Unikalios. Anykščių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos kraštotyros veikla

Vaizdas be pavadinimo

Tautinio identiteto išsaugojimas, krašto istorijos ir kultūros paveldo atskleidimas, mokslinė tiriamoji veikla – tai Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos kraštotyros darbuotojų rūpestis ir ilgalaikis darbas. Biblioteka mini 86-uosius gyvavimo metus ir didžiuojasi 65-ais kraštotyrinės veiklos metais – ši veikla suteikia bibliotekai išskirtinumo.

„Anykštėnai bibliotekininkai yra bibliotekų kraštotyros veiklos lyderiai. Tai liudija apdovanojimai, padėkos, įvairių kraštotyros konkursų nugalėtojų diplomai. Sėkmę šioje veikloje lemia darbuotojų profesionalumas, meilė darbui ir bendradarbiavimas su šios srities profesionalais,“ – sako bibliotekos Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriaus vedėja Audronė Berezauskienė.

Biblioteka pristato parodą „Bėgantys Bibliotekos kraštotyros veiklos metai“ ir pasakoja apie pasiekimus šioje srityje. 

Išskirtiniai dešimtmečiai

Išskirtinėmis kraštotyros veiklomis bibliotekoje pasižymėjo pastarieji du dešimtmečiai. Bendradarbiaujant su kraštiečiu mokslininku Vilniaus universiteto profesoriumi Osvaldu Janoniu (1948–2020) įgyvendintas ne vienas unikalus projektas.

2013 m. Anykščių Šv. Aleksandro Neviškio cerkvėje netikėtai atradus senų ir retų knygų, beveik šimtą metų saugotą ir niekam nežinomą knygų kolekciją, jos su prof. O. Janoniu buvo ištyrinėtos ir pristatytos parodoje „Senosios stačiatikių Šv. Mišių knygos“.

2012–2014 m. su kraštotyrininkėmis prof. O. Janonis parengė spaudai didžiulį trijų dalių leidinį „Anykščių krašto tyrėjo parankinė knyga“. Trijų tomų knyga reikšminga tiek Anykščių krašto, tiek Lietuvos istorijai ir kultūrai.

Bibliotekos kraštotyrininkės, bendradarbiaudamos su mokslininku Romualdu Vytautu Rimša ir Anykščių Teresės Mikeliūnaitės kraštotyros draugijos valdybos pirmininku Tautvydu Kontrimavičiumi, išleido profesionalų ir patikimą dvitomį leidinį „Anykščių kraštotyrininkai: Biobibliografinis žodynas“ (2016 m.; 2018 m.). T. Kontrimavičius knygą pavadino savitu nacionalinės kraštotyros vadovėliu: jame pavyko sutelkti ir vieno regiono pavyzdžiu parodyti pačias įvairiausias kraštotyros veiklos formas. Skaityti apie leidinį.

Antrajai žodyno „Anykščių kraštotyrininkai: Biobibliografinis žodynas“ daliai rengėjai finansavimą surinko iš anykštėnų rėmėjų.

Žymūs anykštėnai, asmenybių bibliotekos, laiškai

Bibliotekos kraštotyros darbuotojos parašė gausą straipsnių rajono, respublikos periodiniuose leidiniuose, mokslo darbų rinkiniuose.

Išanalizuotos išeivijoje gyvenusių Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjų bibliotekos: rašytojos, pedagogės Halinos Didžiulytės-Mošinskienės ir jos vyro inžinieriaus, architekto, bibliofilo Algirdo Mošinskio šeimos bibliotekos. Tyrimų rezultatai apibendrinti moksliniame straipsnyje (paskelbtas Vilniaus universiteto mokslo darbų leidinyje „Knygotyra“ (t. 65).)

Ištyrinėjus 23 išeivės H. Didžiulytės-Mošinskienės laiškus, rašytus anykštėnams rašytojams Mildai Telksnytei ir Vygandui Račkaičiui, paskelbtas straipsnis Vilniaus universiteto leidinyje „Bibliotheca Lituana“ (t. 5)).  Apie iš JAV į gimtąjį Anykščių kraštą atkeliavusią išeivio prof. Juozo Meškausko asmeninę biblioteką paskelbtas straipsnis leidinyje „Mokslo Lietuvoje“ (2018 m. vasario 12).

Dešimtys straipsnių apie žymius anykštėnus, kraštotyrininkus, asmeninių bibliotekų savininkus bei jų knygų kolekcijas paskelbta Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos leidžiamame žurnale „Tarp knygų“. Naujausias kraštotyrininkės Birutės Venteraitienės straipsnis apie Antaną Baranauską paskelbtas Genealogijos, heraldikos ir veksilologijos instituto leidinyje „Genealogija, heraldika ir veksilologija“ (2022 m.)

Šiuo metu rengiamas kraštiečio mokslininko O. Janonio sumanytas Anykščių tautodailininkų biobibliografinis žodynas, renkama išsami informacija apie Anykščių krašto tautodailininkus. Knygoje bus paskelbta per 300 tautodailininkų biografijų su nuotraukomis, bibliografijos sąrašai.

Parodą „Bėgantys Bibliotekos kraštotyros veiklos metai“ galite lankyti iki rugsėjo 1 d.


Šie metai – Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti 700-aisiais Aukštaitijos vardo paminėjimo metais. Tai puiki proga pažvelgti į krašto unikalumą ir vertę kuriančias įstaigas – Aukštaitijos bibliotekas. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka skelbia rubriką „Unikalios. Panevėžio regiono bibliotekos Aukštaitijos metais“, kur pasakojame apie reikšmingas Panevėžio regiono bibliotekų veiklas.