Skaitomiausios ketvirčio knygos

Atversta knyga, puodelis, žvakė

Ilgi žiemos vakarai – pats tinkamiausias metas jaukiai įsitaisyti su knyga. Ar rinkdamiesi knygą, mėgstate pasidomėti rekomenduojamų ar skaitomiausiųjų sąrašais? Pristatome paskutinį metų ketvirtį bibliotekoje dažniausiai ieškotų ir populiariausių knygų sąrašą. Čia rasite įdomiausių istorijų, autorių ir stilių įvairovę, nuo grožinės literatūros iki fantastikos ir poezijos – šios knygos įkvėps, įtrauks ir nustebins.

dingusi-sesuo-meropes-istorija

Lucinda Riley „Dingusi sesuo: Meropės istorija“

Tai septintoji garsiosios knygų serijos „Septynios seserys“ dalis. Ilgą laiką buvo manoma, kad knyga užbaigs ciklą. Visgi, autorė Lucinda Riley nudžiugino skaitytojus puikia žinia – laukia dar ir aštuntasis romanas.

Viso pasaulio skaitytojų pamėgta seserų istorija yra įkvėpta žvaigždyno, kuris pavadintas deivės Artemidės palydovių Plejadžių garbei. Dauguma knygų prasidėjo panašiai. Paslaptingas milijonierius kadaise įsivaikino šešias mergaites iš įvairių žemės kampelių. Po tėvo mirties seserys vėl susitinka laidotuvėse ir sužino, kad kiekvienai iš jų paliktas laiškas, paslaptingos koordinatės ir užuominos apie tikrąją kilmę.

Kiekvienas romanas skirtas vis kitai dukrai ir jos istorijai. Siužetai vystosi skirtingose pasaulio šalyse ir atskleidžia įvairias istorines aplinkybes, susijusias su veikėjų kilme. Tačiau Plejadžių žvaigždyne buvo septynios seseris. Todėl visą laiką lieka neatsakytas klausimas: kur yra septintoji mergaitė? Atsakymus rasite romane „Dingusi sesuo. Meropės istorija“.

Kai šeimos advokatas praneša, kad dingusi sesuo greičiausiai yra apsistojusi Naujojoje Zelandijoje, ten keliauti susiruošia Kelė su savo mergina. Jos turi tik vieną užuominą: žvaigždės formos žiedo piešinį. Seserų misija suvienyti savo šeimą skaitytojus nukels ne tik į vaizdingąją salą, bet ir Kanadą, Angliją, Prancūziją ir Airiją, o taip pat ir į praeitį.

ten kur gieda

Delia Owens „Ten, kur gieda vėžiai“

Tarptautinis bestseleris, sudrebinęs skaitytojų pasaulį. Delia Owens knyga įsiveržė į visus įmanomus topus ir buvo aptarinėjama visame pasaulyje. Daugybę savaičių 2019-tais ir 2020-tais metais romanas puikavosi „The New York“ times perkamiausių knygų sąrašo viršūnėje. Per pirmuosius metus debiutinė rašytojos knyga sumušė visus pardavimų rekordus.

Pagrindinė romano „Ten, kur gieda vėžiai“ veikėja Kaja Klark – likimo nemylėta mergaitė, gimusi Šiaurės Karolinoje. Dar vaikystėje vienas po kito ją paliko visi: iš pradžių mama, po to broliai ir seserys, o galiausiai ir smurtaujantis tėvas. Skurdžiame namelyje pelkių pakrašty Kaja liko viena ir turėjo išmokti pasirūpinti savimi. Pelkės tapo saugiausia vieta, o jų gyventojai – vieninteliais draugais.

Delia Owens romane „Ten, kur gieda vėžiai“ pasakoja apie Kajos vaikystę, jaunystę, pirmąją meilę, toksiškus santykius bei arešto dramą. Siužetas šokinėja laiku ir kuria nepaprastą detektyvinių elementų turinčią istoriją apie moters stiprybę bei gamtos didybę. Šiaurės Karolinos pelkių aprašymai gyvi ir be galo vaizdingi. Autorė taikliai vaizduoja mažų bendruomenių problemas, diskriminaciją bei draugystės galią.

mazas-gyvenimas

Hanya Yanagihara „Mažas gyvenimas“

„Mažas gyvenimas“– nepagražintas XXI amžiaus atspindys. Tikras iššūkis intelektualios literatūros gerbėjams.

Romanas buvo pastebėtas kritikų ir įvertintas įvairiais prizais. „Mažas gyvenimas“ pateko tarp prestižinių premijų „Man Booker Prize“, „National Book Awards“ ir „Baileys Prize for Womenʼs Fiction“ nominantų. Taip pat kūrinys įvardintas kaip viena geriausių „Amazon“, „New York Times“, „Guardian“, „O, The Oprah Magazine“, „Washington Post“, „Publishers Weekly“ ir kitų leidinių metų knygų.

Hanya Yanagihara (g. 1974 m.) – amerikiečių autorė, jau pirmuoju savo romanu „The People in the Trees“ sulaukusi didžiulės sėkmės. Hanya Yanagihara yra leidinio „T: The New York Times Style Magazine“ vyriausioji redaktorė. Išleidusi tarptautiniu mastu pripažintą bestselerį „Mažas gyvenimas“ ji leidybos pasaulį nustebino savo sprendimu dirbti pramoginiame stiliaus žurnale.

Iš anglų kalbos vertė Marius Burokas.

petro-imperatore-ii

Kristina Sabaliauskaitė „Petro imperatorė II“

Valdovė, pasiekusi galios viršūnę, moteris, peržengusi brandos slenkstį, vis gimdanti ir gedinti motina, didaus žmogaus sutuoktinė. Dvi kelionės – į Vakarus ir į Rytus – ją privers susimąstyti, kokia yra jos vyro kuriama imperija ir kuo tapo ji pati. Stojiškai nuryjanti pažeminimus, slapta padedant Aleksandrui Menšikovui balansuojanti tarp valdžios ir prarajos, graužiama kartėlio, maištaujanti. Likimas jai atseikėjo beveik visus vaidmenis, kuriuos gali turėti moteris. Tačiau paskutinėje kelionėje po nuosavos sielos užkaborius ji ieško atsakymų: ar galia išlaisvina, ar įkalina? Kurion pusėn nusvirs jai Paskutiniojo Teismo svarstyklės?

Tai pasakojimas apie Rytų ir Vakarų kultūrų, mentalitetų sandūrą vienoje toksiškoje santuokoje. Apie laiką ir prievartą. Apie psichologinę ir alkoholinę priklausomybę, skilusias ir save perkuriančias asmenybes, griaunantį karą ir nemarų grožį gimdančias svajones

didelis-melas-mazame-mieste

Diane Chamberlain „Didelis melas mažame mieste“

2018 m. Šiaurės Karolina. Morgan Kristofer vos dvidešimt vieni, o jos ir taip nelengvas gyvenimas per akimirką virsta visai nepakeliamu: prisiėmusi kaltę už nusikaltimą, kurio nepadarė, ji nubaudžiama trejus metus kalėti ir jos svajonė tapti menininke nustumiama į antrą planą. Tačiau po metų Morgan sulaukia paslaptingos lankytojos ir jos siūlymo – jei Morgan sutiks restauruoti seną, miestelio paštui kurtą freską, ji atgaus laisvę. Apie restauravimą Morgan ničnieko nenutuokia, tačiau kalėjime pasilikti taip pat nebegali, todėl sutinka. Ji tikėjosi, kad darbas bus išties sunkus, tačiau negalėjo žinoti, kad po freską dengiančiu storu nešvarumų sluoksniu ras kraupų pasakojimą apie beprotybę, smurtą ir miestelio sąmokslą bet kuria kaina saugoti paslaptis.

1940 m. Šiaurės Karolina. Iš Naujojo Džersio kilusi dailininkė Ana Deil laimi nacionalinį konkursą – ji tapys freską Identono, Šiaurės Karolinos miestelio, paštui. Vos dvidešimt dvejų ir šiame pasaulyje jau vienui viena, Ana nedvejodama imasi malonaus, o dar ir pelningo darbo. Ji pasineria į miestelio gyvenimą, tikėdamasi kuo geriau jį pavaizduoti savo freskoje, ir net nenutuokia, kaip giliai čia įsišakniję išankstiniai nusistatymai, kad už uždarų durų čia slypi gausybė paslapčių, o nepritampantiems tenka skaudžiai sumokėti.

Kas nutiko Anai Deil? Galbūt užuominos slypi senoje, smarkiai apdraskytoje freskoje? Ar Morgan pavyks įveikti savo demonus ir išsiaiškinti, kas slepiasi po storais melo sluoksniais?

nakties-paukste

Johanna Mo „Nakties paukštė“

Kai Hanai buvo devyniolika, jos tėvas buvo nuteistas už žmogžudystę. Slegiama gėdos ji pabėgo nuo mažo miestelio apkalbų ir prisiekė niekada negrįžti.

Bet… Po šešiolikos metų, tapusi policininke, Hana atsiduria gimtojoje saloje, apsigyvena savo vaikystės namuose ant jūros kranto. Įsidarbinusi vietos policijoje Hana stengiasi nuslėpti savo šeimos praeitį, tačiau nepavyksta – naujasis viršininkas yra tas pats policininkas, kuris už žmogžudystę areštavo jos tėvą. Negana to, pirmąją savo darbo dieną ji iškviečiama į nusikaltimo vietą, kur rastas negyvas penkiolikmetis, jos vaikystės draugės sūnus.

Hana pasineria į žmogžudystės tyrimą. Jai į pagalbą paskiriamas policininkas Erikas Lindgrenas, kuris nieko nežino apie kolegės praeitį ir labai stengiasi pralaužti Hanos užsisklendimą. Negali būti skirtingesnių žmonių: ji – vieniša ir uždara, jis – plepus ir bendrauti mėgstantis šeimos žmogus.

Praeities vaiduokliai nepasilieka atsiminimų užkaboriuose. Toli gražu ne visi miestelio gyventojai apsidžiaugė išvydę sugrįžusią Haną – gal tamsios paslaptys geriau liktų neatskleistos…

„Johanna Mo parašė neeilinį detektyvinį romaną. Ji užduoda klausimus, į kuriuos nelengva surasti atsakymus: kaip gyventi su kalte ir žinojimu, kad už tavo nusikaltimą apkaltintas kitas žmogus. Tai ne tik gudrus mistinis detektyvas, tai stulbinanti gyvenimo kelionė – ne tik aukos, bet ir nusikaltėlio.“
Švedijos televizijos kanalas SVT

Psichoterapeutas

B. A. Paris „Psichoterapeutas“

Alisai ir Leo įsikrausčius į ką tik renovuotą namą Rate, – uždarame neeilinių gyventojų rajone, – galima pamanyti, kad visos poros svajonės pagaliau išsipildė. Vis dėlto išorinis įspūdis – apgaulingas…

Susipažinusi su naujaisiais kaimynais, Alisa apie savo naujuosius namus sužino siaubingą paslaptį ir pajunta stiprų emocinį ryšį su anksčiau čia gyvenusia Nina.

Pamažu Alisa vis labiau įninka į dvejų metų senumo įvykius. Ji po gabalėlį mėgina sunarstyti tikrąjį nesenos praeities vaizdą. Tačiau niekas nelinkęs apie tai atvirauti. Kaimynai stengiasi žūtbūt išsaugoti paslaptis. Visgi ima aiškėti, kad viskas čia toli gražu ne taip tobula, kaip atrodė iš pirmo žvilgsnio.

Tai kvapą gniaužiantis psichologinis trileris, įtaigiai narpliojantis po, atrodytų, visiškai įprastos kasdienybės šydu slypinčius šokiruojančius dalykus.

B. A. Paris – tarptautinių bestselerių „Anapus uždarų durų“, „Palūžusi“, „Grąžink mane“ autorė. Vien Jungtinėje Karalystėje jos debiutinio romano „Anapus uždarų durų“ parduota daugiau kaip milijonas egzempliorių. Autorės knygos tapo „New York Times“,„Sunday Times“ bestseleriais, o „Amazon“ ir „iBooks“ knygynuose iškopė į „Pirmojo numerio“ kategoriją. B. A. Paris romanai išversti į keturiasdešimt kalbų.

„Masinantis melų voratinklis. Pasiruoškite: galva apsisuks, o pirštai skriete skries puslapiais“, – rašytoja Jane Corry.
„Intensyviame, prikaustančiame trileryje naujieji dailūs Alisos namai Rate slepia košmarišką paslaptį – prarijau šią knygą per porą prisėdimų“, – rašytoja Louise Candlish.
„Šioje įtemptoje istorijoje knibžda įtarimai, išdavystės, niaurios paslaptys – ir visa tai slypi po regimai tobulo gyvenimo priemiesčiuose paviršiumi“, – rašytojas T. M. Logan.

jeruzales-deimantas

Noah Gordon „Jeruzalės deimantas“

Puikiai žinomų romanų „Gydytojas. Avicenos mokinys“ ir „Šamanas“ autoriaus knyga supažindina su deimantų verslo užkulisiais ir pateikia daug įdomios religinės, istorinės ir archeologinės informacijos apie Šventąją Žemę ir Jeruzalę.

Deimantų šlifuotoją iš senos ir garbingos Europos juvelyrų giminės niujorkietį Harį Houpmaną sudomino nepaprasto geltonojo „Jeruzalės deimanto“ istorija, siekianti net biblinio karaliaus Saliamono laikus. Kai jo paprašoma pagalbos sugrąžinant legendinį akmenį Izraeliui, jis noriai sutinka.

Bet, atvykęs į neramius Vidurinius Rytus, Haris įsitikina, kad misija bus sunki. Visos trys Šventosios Žemės religijos – judaizmas, krikščionybė ir islamas – gviešiasi neįkainojamo brangakmenio.

Bendradarbiaudamas su Izraelio vyriausybės agente Tamara Štraus, Izraelio muziejaus kuratore, kurios drąsa, protas ir grožis atvykėliui įkvepia ir aistrą, ir pagarbą, Houpmanas įsivelia į penkių šimtmečių senumo paslaptis ir intrigas.

Skaitytojas, sekdamas pinklias deimanto klajones, susipynusias su Houpmano giminės likimu, išgyvendamas kruvinus konfliktus, susipažins su Šventąja Žeme, jos istorija ir papročiais, su šalies žmonėmis ir kasdieniu jų gyvenimu.

1926 m. JAV, Masačusetso valstijoje, gimęs Noah Gordonas pirmąją knygą išleido būdamas 39-erių. Rašytojas tarptautiniu mastu išgarsėjo parašęs romaną „Gydytojas. Avicenos mokinys“ (liet. 2016). Autorius jau yra išleidęs devynis istorinius romanus, jie pelnė ne vieną premiją ir yra vertinami viso pasaulio skaitytojų bei kritikų.

„Nuostabiai parašytas dinamiškas nuotykių romanas.“
Library Journal

romanovu-imperatoriene

C. W. Gortner „Romanovų imperatorienė“

Bestselerių autorius C.W. Gortner istoriniame romane pasakoja apie moters, kurios sūnus tapo paskutiniuoju carinės Rusijos valdovu, gyvenimą. Tai pasakojimas apie dvarų prabangą, valdžios užkulisius, intrigas, smurtą ir paskutiniąsias Romanovų dinastijos dienas.

Ryškus, autentiškas romanas atgaivina Marijos Fiodorovnos, vienos patraukliausių Rusijos imperijos moterų, liudijusios Romanovų spindesį ir tragišką žlugimą bei kovojusios už savo naująją tėvynę, istoriją.

Devyniolikmetė danų princesė žinojo, kad jai lemta tapti valdovo žmona. Jos sesuo ištekėjo už vyriausiojo britų karalienės Viktorijos sūnaus, o politiniai sandėriai Minę nubloškia į Rusiją, kur ji išteka už Romanovo įpėdinio ir šiam žengus į sostą tampa imperatoriene. Kai šalyje kyla pasipriešinimas caro valdžiai, Minei tenka žengti pavojingu kompromisų keliu, kad išgelbėtų šalį, kurią pamilo.

Po Marijos Fiodorovnos vyro mirties, jų sūnus Nikolajus tampa susiskaldžiusios ir byrančios imperijos valdovu. Pasiryžusi vesti jį prie reformų, kurios atvers Rusijai kelią į šiuolaikinį amžių, Marija susiduria su dievobaimingos, tačiau tvirtos valios Nikolajaus žmonos Aleksandros pasipriešinimu. Nesustabdoma revoliucijos banga siaubia Rusiją ir Marijos laukia pavojingiausi iššūkiai ir nepaprastas širdies skausmas.

Nuo turtingų Sankt Peterburgo rūmų ir intrigomis apipintų aristokratijos salonų iki Pirmojo pasaulinio karo mūšio laukų ir kraujuojančių bolševikų užimtų kaimų, knygos „Romanovų imperatorienė“ siužetas vingiuoja per istorinį peizažą, dovanodamas skaitytojams daugialypius, skaudaus likimo veikėjus ir verčia stebėti sudėtingą moters, bandžiusios išgelbėti šalį, kelionę. Moters, kuri buvo dvasinga, protinga, graži, užsispyrusi, pamaldi žmona ir tvirta patarėja, gebėjusi valdyti net nesėdėdama soste.

Knyga apima 1862-1918 metų laikotarpį. Istorinio romano žanro gerbėjai turėtų nepraleisti šios rašytojo C.W. Gortner knygos, kurią atsiliepimuose skaitytojai lygina su Philippa Gregory kūriniais.

amerikos-purvas

Jeanine Cummins „Amerikos purvas“

Knyga prasideda kraupiomis žudynėmis Akapulke, Meksikoje. Kartu su sūneliu pasislėpusi knygyno savininkė Lidija klausosi, kaip samdyti narkotikų kartelio žudikai jų ieško. Galiausiai nusikaltėliai pasitraukia palikę šešiolika nekaltų aukų.

Dabar moteris bei vaikas yra priversti bėgti iš šalies, nes itin galingas vyras jų ieško ir yra pasiryžęs užbaigti pradėtas žudynes. O juk Chavjeras kažkada buvo Lidijos klientas ir draugas. Jie kalbėdavosi apie mylimiausias knygas, užmezgė ryšį. Atrodė, kad gyvenime viskas gerai, kol vieną dieną Lidijos vyras žurnalistas Sebastjanas paskelbė demaskuojantį straipsnį apie Chavjerą – naujo narkotikų kartelio, agresyviai plečiančio įtaką mieste, vadeivą. Diena, kai straipsnis buvo išspausdintas, pakeitė šeimos gyvenimą. Lidijos šeima išžudyta, o moteris neturi laiko gedėti. Čia prasideda jos ir sūnaus kelionė Jungtinių Amerikos Valstijų link. Tik ten jie tikisi pasislėpti nuo Chavjero smogikų.

 

maisto-ragautoja

V. S. Alexander „Maisto ragautoja“

Antrasis pasaulinis karas – tema, kuri dar ilgai domins skaitytojus, o daugybė jame dalyvavusių žmonių verti atskiro pasakojimo. Istorinių romanų rašytojas V. S. Alexander knygoje „Maisto ragautoja“ nukelia į 1943-iuosius metus ir pasakoja apie moteris, nuo kurių priklausė Adolfo Hitlerio gyvenimas. Tai drąsos, pasiaukojimo ir meilės istorija.

Romano siužetas kupinas įtampos. Pagrindinei veikėjai teks spręsti moralines dilemas ir daryti sunkius sprendimus, galinčius nulemti visos tautos likimą. Tai fikcija, kuri remiasi tikra Margot Wölk istorija. Margot Wölk buvo vienintelė išlikusi gyva ragautoja, savo atsiminimais pasidalijusi sulaukusi 96 metų. Jos istorija įkvėpė ne tik V. S. Alexander, bet ir italų autorę Rosella Postorino.

gyveno-karta-uve

Fredrik Backman „Gyveno kartą Uvė“

Knyga, vis neužleidžianti savo pirmaujančios pozicijos, kupina geros energijos ir humoro. Knygą sudaro tarsi dvi dalys: paraleliai eina kasdieninis Uvės – seno žmogaus – tikrasis, dabartinis gyvenimas ir  jo buvęs gyvenimas, kuomet jo antroji pusė dar nebuvo išėjusi Anapilin. Nes Uvei žmona Sonja – šviesos spindulys tunelio gale, džiaugsmas ir neblėstanti viltis pilkame gyvenimo kelyje. „Juk jis negyveno iki jos. Negyveno ir po jos.“

Dar keletas šią knygą skaičiųsiųjų trumpų ir įtaigių atsiliepimų:

Eglė:  „Šią knygą arba pamilsti, arba ji tiesiog ne tau“.
Jurgita: „Puikus humoras, neišpasakytai turtinga kalba, įdomus siužetas ir veikėjų charakteriai, o jau istorijos grožis!“
Irma: „Nepaprasto grožio, jautrumo, gerumo kūrinys“. 
Jurgita: „Kai už pikto žmogaus slepiasi didelė jo širdis, tikėkis įdomių dalykų. Taip yra ir šioje knygoje. Šmaikštūs pastebėjimai, netikėtos situacijos“.
Karolina: „Atrodo, jog ne knygą perskaičiau, o susipažinau su žmogumi“.
Laimonas: „Nuostabi knyga, viena geriausių skaitytų. Ir pasijuoksi iš širdies, ir net ašarą nubrauksi. Tikrai šilta knyga“.

Vasarvidžio nakties sapnas

Viljamas Šekspyras „Vasarvidžio nakties sapnas“

Tai nuostabi W. Shakespeare’o komedija, nuotaikingai ir jaunatviškai pasakojanti apie stebuklingą meilės galią – tereikia atverti akis ir prasidės magiškas nubudimas. Tai vienas iš populiariausių W. Shakespeare’o kūrinių, skirtų scenai ir atliekamų visame pasaulyje.

Vasarvidžio naktį vyksta stebuklai… Linksmi nesusipratimai, meilės trikampiai ir fantastinės būtybės pavers vasarvidžio naktį pasaka, kurioje sapnai susipina su tikrove, o žmonių pasaulis – su fėjų ir miško dvasių pasauliu.