Knygos pristatymas: su ironija – apie žmogų, iš Lietuvos išplėšusį Vilnių

Besišypsantis vyras, ranka parėmęs smakrą
Data:2022-12-12
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Gruodžio 12 d. 17.15 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje konferencijų salėje – Regimanto Dimos knygos „Žavingasis šunsnukis. Lietuviškoji J. Pilsudskio biografija“ pristatymas.

XX a. kontroversiška figūra. Žemaičių kilmės maršalas Juzefas Pilsudskis, kurio biografija daugeliui menkai pažįstama. Dažnam lietuviui jis – žmogus, atplėšęs Vilnių nuo Lietuvos, lenkams – nepriklausomos valstybės atkūrėjas, gynėjas, kone pusdievis.

Teigiama, kad Europai J. Pilsudskis labiausiai nusipelnė bolševikinio raudonojo maro sustabdymu 1920 m. Taip, šis žmogus jau prieš 100 metų žinojo ir darė tai, ką dabar su dideliu vargu sužino Vakarai ir daro Ukraina.

Visgi „dar kartą primenu šios knygos pavadinimą – „Žavingas šunsnukis“. Gegužės perversme nieko žavingo nebuvo. Lieka kas? Taip, lieka kitas nemalonus žodis – šunsnukis. Ne tik su Lietuva, atimdamas Vilnių, niekšiškai ir pasalūniškai pasielgė. Iššiepė savo kruvinus nasrus senosios Bezdonių plėšiko manieros. Iš Lenkijos ilgam atėmė demokratiją. Iki pat „Solidarumo“ laikų. Žiaurokai, bet teisingai knygą pavadinome“, – rašo autorius.

Kodėl reikia skaityti apie lietuvį, tapusį priešu savo tautai, atėmusį Lietuvos sostinę? Kodėl tada jis žavingas? Ką Pilsudskių giminė nuveikė naudinga Lietuvai? Ką Vilniui, Druskininkams paliko pats politinis veikėjas? Pilsudskis ir socializmas, komunizmas. Pilsudskis ir moterys. Ko mus moko jo veikla? Apie visa tai ir daugiau – bibliotekoje vyksiančiame susitikime su Regimantu Dima.

Prozininkas R. Dima – vilnietis. 1984 m. baigė Vilniaus inžinerinį statybos institutą (dabar – Vilniaus Gedimino technikos universitetas). Buvo įvairių įmonių direktorius, komercijos direktorius, pardavimų vadovas. Nuo 2018 m. – Lietuvos rašytojų sąjungos narys.

„Žavingasis šunsnukis. Lietuviškoji J. Pilsudskio biografija“ – penktoji autoriaus knyga. Keturios pirmosios – „Gyvenimo stebėtojo memuarai: apsakymai“, „Vilniaus plovas“, „Bronislovas ir imperatorius“, „Gyvenimo stebėtojo memuarai“.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.