Biblioteka kviečia – čia yra ką veikti

Kupiškis

Kupiškio viešąją biblioteką miestiečiai jau įprato lankyti jos laikinuose pastatuose – buvusios „Kupos” pradinės mokyklos pastatuose Krantinės gatvėje, tačiau dažnas paklausia mūsų – ar greitai grįšite atgal į remontuojamas patalpas L. Stuokos-Gucevičiaus aikštėje?

Darbai vyksta, rajono savivaldybės finansiniai įsipareigojimai tvirti, todėl norisi tikėti, kad šie metai bus paskutiniai ir mes galėsime visi kartu pasidžiaugti puikiu pastatu. Apie tai, kaip mes gyvensime iš esmės atnaujintose erdvėse galvojame jau dabar – įgytas informacinis interaktyvus ekranas, kuris leidžia greitai ir patraukliai pristatyti mūsų kraštą – jis bus naudojamas mokymams ir edukacijai jau šiemet, laikinuose pastatuose ir perkeliamas į naujuosius, kai tik bus tam pasiruošta. Renginių metu jau „prakalbintas” gražuolis baltas pianinas, tikime, ypač puikiai skambės būsimoje dvasinėje šventovėje – tai naujas mūsų įgytas, ne tik įstaigą reprezentuojantis instrumentas, tačiau ir svarbi muzikinio lavinimo priemonė. Žinoma, ne tik įranga, instrumentai svarbūs – įstaigą charakterizuoja jos veikla ir čia mes galime pasidalinti savo šių metų sumanymais, kuriems jau pritarta ir yra gautas Lietuvos kultūros tarybos finansavimas. Jau kovo 10 dieną kviesime į du įdomius renginius, skirtus Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės Atkūrimo dienai – Viktoro Diawaros muzikinį desertą ir dailininko R. Gatavecko klasikinio piešimo studiją, vasarą miesto aikštėje lankytojus vėl kvies geokupolas – tęsis mūsų vasaros bibliotekos projektas „AKIS”, vyks įdomi fotografijos paroda toje pačioje miesto aikštėje, tęsime jau pradėtą kultūros, istorijos ir gamtos paminklų tyrimą ir pristatymą visuomenei.

Savaime suprantama, kviečiame ir kviesime į renginius, susitikimus su rašytojais, visuomenės veikėjais – telieka sekti reklamas, panaršyti mūsų įstaigos internetinę svetainę, kurios atnaujinimo darbai taip pat vyksta…

Kas dar? Pirmadieniais prancūzų kalbos gerbėjai renkasi į klubą – gera ir naudinga lavinti savo gebėjimus, kai užsiėmimams vadovauja diplomuotos specialistės Rūta ir Ingrida. „Žirniukų” klubo lankytojai patys mažiausi – kartu su mamomis į edukacijų klasę antradieniais ir ketvirtadieniais ateina 2–4 metų vaikučiai – žaidžia, bendrauja, lavinasi… Ketvirtadienio vakarais edukacijų klasėje dailės studijos lankytojai išbando įvairias dailės technikas – piešia, lieja akvareles, tapo akrilu – reikia manyti, kad išvysime ir šios studijos lankytojų darbų parodą.

Jau daugiau kaip trys šimtai rajono gyventojų dalyvavo įvairių lygių skaitmeninio raštingumo mokymuose pagal respublikinį projektą „Prisijungusi Lietuva”. Šis visą Lietuvą apimantis projektas truks iki 2022 metų ir mūsų rajone turėtų būti apmokyti naudotis išmaniaisiais įrenginiais – planšetėmis ir išmaniaisiais telefonais, bei nešiojamaisiais kompiuteriais daugiau kaip 600 rajono gyventojų. Neabejojame, kad pavyks šią užduotį viršyti ir kad mūsų rajono žmonės tikrai daug dažniau naudosis išmaniųjų technologijų teikiamomis galimybėmis – nepaprastai malonu matyti, kai net solidaus amžiaus žmonės bando įvaldyti technologijas, kaip nudžiunga, kai pavyksta prisijungti prie vienos ar kitos informacinės sistemos, atlikti tegu ir nesudėtingas operacijas. Svarbu priminti, kad šie mokymai visuose bibliotekos padaliniuose jie jau vyko ir vyks, todėl kviečiame pasinaudoti nemokama galimybe mokytis. Beje, konsultuotis, prašyti pagalbos jei pamiršome, nežinome kaip elgtis su išmaniaisiais prietaisais, kviečiame drąsiai kreiptis į bibliotekininkus ir ne mokymų metu – tikrai padėsime.

Ar verta priminti, kad tradicinės mūsų veiklos – knygų skolinimas, periodika, kompiuterizuotos darbo vietos taip pat laukia lankytojų? Be abejo, taip – biblioteka kviečia.

Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus