Angliški pašnekesiai bibliotekos darbuotojus praturtina ir suartina

Kaladėlės su angliškomis raidėmis

Viena valanda per savaitę angliškiems pokalbiams – tai nuo rugsėjo pradžios jau tapo kasdienybe vienuolikai Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotojų. Šie pokalbiai skirti anglų šnekamosios kalbos įgūdžių gerinimui, žodyno bibliotekinio darbo srityje praplėtimui. Taip pat tikimasi, kad šie užsiėmimai padės įgyti pasitikėjimo bendraujant anglų kalba su užsienio kolegomis, keliaujant po kitas šalis ar tiesiog gatvėje sutikus užsienietį, kuris prašo pagalbos. 

Ši angliškų pašnekesių idėja gimė planuojant bibliotekos veiklas tarptautinio bendradarbiavimo srityje. Manyta, kad pasiūlymas sudomins darbuotojus, norinčius dalyvauti darbo stebėjimo vizituose užsienio bibliotekose, mokymuose, konferencijose, kvalifikaciniuose renginiuose, vykstančiuose anglų kalba.

Buvo planuojama, kad bibliotekoje vykdomas „Erasmus+“ programos projektas „Tarptautinė kvalifikacija novatoriškoms bibliotekų idėjoms 3“ ir nuo 2021 m. rugsėjo mėn. prasidėjęs „Erasmus+“ programos akreditacijos suaugusiųjų švietimo srityje projektas, kuris tęsis iki 2027 m. gruodžio mėn., suteiks bibliotekos darbuotojams galimybių pritaikyti savo žinias ir gebėjimus dalyvaujant kvalifikacinėse kelionėse. 

Angliškų pašnekesių užsiėmimų temos – įvairiausios. Kaip ir buvo planuota, užsiėmimų dalyvės aptaria šiuolaikinės bibliotekos iššūkius ir vizijas, diskutuoja apie moderniausių pasaulio bibliotekų veiklas, dalijasi idėjomis apie tai, kokių kompetencijų labiausiai reikia šiuolaikiniam bibliotekininkui, kuria bibliotekos renginių scenarijus ir pan.

Gyvai ir įtraukiai vyksta ir diskusijos bendrosiomis temomis. Užsiėmimų dalyvės diskutuoja ir dalijasi savo asmenine patirtimi, kalbėdamos apie keliones, pomėgius, draugystę, ekologiją. Diskusijose paliečiamos psichologinės, filosofinės, socialinės temos.

Angliškų pasikalbėjimų užsiėmimai atskirai vyksta mažiau ir daugiau pažengusiųjų grupėms.

Pastaraisiais metais Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka vykdo net keletą projektų, kuriuos įgyvendinant siekiama išmokti pasakojimo meno. Lapkričio 22–26 d. grupė bibliotekos darbuotojų Pasakojimų centre Glazge (Škotija) mokėsi pasakojimo metodų taikymo įvairioms tikslinėms grupėms. Po mokymų keletas metodų buvo išbandyta ir šioje bibliotekos darbuotojų, tobulinančių savo šnekamosios anglų kalbos įgūdžius,  grupėje.

Pasak angliškų pašnekesių užsiėmimuose dalyvaujančios Audronės, labai gerai, kad kalbamasi bibliotekininkams aktualiomis temomis – tai tuo pačiu metu yra ir diskusija apie savo darbą, ir kalbos įgūdžių tobulinimas, susipažįstant su specifiniais bibliotekiniais terminais.

Greta  taip pat teigia praplėtusi žodyną bibliotekinio darbo srityje ir džiaugiasi galimybe mokytis iš kitų užsiėmimuose dalyvaujančių kolegių bei išeiti iš komforto zonos. Jai pritaria Gitana ir Monika, kurios sako, kad šalia akivaizdžios kalbinės praktikos naudos šie užsiėmimai labiau suartina su kolegomis, paskatina plėsti akiratį, nes diskutuojama įdomiomis filosofinėmis, psichologinėmis temomis, kurios paprastai kasdieniuose pokalbiuose su bendradarbiais neaptariamos. Monikai taip pat patinka, kad idėja diskusijai pateikiama įvairiais būdais, pavyzdžiui, neretai aptariami įvairūs trumpi vaizdo įrašai. 

Ilonos teigimu, šių pašnekesių metu pavyksta atgaivinti seniai išmoktus, bet šiandien dėl progos juos panaudoti nebuvimo primirštus angliškus žodžius. Jai patinka šių susitikimų įdomios temos ir demokratiška aplinka, kurioje jautiesi laisvai net ir žinodamas, kad darai klaidas. Ilonai pritaria Skirmantė, kuri džiaugiasi, kad šiuose susitikimuose ypač svarbu gera atmosfera, kurioje tiesiog gera kalbėtis, juoktis ir gerai praleisti laiką. Kolegėms antrina ir Šarūnė, Palmira bei Irmina, kurios sako, jog dalyvaudamos užsiėmimuose su kolegomis jaučia mažiau streso ir kompleksų, įgauna bendravimo užsienio kalba drąsos, nes grupėse visi pažįsta vienas kitą ir siekia bendro tikslo.

Užsiėmimų dalyvės dėkingos bibliotekos administracijai, kuri pritarė šiai idėjai – praktikuoti gyvus anglų kalbos pašnekesius darbo metu, nes tai yra vienas iš efektyviausių ir šiais laikais būtinų darbuotojo profesinio tobulėjimo būdų.

Parengė Virginija Švedienė