Unikalios. Rokiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos lėlių teatrų festivalis

Vaizdas be pavadinimo

Labai laukiamas. Skleidžia meilę, šypsenas, kuria draugystę ir tarpusavio ryšį. Čia susitiksi pasaką iš knygos, patirsi stebuklo jausmą. Buriantis savanorius, šeimas, partnerius, rėmėjus. Toks yra unikalus Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos Aukštaitijos regiono lėlių teatrų festivalis „Kai atgyja lėlės“. Kultūros ir meno įvykis, gerai žinomas ne tik Rokiškyje.

Festivalio rengėjai įsitikinę – vietos kultūros identiteto dalis, turintis didžiulį poveikį vaikams ir jaunimui, populiarinantis literatūrą ir lėlių teatro meną.

Myli savo draugus ir žiūrovus

Festivalis turi ilgametes tradicijas – biblioteka jį organizuoja nuo 1996 m. Šią vasarą įvyko jau 27-as. Parodyti penki spektakliai labai įvairūs – nuo tradicinių ir neįprastai interpretuojamų pasakų iki originalių variacijų folkloro motyvais.

Festivalis suburia lėlininkus iš Lietuvos bibliotekų, kitų kultūros įstaigų, teatrų, mokyklų ir darželių. Dalyvauja mėgėjų ir profesionalūs lėlių teatrai. Per gyvavimo metus festivalyje spektaklius rodė kolektyvai iš daugelio Aukštaitijos miestų, taip pat Šiaulių, Vilniaus, Klaipėdos, Kauno. Svečiai iš Latvijos – Jūrmalos, Ludzos, Cesio, kitų miestų.

Lėlių teatrų festivalio „Kai atgyja lėlės“ dalyviai

Kiekviena šventė išskirtinė ne tik dėl originalių spektaklių. Žiūrovai šoka, dainuoja, piešia, dalyvauja kūrybinėse laboratorijose, renka gražiausią spektaklio lėlę ar dalyvauja lėlių konkurse-parodoje. Profesionalai dalinasi gerąja patirtimi su mėgėjais, veda kūrybines dirbtuves, laboratorijas, seminarus. Šiais metais su žiūrovais bendravo lėlės, turinčios negalią – skleidė žinią, kad į šventę kviečiami visi.

„Kiekvienas festivalis mums ypatingas ir brangus. Įdedame daug širdies, energijos. Mylime savo atvykstančius draugus ir žiūrovus,“ – sako organizatoriai. Jie tiki, kad festivalis dar ilgai gyvuos ir burs bendruomenę.

Lėlių teatras – jaukus pasaulis bibliotekoje

Festivalio idėja išaugo iš bibliotekoje veikiančio lėlių teatro „Padaužiukai“ pirmojo gimtadienio šventės.

Bibliotekininkė, „Padaužiukų“ režisierė Nadiežda Ivanova pasakoja, kad meilę lėlių teatrui ji atsinešė iš vaikystės: patikdavo gaminti lėles iš įvairiausių medžiagų ir už širmos vaidinti pasakas su pusbroliais ir draugėmis. Pirmą lėlių teatrą ji įkūrė Bajorų filiale Rokiškio r. „Man atrodė, kad tai geriausias būdas susipažinti su vietos vaikais, jų šeimomis ir prisivilioti į biblioteką naujų skaitytojų. Pavyko,“ – sako ji. Vėliau teatrą įkūrė Rokiškio centrinės bibliotekos vaikų literatūros skyriuje, prisijungė kolegės.

Bibliotekos teatras „Padaužiukai“

,,Padaužiukų“ teatre pastatyti 36 spektakliai ir inscenizacijos, pagamintos 87 lėlės, kurios eksponuojamos bibliotekoje, čia vyksta edukacija. Su spektakliais teatras keliauja į kitas bibliotekas, darželius, mokyklas, į šventes visoje šalyje. Čia vaidina bibliotekos skaitytojai vaikai ir jaunimas, jų tėveliai ir bibliotekininkės.

Per teatrą jaunieji aktoriai susidomi knyga ir literatūra, atranda biblioteką. Teatras išlaisvina jausmus, skatina kurti ir išsikalbėti, lavina vaizduotę. Čia vaikai turi neribotas laisvę kurti pasaką, istoriją, vaidmenį, žaidimą, patiria kūrybos proceso išbandymų.

„Lėlė vaiką geranoriškai skatina mokytis ir siekti gėrio. Ji vaikui tampa gyva būtybe, su kuria galima bendrauti, kuri moko pažinti sudėtingą pasaulį paprastomis priemonėmis. Lėlė – mažųjų draugė. Juk vaikai tiki viskuo, ką daro ir kalba lėlė,“ – sako N. Ivanova, įsitikinusi, kad teatras kuria jaukų vaikystės pasaulį bibliotekoje.

Keletas faktų

  • 1996 m. įvyko pirmoji lėlių teatrų šventė, minimas bibliotekos lėlių teatro ,,Padaužiukai“ pirmasis gimtadienis. Vyko tokia smagi šventė, kad kilo idėja tęsti ją kitais metais.
  • 1997 m. pakviesti lėlių teatrų kolektyvai iš Rokiškio rajono Bajorų, Duokiškio ir Ragelių kaimų. Teatrų svečių iš regiono gretos pradėjo augti.
  • 2001 m. šventė gavo pavadinimą ,,Kai atgyja lėlės“.
  • 2004 m. renginys pavadintas Aukštaitijos regiono lėlių teatrų švente ,,Kai atgyja lėlės“. Pradėtas gauti finansavimas. Pradėjo dalyvauti profesionalūs lėlių teatrai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio.
  • 2012 m. į šventę atvyko lėlių teatrai iš Latvijos Ludzos r. Istrensko k. filialo, Jūrmalos ir Cesio centrinių bibliotekų.
  • 2019 m. šventė tapo Aukštaitijos regiono lėlių teatrų festivaliu „Kai atgyja lėlės“.
  • Lėlių teatro ,,Padaužiukai repertuare šie lėlių spektakliai: J. Biržio „Kiškio trobelė“, A. Kairaitienės „Kiškių nuotykiai Naujųjų metų išvakarėse“, pasaka „Trys paršiukai“ ir L. Pauli, K. Schader „Lapė bibliotekoje“.

Skirtas garbingam jubiliejui

Šių metų festivalis „Kai atgyja lėlės“ skirtas paminėti 100-ąsias Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos įkūrimo metines. Turinti vienas seniausių regione bibliotekinių tradicijų, viena regiono kultūrinio identiteto formuotojų, biblioteka pristato svarbiausius savo istorijos fragmentus:


Šie metai – Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti 700-aisiais Aukštaitijos vardo paminėjimo metais. Tai puiki proga pažvelgti į krašto unikalumą ir vertę kuriančias įstaigas – Aukštaitijos bibliotekas. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka skelbia rubriką „Unikalios. Panevėžio regiono bibliotekos Aukštaitijos metais“, kur pasakosime apie reikšmingas Panevėžio regiono bibliotekų veiklas. 

Vilija Stokienė
Komunikacijos specialistė