Įgyvendintas projektas „Inovatyvus žvilgsnis į krašto istoriją“ Panevėžio rajono bibliotekoje

knygnesys-pan-raj

Bibliotekos vykdomas projektas „Inovatyvus žvilgsnis į krašto istoriją“ vykdė veiklas, kurios siekė perteikti krašto pažinimo informaciją, naudojant interaktyvius pažinimo būdus, įtraukiant kuo platesnį visuomenės ratą. Projektui einant į pabaigą, komandos nariai susirinko aptarti ir įvertinti veiklų. Buvo pažymėti inovatyvūs sprendimai, siekiant pristatyti informaciją, susijusią su knygnešystės istorija bei G. Petkevičaitės-Bitės 160-mečio paminėjimu.

Tokius sprendimus naudojo projekte dalyvaujantys Smilgių biblioteka, Puziniškio muziejus, įtraukę visuomenę į sukurtą virtualią (Kahoot) viktoriną, interaktyvų žaidimą „Bitės draugas“, virtualų konkursą „Šimtamečiai aritmetikos uždaviniai”. Plačiau susipažinti su krašto šviesuolės G. Petkevičaitės-Bitės asmenybe buvo galima taip pat inovatyviai – klausantis virtualios literatūros tyrinėtojos dr. Ramunės Bleizgienės paskaitos.

Projekto metu didelis dėmesys buvo skirtas istorinio knygnešystės laikotarpio pristatymui. Darbo grupė paminėjo taikytas inovatyvias formas: J. Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejuje buvo pristatyta kūrybinė interpretacija, J. Tumo-Vaižganto istoriniam paveikslui atskleisti bei sukurtas virtualus knygnešystės pažinimo turas. Jį pristatė kūrėjai – susitikime dalyvaujantys UAB „Indeform“ atstovai – Algirdas Noreika ir Gabija Jakutytė. Virtualus turas – tai skaitmeninė programėlė – žaidimas „Knygnešių keliu“. Žaidimo dalyviui suteikiama galimybė pačiam tapti knygnešiu ir išbandyti knygų gabenimo kelią, atliekant tam tikrus veiksmus ir užduotis (pasirenkant tinkamus daiktus kelionei, kertant sieną, įsigyjant gabenimo daiktų ir spaudos, susiduriant su žandarais, ieškant slėptuvės) ir pagaliau tampant Garšvių knygnešių draugijos nariu ir gavus ženklelį juo pasidalinti. Šis sukurtas produktas – skaitmeninė programėlė pritaikyta naudotis J. Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejaus teritorijoje, nes dauguma skirtų atlikti veiksmų susieta su ten esančiomis lokacijomis. Tačiau pažintinę versiją „Knygnešių keliu“, pristatančią J. Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejų bei Garšvių knygnešių draugiją, galima rasti bibliotekos tinklalapyje. Programėlė skatins domėtis krašto istorija ir į ją pažvelgti kitokiu, patraukliu ir inovatyviu žvilgsniu.

Informaciją parengė Asta Nedveckienė
Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka

LKT_Logotipas