Tarptautinę rašytojų dieną – dėmesys Ukrainos temai

ukraina-knygos

Kovo 3-iąją minima Tarptautinė rašytojų diena. Šia proga kviečiame atrasti ir iš arčiau susipažinti su keliomis ukrainiečių autorių ar apie Ukrainą rašytomis knygomis.


Knygos „Ilovaisko dienoraštis“ autorius Romanas Zinenka – 2014 m. Ukrainos rytuose vykusių kovų savanorių bataliono „Dnipro-1“ kovotojas, išgyvenęs Ilovaisko valymo operaciją, trigubos apsupties siaubą, artimų draugų žūtį. Knygoje aprašomos ne tik kovos, bet ir žmonių tarpusavio santykiai, nagrinėjami pareigos, patriotizmo, moralės bei kiti vertybiniai klausimai. 2017 m. išleista knyga skirta autoriaus žuvusiam bičiuliui, „Dnipro-1“ bataliono būrio vadui ir visiems kritusiems ir gyviems Ilovaiske kovojusių Ukrainos padalinių kariams.

2021 m. išleista Jono Ohmano knyga „Donbaso džiazas – atviras, nuoširdus, autentiškas pasakojimas apie 2014–2020 m. įvykius Ukrainoje, mūšius ir slaptas pogrindines kovas. „Kai Rusija okupavo Krymą ir įsibrovė į Rytų Ukrainą, supratau, kad kituose sąrašuose būsime mes, Baltijos šalys. To niekada nebus, pasakiau sau, ir kartu su draugais ėmėme gabenti paramą Ukrainos kariams Donbase (…) Ukrainoje per savo išgyvenimus, žvelgdamas pro karo marazmo prizmę ir bendraudamas su ten kovojančiais žmonėmis, pradėjau suprasti, ką reiškia „hibridinis karas“. Tai – visiškas džiazas. Ši knyga yra mano signalas, kad mes Lietuvoje, norime ar nenorime, privalome tai suprasti. Ir išmokti džiazuoti.“ – savo knygą pristato autorius.
Spalvingas leidinys „Dniepru per Ukrainą“ – tai 2018 m. vasarą vykusios nacionalinės ekspedicijos kronika, kurioje užfiksuotos kelionės akimirkos. Knygoje savo įspūdžiais apie Ukrainos istoriją, žmones, kultūrą, gamtą dalinasi žurnalistas, prodiuseris Edmundas Jakilaitis, istorijos profesorius Alfredas Bumblauskas ir knygos autorius bei sudarytojas Selemonas Paltanavičius.

Romaną „Krymo sala“ vienas garsiausių 19 a. pab.-20 a. pr. rusų rašytojų Vasilijus Aksionovas parašė dar 1979 m. Istorija kupina netikėtų įvykių, satyros, groteskiškų situacijų, be to, ji paremta fantastine prielaida, kad Krymas – ne pusiasalis, o sala. Visgi 21 a. įvykiai šį romaną pavertė realybe. Užsienyje pirmą kartą išleistas romanas pelnė autoriui pasaulinę šlovę, o buvusioje Sovietų Sąjungoje už šios knygos skaitymą buvo baudžiama 5 metais kalėjimo ir 2 metais tremties.

Vieną žinomiausių šiuolaikinių Ukrainos rašytojų Andrejų Kurkovą The Guardian apibūdina kaip šių dienų Bulgakovą ar ukrainietišką Murakamį. A. Kurkovo, mokančio anglų, prancūzų, japonų, gruzinų ir lenkų kalbas, knygos leidžiamos daugybėje pasaulio šalių. Romanas „Šengeno istorija“ pasakoja apie lietuvius tėvynėje ir Europoje, apie meilę tėvynei ir artimui. Iki šio romano autorius yra parašęs 20 knygų ir 8 filmų scenarijus.

„Šiame romane juntamas preciziškas Ramūno Bogdano jautrumas detalėms, kurios leidžia pajusti mūsų laikų Ukrainos kasdienybę ir buitį“, – taip apie R. Bogdano romaną „Ukrainos tridantis. Prie bedugnės“ atsiliepia Edmundas Jakilaitis. Įtempto siužeto pasakojime – pavojų kupina kelionė nuo Maidano iki Odesos ir kartu vidinė kelionė žmogaus, žūtbūt siekiančio laisvės ir teisingumo.

Ukrainiečių meilės lyrikos knyga „Amžių man neužtektų su tavim būt kartu…“ – tai Juliaus Jasaičio sudaryta ir redaguota žymiausių Ukrainos poetų meilės eilėraščių rinktinė. Ivano Franko, Dmitro Čeredničenkos, Volodimiro Gripo, Svitlanos Jovenko, Vasilio Misiko, Lesios Ukrainkos, Maksimo Rylskio, Taraso Ševčenkos, Sofijos Maidanskos ir kitų poetų eiles vertė lietuvių literatūros grandai Algimantas Baltakis, Marcelijus Martinaitis, Gintaras Patackas, Jonas Strielkūnas, Janina Degutytė, Sigitas Geda, Jonas Jakštas bei kiti.

Parengė Skirmantė Zelenkienė
Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka