaudoje teatro, šokio ir kino temomis bei kelionių esė. Lietuvos rašytojų sąjungos narė (nuo 2000 m.).

Jos eilėraščiai versti ir publikuoti rusų, lenkų, vokiečių, anglų, latvių, islandų, estų, švedų kalbomis, dalyvauta tarptautiniuose poezijos renginiuose ir festivaliuose Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Islandijoje, JAV, Airijoje, Estijoje, Švedijoje. Renginyje bus skaitomi  eilėraščiai  iš poezijos rinktinių „Neišsiųsti laiškai“ ir „Solo“.

Teatras Birutės Mar gyvenime tarsi milžiniškas kalnas, į kurį kopiant atrandama vis kažkas naujo, atsiskleidžia nauji gebėjimai. 1988-1993 m. ji studijavo Sankt Peterburgo (Rusija) teatro, muzikos ir kino institute, įgijo teatro ir kino aktorės bei režisierės aukštojo mokslo diplomus.

Nuo 1994 m.  dirbo Lietuvos akademinio (vėliau nacionalinio) dramos teatro aktore, sukūrė vaidmenų žymių režisierių J.Vaitkaus, R.Tumino, I.Bučienės, K.Kymantaitės, L.Zappia, V.V.Landsbergio, C.Graužinio bei savo režisuotuose spektakliuose, kino filmuose.

1997–1998 m.  mokėsi japonų Noh teatro dainavimo ir šokio Kita Noh mokykloje bei tradicinio Nihon Buyo šokio Tokijuje (Japonija).

Nuo 1998 m. pradėjo kurti kamerinius spektaklius, tarptautinį pripažinimą pelniusius monospektaklius, įvertintus tarptautinių teatro festivalių apdovanojimais, pristatytus teatro forumuose virš trisdešimties Europos ir pasaulio šalių.

 Pasak teatrologės Daivos Šabasevičienės, monospektaklis – pats sunkiausias iš kamerinių ar polifoninių spektaklių. Teatras be konflikto neįmanomas, o čia scenoje plakasi vienas žmogus; jis konfliktuoja ir su savimi, ir su aplinka. Birutės Mar sukurtų monospektaklių plejadoje ryškūs jos vaidmenys : Vini, Antigonė, Poetė, Elena, Unė, Julija, Marina Cvetajeva, Ledo mergaitė, Nora, Japonė. 2018 m. kartus su bendraminčiais Birutė Mar įkūrė „Solo teatrą“, kurį ji pati vadina  „mūsų neskubių, šviesių susitikimų bei sakralios kūrybos laiku ir erdve“.

Apie įvairius gyvenimo tarpsnius, kūrybos subtilybes, parašytas knygas ir sukurtus vaidmenis viešnią kalbins bibliotekos renginių organizatorė, poetė Elvyra Pažemeckaitė. Bibliotekoje vyksiantis susitikimas su Birute Mar – renginys iš Valstybės kultūros ir meno premijų laureatų kūrybą populiarinančio projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

Lietuvos Respublikos Kultūros taryba Panevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.