Biblioteka tiesia ranką šeimoms, vaikams ir jaunimui

Įvairaus amžiaus žmonės šypsosi suglaudę galvas

Gegužės 15 d., Tarptautinę šeimos dieną, gyvavimo šimtmetį mininti biblioteka kviečia šeimas, vaikus ir jaunimą atrasti biblioteką kaip puikią vietą pabūti, šviestis, patirti, praleisti laisvalaikį.

Aukštaičių gatvėje įsikūręs Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyrius šiuo metu atnaujinamas, todėl knygų fondas perkeltas į Respublikos g. 26-4 (II aukštą). Jaunieji skaitytojai mielai naudojasi jo paslaugomis. Bibliotekininkai skaičiuoja: vien per 4 šių metų mėnesius sulaukė 2160 skaitytojų, išduota 4240 knygų.

Nemokamos edukacijos vyksta centriniuose rūmuose: Menų skaitykloje, Pažinimo, Pojūčių erdvėse, konferencijų salėje.

„Susidomėjimas edukacinėmis programomis yra didžiulis. Priežastys gali būti kelios. Pasibaigus karantinui visi esame išsiilgę gyvo bendravimo. Kita vertus, savo skaitytojams ir lankytojams išties turime ką pasiūlyti. Būna nemenkas iššūkis suderinti erdves, kad visi tilptume centriniame bibliotekos pastate. Vaikai yra vaikai: tada rūmai prisipildo juoko, nuostabos, daugėja triukšmo“, – sako Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriaus vyr. bibliotekininkė-metodininkė Šarūnė Leikienė.

Lankytojai turi galimybę patirti teigiamą biblioterapijos poveikį bei dalyvauti edukacijoje „Koks jausmas, toks ir oras“, ieškantys kūrybiškų veiklų – „Kūrybinėse atvirlaiškių gaminimo dirbtuvėse“ ir „Kūrybinio rašymo eksperimente“. Vaikai noriai renkasi edukaciją „Ar pažįsti Lietuvos gyvūnus?“, savęs ieškantys jaunuoliai – „Kūrybinės psichologijos“ programą.

Biblioteka siūlo kelias sensorinių skaitymų programas. Tai edukacija, kurioje pasitelkiant įvairius pojūčius sudaroma galimybė geriau perprasti skaitomą tekstą. 4–12 metų vaikams skirta veikla šiemet sulaukė itin didelio susidomėjimo. Nuo metų pradžios organizuota 20 užsiėmimų, juose dalyvavo 331 mažasis lankytojas.

Biblioteka parengė 5 naujas pasakojimo edukacijas. Jos įtraukia į aktyvų pasakojimo kūrimo procesą, leidžia prisiminti tradicines pasakas, sužinoti naujų dalykų. Gamtos ir literatūros elementus derina „Bitė ir aš“, muziką ir tautiškumą – „Akmenų sriuba“. Kitaip prabyla pasaka „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“, terapinį vaidmenį atlieka „Pasakojimas apie stebuklingą teptuką“, naujas vaizduotės erdves veria „Pasakojimas pagal Ievos Babilaitės tyliąją (bežodę) knygą „Ne(vienas)“.

„Džiaugiamės, kad išbandę mūsų programas dalyviai sugrįžta ieškodami naujų. Puikus pavyzdys – VšĮ „Debesų kiemas“ mažieji auklėtiniai, kovo–balandžio mėnesiais aplankę 4 skirtingas edukacijas“, – teigia Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriaus edukacijų koordinatorė Rasa Railaitė.

Vis dėlto šeimos, jaunuoliai į biblioteką gali ateiti ne tik edukacijų. Atviroje jaunimo erdvėje įkurta „Zenzona“ – išskirtinė vieta pabūti vienam, atsipalaiduoti, nurimti. Mokytis, atsipalaiduoti, susikaupti siūlome Pojūčių erdvėje, kur įrengta inovatyvi sensorinė įranga leidžia susikurti norimą aplinką, ją valdyti ir keisti, žadinti ar nuraminti emocijas bei mintis. Čia organizuojami individualūs ir grupiniai užsiėmimai.

Trečius metus biblioteka plėtoja ryšius su miesto šeimas vienijančiomis organizacijomis – vykdo projektą „Veiklios šeimos Panevėžyje“. Nuo rudens vaikus auginančias šeimas vėl pakviesime į 14 susitikimų. Šiemet orientuojamės ne tik į vaikus, bet ir pačių tėvų emocijas, išgyvenimus, patirtis. Todėl aptarsime psichologinę gerovę šeimoje, į klausimus atsakys įvairių sričių specialistai, kalbėsime apie skaitymo svarbą ir skatinsime kūrybiškumą. Projekto partnerės – Panevėžio šeimų asociacija, regiono bibliotekos.

Norinčias užsisakyti bibliotekos edukacijas ar užsiėmimus šeimas, draugų grupes kviečiame registruotis el. paštu edukacijos@pavb.lt ar tel. 370 61619703. Visos programos – nemokamos.