Editos Voverytės skenografijose – emigracijos patirtys kaip „viduryje niekur“

Skenografijos technika atlikta nuotrauka - visu kūnu lyg prie stiklo prisispaudusi moteris
Pradžia:2023-11-14 17:15
Pabaiga:2023-12-30 12:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Lapkričio 14 d. 17.15 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos II aukšto ekspozicijų erdvėse atidaroma fotomenininkės Editos Voverytės kūrybos paroda – skenografijų ciklas „Medium Nusquam“.  

„Šis projektas – tai būdas paskatinti diskusiją apie emigraciją ir iš jos kylančias problemas per savo asmeninių patirčių prizmę. „Medium Nusquam“ – tai emigranto žvilgsnis į svetimą pasaulį, taip ir netapusį namais, pamažu iškreipusį pačias „namų“ bei „artimųjų“ sąvokas. Kasdienis bendravimas neužpildo, mentaliteto ir kultūrų nesuderinamumas skatina saviizoliaciją, iš to kyla psichologinės problemos. Izoliacija, diskriminacija, ksenofobija, identiteto praradimas, socialinis susvetimėjimas – visa tai retai viešinama emigranto patirtis. Norisi prabilti apie vidines būsenas, kurias esame priversti išgyventi migracijos, kapitalizmo ir globalizacijos eroje,“ – sako autorė.

Pavadinimas „Medium Nusquam“ – tai lotyniška frazė, reiškianti „viduryje niekur“. Ja E. Voverytė apibūdina migracijos patirtį, kai jautiesi svetimas tiek šalyje, į kurią emigravai, tiek grįžęs į Tėvynę.

Ciklui sukurti menininkė pasirinko skenavimo techniką, dėl kelių priežasčių. Dėl vaizdo kokybės ir „dezorientuojančio“ vizualinio efekto, kuris stipriausiai įprasmina migracijos fenomeną. „Skenografija, arba „fotografavimas skeneriu“ – tai mažai žinoma ir retai naudojama technika, kai su skeneriu sukuriami aukštos kokybės meniniai skaitmeniniai vaizdai. Naudojant šį metodą gaunama kokybė leidžia spausdinti sukurtus vaizdus gerokai didesniu formatu. Tai svarbus projekto aspektas. Poveikis, kai nuskaitytų objektų elementus galima pastebėti dėl didelio formato atspaudo, yra svarbi žiūrėjimo patirties dalis,“ – pasakoja menininkė.

Ji orientuojasi į turinčią ir neturinčią migracinės patirties auditoriją, tikisi, kad žiūrovai susimąstys ir užmegs dialogą šia tema.

Edita Voverytė (g. 1981) – panevėžietė, gyvenanti „tarp dviejų miestų“ – Edinburgo ir Panevėžio. Fotografė, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narė. Šiuo metu darbuojasi skenografijos srityje (fotografavimas skeneriu). Bibliotekoje pristatomą darbų ciklą pradėjo kurti 2022 m. ir žada tęsti dar keletą metų. 

Paroda veiks iki gruodžio 30 d.

Renginys vyksta bibliotekai įgyvendinant projektą „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje“. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LKT_Logotipas 

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.