Susikurti šventę: biržiečių tarmės diktants

Ežerų ir žalios augmenijos panorama

Priėjo uogos, verd terp puodą, kurkė, kū tujė, durys ketэ. Ar išverstumėte į bendrinę kalbą šiuos biržietiškus posakius?

Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka jau trečius metus buria bendruomenę rašyti originalų biržiečių tarmės diktantą – dalyviai gyvai ir nuotoliu biržietišką tarmę raštu verčia į bendrinę kalbą. Taip simboliškai bibliotekoje minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena.

„Tarmės – tai regiono, namų kalba, tai prigimtinė, pati pirmoji kalba,“ – sako diktanto sumanytoja bibliotekininkė Rita Venskūnienė.

Ji sako, kad bibliotekos tikslas yra visus paskatinti domėtis prigimtine biržietiška šnekta, kuriai pradžią davė tėvai ir proseneliai. „Tai tarsi istorijos pėdsakai, vedantys mus į šių dienų laiką, eikime jais ir didžiuokimės, kad esame pažinę savo krašto istoriją,“ – kviečia organizatorė.

Bibliotekininkė džiaugiasi, kad diktantą rašo ne tik biržiečiai, bet ir žmonės iš Šiaulių, Pasvalio, kitų miestų. Per nuotolį rašo po visą pasaulį išsibarstę biržiečiai. Pasak dalyvaujančių nuotoliu, jokia kalba niekada netaps tokia sava ir miela kaip gimtoji tarmė.

Idėja

Iš pradžių bibliotekininkėms Liudai Prunskienei ir Ritai Venskūnienei kilo mintis sudaryti biržietiškos šnektos ir posakių žodyną, į veiklą įsitraukė nemaža bendruomenės dalis. Paskui, 2022 m., R. Venskūnienei gimė idėja rašyti biržiečių tarmės diktantą.

Kolega Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto darbuotojas Virginijus Gasiliūnas patarė diktuoti biržietiškai, o rašyti bendrine lietuvių kalba. Toks diktantas – ne tik teksto rašymas, bet ir vertimas, kai reikia surasti žodžius, kurie atitiktų tarmiškus.

Pasak komisijos pirmininkės rašytojos Rugilės Audenienės, vertinant pirmąjį diktantą ją nustebino, kad tikrai nelengvą tekstą nemažai kas parašė su nedaug klaidų ir dar kūrybiškai pažvelgė į vertimo skambesį. Pasak jos, suaugusiajam tai ne tik gera proto mankšta, bet ir proga visai kitomis akimis pažiūrėti į mokyklos patirtį ir patiems susikurti šventę.

Dalyvaukite

Pasitikdamos Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną bei 2024-aisiais minėdamos Spaudos atgavimo 120-ąsias metines Biržų rajono savivaldybė kartu su Jurgio Bielinio viešąja biblioteka biržiečius kviečia išrinkti gražiausią biržietišką posakį, kuris atspindėtų biržiečių gyvenimo būdą, humoro jausmą, biržietišką charakterį. Balsavimas vyksta iki balandžio 30 d. Pats gražiausias posakis bus paskelbtas biržiečių tarmės diktanto rašymo dieną gegužės 4 d. 10 val. Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje.

Diktantą galima rašyti ir nuotoliniu – stebint tiesioginę transliaciją bibliotekos feisbuko paskyroje. Konkurso darbus vertins komisija.

Registracija ir informacija el. p. renginiai.biblioteka@gmail.com ar tel. +370 694 44208.

Pasipraktikuokite

Prėja uogas – prisirpo uogos, verd terp puodą – verda puode, durys ketэ – durys užrakintos, biržiečių vizitine kortele tapęs pasisveikinimas kū tujė? – kaip gyveni?, kurkė – kalakutė, ulyčia – gatvė, lazaunė – pašiūrė ratams, Kairio Adolp – Kairys Adolfas.

Pasiruošti padės XIX a. pabaigos – XX a. pirmos pusės Biržų krašto šnekamosios kalbos žodynas „Taip kalbėjo mūsų senoliai“.

Nuotraukų galerijoje – diktanto rašymo akimirkos