„Gedimino kraujas“: pažintis su 300 metų Lietuvą valdžiusia gimine

Vaizdas be pavadinimo
Data:2024-05-09
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Gegužės 9 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos konferencijų salėje – Eimanto Gudo ir Žilvinės Petrauskaitės knygos „Gedimino kraujas“ pristatymas.  Dalyvauja autoriai.

Gediminaičiai – Lietuvos valdovų dinastija, kurios stiprybę ir mėgino, ir gerbė visa Europa. Butigeidis, Butvydas, Vytenis, Gediminas, Jaunutis, Algirdas, Jogaila, Kęstutis, Vytautas, Švitrigaila, Žygimantas Kęstutaitis, Kazimieras Jogailaitis, Aleksandras Jogailaitis, Žygimantas Senasis, Žygimantas Augustas. Daugelis užtikrintai pasakys: tai Lietuvos valdovai Gediminaičiai. Bet tikrai ne visi žino, kas buvo jų žmonos, kaip susiklostė dukterų, sūnų, netapusių Lietuvos didžiaisiais kunigaikščiais, gyvenimas.

Autoriai suskaičiavo: jų knygoje – net 112 vyrų ir moterų likimai.

Ar tikrai Gediminas ketino krikštytis? Kuri Gedimino anūkė ištekėjo už Šventosios Romos imperatoriaus Karolio IV ir buvo vainikuota imperatore?

Kodėl Kęstutis atsisakė karūnos? Kurią seserį Jogaila mylėjo labiausiai ir kodėl? Kuris per anksti gimęs Jogailaitis buvo auginamas šviežiai paskerstų kiaulių viduriuose?

Koks Vytautui Didžiajam ir jo žmonai Julijonai nukaldintų karūnų likimas? Kuris Lietuvos didysis kunigaikštis paskutinis mokėjo lietuviškai?

Ar dar yra gyvų Gediminaičių?

„Gedimino kraujo” autoriai įsitikinę: laikas susipažinti su lietuviška aukštąja gimine, Lietuvą valdžiusia beveik 300 metų.

Knygos pristatymas bibliotekoje organizuojamas įgyvendinant projektą „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje”. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LKT_Logotipas 

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.