Šimtmetį mininti G. Petkevičaitės-Bitės biblioteka tiesia tiltą tarp praeities ir ateities

Užrašas „Bibliotekai 100 metų, „Saugome praeitį. Kuriame ateitį“

Šiais metais Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka verčia svarbų savo istorijos puslapį. Sukanka 100 metų nuo tos dienos, kai ji atvėrė duris lankytojams ir tapo pirmąja valstybine biblioteka Panevėžyje. Garbingą jubiliejų viena seniausių kultūros įstaigų mieste pasitinka su šūkiu „Saugome praeitį. Kuriame ateitį“ ir kviečia lankytojus minėti šią sukaktį kartu.

Istorija – augimo matas

Žiūrint į didingą dabartinės bibliotekos pastatų ansamblį, sunku patikėti, kad naujai įkurta biblioteka, tuomet besivadinusi Centrinio valstybės knygyno Panevėžio skyriumi, savo veiklą pradėjo pirmosios vedėjos Elžbietos Jodinskaitės bute. Čia vyko paruošiamieji darbai – buvo kaupiamos ir inventorizuojamos knygos. Gavus miesto ir apskrities savivaldybių pašalpą butui nuomotis, 1922 m. rugsėjo 1 d. biblioteka buvo oficialiai atidaryta lankytojams. Pradinį bibliotekos fondą sudarė 1 397 knygos.

„Per 100 metų įvyko išties daug: bibliotekai vadovavo 11 vadovų, 6 kartus kito pavadinimas, 8 kartus – pavaldumas, ne kartą teko kraustytis, vyko patalpų modernizavimas, bibliotekoje lankėsi valstybės prezidentai, gauta garbingų apdovanojimų ir kt. Žvelgiant atgal, atskiri įvykiai tarsi susipina į vientisą grandinę, atvedusią biblioteką nuo mažytės įstaigos vedėjos bute iki vienos iškiliausių kultūros įstaigų Panevėžio regione,“ – džiaugiasi Bitės bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vadovė Greta Kėvelaitienė.

Šiandien biblioteka didžiuojasi ne vien didžiausiu universaliu fondu Lietuvos Šiaurės rytų regione, bet ir plačiu įgyvendinamų veiklų spektru: nuo edukacinės veiklos inovacijų iki tarptautinių skaitymo skatinimo ar dokumentinio paveldo skaitmeninimo bei sklaidos iniciatyvų.

„Kiekvienu savo dideliu ir mažu darbu saugome krašto, kuriame gyvename, praeitį ir kuriame jo ateitį. Šimtametė biblioteka – atvira, įkvepianti ir nuolat pasipildanti lietuvių tautos žinių bei kūrybiškumo saugykla. Ji pilna plataus spektro literatūros, iškilių asmenybių gyvenimus ir pasiekimus liudijančių rankraščių, virtualių prieigų prie kultūros paveldo klodų bei naujausios informacijos. Šiandien, didėjant dezinformacijos ir netikrų naujienų srautui, biblioteka aktyviai stiprina valstybės pamatą: moko bei skatina piliečius naudotis patikimais informacijos šaltiniais, ugdo pilietinės visuomenės budrumą ir kritinį mąstymą,“ – sako bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė.

Šimtmečio renginiai ir ateities siekiai

„Žengdami į naują bibliotekos šimtmetį, nenustosime siekti pažangos. Toliau kursime bendruomenę jungiančias ir stiprinančias tradicijas, telksime žinias bei idėjas, palaikysime iniciatyvas, rūpinsimės piliečių informaciniu raštingumu, skatinsime kūrybiškumą. Tegu bibliotekos įgyvendinamos veiklos prisideda prie kiekvieno lankytojo, kiekvieno iš jūsų, sėkmingos ateities laisvame pasaulyje,“ – linki bibliotekos vadovė J. Bugailiškienė.

Šimtmetį biblioteka minės solidžiais renginiais ir naujovėmis. Įprasminti šią sukaktį ir dar geriau suprasti istorinę jos reikšmę padės jubiliejui dedikuota XXII tarptautinė mokslinė konferencija bei nauja interaktyvi, šimtmečiui skirta ekskursija. Pagerbiant pirmąją bibliotekos vedėją, bus atidaryta Elžbietos Jodinskaitės vardo kraštotyros skaitykla.

Jubiliejiniais metais, kurie sutampa su Lietuvos jaunimo metais, itin daug dėmesio bus skiriama jaunajai kartai. Duris atvers renovuotas, modernus Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyrius, turiningai leisti laiką bei tobulėti kvies atnaujintos edukacinės veiklos, skaitymo naudą atrasti padės interaktyvus skaitymo skatinimo žaidimas vaikams ir paaugliams. Jau tradicija tampantis tarptautinis pasakojimo festivalis SEKAS, 2022 m. pakvies pasakoti ir klausytis pasakojimų šeimos bei giminės tema. Visus metus vyks jubiliejui skirtos akcijos, konkursai, žaidimai ir kt.

Naudokitės turtingais bibliotekos knygų fondais ir informacijos šaltiniais, dalyvaukite mokymuose, edukacijose, renginiuose, sekite šimtmečio renginių informaciją bibliotekos sklaidos kanaluose ir socialiuose tinkluose. Švęskime kartu!