Tarptautinis bendradarbiavimas – būtinybė kuriant biblioteką kaip modernią erdvę

Moteris ima knygą iš lentynos bibliotekos lentynų ir knygų aplinkoje
Virginija Švedienė

Tarptautinis bendradarbiavimas – sena ir tvirta bibliotekų tradicija palaikyti ryšius su įvairiose pasaulio šalyse veikiančiomis bibliotekomis ir jų asociacijomis, keistis žiniomis ir patirtimi, vertinti ir apibendrinti bibliotekų, informacines naujoves bei tendencijas.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka (PAVB) didžiuojasi savo ilgamečiais tarptautiniais partneriais, džiaugiasi galimybe per tarptautinius projektus, programas užmegzti naujų partnerysčių.

Bibliotekų partnerystės

Viena tarptautinių platformų, Europos viešosioms bibliotekoms padedanti rasti partnerių bendriems projektams, yra NAPLE Sister Libraries. Čia Bitės biblioteka yra užmezgusi ryšius su Hueskos (Ispanija), Pyhäjoki (Suomija), Chšanuvo (Lenkija) viešosiomis bibliotekomis.

NAPLE Sister Libraries bendradarbiaujančios bibliotekos dalijasi profesine patirtimi paslaugų, programų ir projektų savo bendruomenėms srityje, vienos iš kitų semiasi įkvėpimo ir inovatyvių idėjų. Sėkmingos partnerystės paskatina ir gyvus susitikimus. 2021 m. PAVB bibliotekininkai lankėsi Hueskos bibliotekoje, o po vizito apsikeitė jaunųjų menininkų parodomis, kurias eksponavo savo erdvėse. Panevėžyje surengtuose tarptautiniuose seminaruose Pyhäjoki ir Chšanuvo bibliotekų specialistai pristatė savo patirtį neformaliojo suaugusiųjų švietimo, pagalbos kultūrinei bei socialinei imigrantų adaptacijai srityse. Tokia sklaida skatina bendradarbiaujančias bibliotekas gerinti paslaugų prieinamumą savo auditorijoms, kurti naujas programas, atrastas idėjas taikyti projektuose.

Iki šiol draugiška partnerystė su Karlovi Varų (Čekija) regionine biblioteka – PAVB ieškant patyrusių ekspertų dirbti su neįgaliaisiais, 2017 m. su čekais pasirašyta bendradarbiavimo sutartis.

„Erasmus+“ programa – tarptautiniam mobilumui ir inovacijoms

Nuo 2014 m. PAVB dalyvauja „Erasmus+“ programoje. Sėkmingai įgyvendinti trys projektai. „Tarptautinė kvalifikacija novatoriškoms bibliotekų idėjoms“ – aplankytos inovatyviausios Europos bibliotekos, pasisemta profesinės patirties, sukurta naujų paslaugų. Po vizito Kelne (Vokietija) PAVB įkūrė senjorų klubą, Danijoje, Kroatijoje – suaktyvino savanorystę, bibliotekos veiklas išplėtė už savo ribų, vis dažniau pristatant miesto renginiuose, tarptautinėse mugėse. Taikant pažangių Europos bibliotekų idėjas sukurtas interaktyvus žaidimas „Aukštaitijos etnokilimas“, paskatinęs ne tik jaunimą, bet ir suaugusiuosius leistis į smagią krašto pažinimo kelionę. Įgyvendinant projektą „Tarptautinė kvalifikacija novatoriškoms bibliotekų idėjoms“ užsimezgė ilgametė draugystė su Rijekos (Kroatija) biblioteka – abi dalijasi profesine patirtimi.

PAVB su 12 regiono savivaldybių viešųjų bibliotekų nuo 2021 m. kovo iki 2027 m. pabaigos vykdo „Erasmus+“ programos akreditacijos projektą. Jo tikslas – specialistų, rengiančių ir įgyvendinančių suaugusiųjų švietimo programas, andragoginių ir vadybos kompetencijų stiprinimas, neformaliojo švietimo kokybės gerinimas. Jau aplankytos Estijos, Vokietijos, Ispanijos, Kroatijos, Portugalijos, Islandijos, Švedijos bibliotekos ir kitos suaugusiųjų švietimo įstaigos.

Panevėžio regiono bibliotekininkai susipažino su dizainu grįstos mąstysenos (Design Thinking) metodu, jį taiko tirdami auditorijų poreikius. PAVB įkurta Kalbų kavinė, kur lankytojai gali tobulinti pasirinktos užsienio šnekamosios kalbos įgūdžius. Pasimokę iš kolegų skandinavų, bibliotekininkai sėkmingai taiko pasakojimo metodą edukacijose ir klubuose. Iš Portugalijos bibliotekų perimta inovatyvi skaitymo skatinimo iniciatyva – poezijos kaip terapijos populiarinimas bendradarbiaujant su vaistinėmis. Ketinama realizuoti Daiktotekos idėją, įkurti sveikatos klubą, dar labiau įveiklinti  savanorius, ugdyti diskusijų kultūrą.

Tarpinstitucinis bendradarbiavimas

Tarptautinio bendradarbiavimo patirtis skatina bibliotekų inciatyvas tarpinstitucinio bendradarbiavimo srityje. PAVB partneriais tapo suaugusiųjų švietimo centrai, kalbų mokyklos, muziejai, nevyriausybinės organizacijos, pasakotojų asociacijos ir pasakojimo meno ekspertai. Bibliotekos veiklas praturtino neformaliojo vaikų ir suaugusiųjų švietimo naujovės, bibliotekininkų kompetencijas gerinantys ir bendruomenės narių poreikį mokytis visą gyvenimą skatinantys projektai. 2020–2023 m. PAVB įgyvendino „Nordic Culture Point“ ir BAFF (Baltijos-Amerikos laisvės fondo) finansuotus projektus. Jie leido Panevėžio bibliotekų specialistams ir lankytojams iš arčiau susipažinti su Šiaurės šalių ir JAV vertybėmis, atrasti iki šiol Lietuvoje gilių tradicijų neturėjusį pasakojimo meną. Ryškų pėdsaką PAVB kultūriniame gyvenime paliko interaktyvi paroda „Šiaurės šalių vaikų knygų potvynis“, inicijuota su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje.

Narystė tarptautinėse bibliotekininkų organizacijose

PAVB darbuotojai yra IFLA – Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos, ALA – Amerikos bibliotekų asociacijos, PLA – Viešųjų bibliotekų asociacijos nariai. Narystė suteikia galimybę dalyvauti tarptautinių partnerysčių programose. Į veiklas įtraukiami ne tik bibliotekininkai –  savanoriai irgi dalyvauja kvalifikaciniuose vizituose į Europos bibliotekas, PAVB knygų ir kalbų klubai bendradarbiauja su analogiškais Europos ir JAV bibliotekų klubais.

Biblioteka mokosi ir dalijasi

2024 m. Bitės bibliotekos ir jos partnerių bendradarbiavimo patirtis bus pristatyta tarptautiniuose renginiuose – „ISTELive 24“ švietimo ir technologijų konferencijoje Denveryje (JAV), Amerikos bibliotekų asociacijos konferencijoje San Diege (JAV), Europos viešųjų bibliotekų konferencijoje „Occupy Library“ Milane (Italija), Europos pasakotojų federacijos (FEST) konferencijoje Glazge (Škotija). Europos suaugusiųjų švietimo įstaigoms įgyvendinant „Erasmus+“ projektus, vyks Ispanijos ir Italijos suaugusiųjų besimokančiųjų darbo stebėjimo vizitai Bitės bibliotekoje. Svečiai domėsis neformaliojo anglų kalbos mokymosi galimybėmis. Rudenį PAVB su profesionaliais pasakotojais iš Olandijos ir Vokietijos regiono bibliotekininkams surengs pasakojimo meno mokymus.

Tarptautinio bendradarbiavimo tradicijos visuomenei vis labiau atveria biblioteką kaip modernią erdvę mokytis, kurti, inovatyvią ir bendruomenišką. Viskas sukasi ratu – kažkada pradėjusi tyrinėti kitų patirtį ir išmokusi žvelgti į platesnius horizontus, šiandien biblioteka pati vis dažniau priima kitų šalių svečius, norinčius čia pasisemti kūrybiškų idėjų ir profesinio įkvėpimo.

Virginija Švedienė
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė