VASAROS KNYGŲ FIESTA. Susitikimas su „Aukso žuvų“ leidykla

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-07-28
Laikas:14:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Liepos 28 d. 14 val. vyks septintoji Bitės bibliotekos rengiamos „Vasaros knygų fiestos“ tiesioginė transliacija. Jos metu leidyklos „Aukso žuvys“ vadovė Sigita Pūkienė pristatys naujausias knygas, įdomų projektą, kuriame dalyvauja, ir būsimus leidinius. Laidoje dalyvaus knygos „Vojaĝo“ autorė Rugilė Audenienė. Viešnias kalbins bibliotekos redaktorė Virginija Januševičienė.

Šią transliaciją galėsite stebėti gyvai, o vėliau jos įrašas bus matomas bibliotekos „Youtube“ kanale.

2011 m. įkurta leidykla „Aukso žuvys“ populiarina Lietuvos istoriją, kultūrą, ieško naujų būdų, kaip ją pristatyti visuomenei, aktualizuoti reikšmingus mūsų valstybės įvykius, reiškinius ar asmenybes. Nuo 2019 m. įgyvendina moderniosios Europos autorių grožinės literatūros vertimo į lietuvių kalbą projektą, kuriam Lietuvoje atstovauja Kūrybiškos Europos biuras.

Transliacijos metu žurnalistė, rašytoja Rugilė Audenienė pristatys savo debiutinį romaną „Vojaĝo“. Leidyklos vadovė Sigita Pūkienė papasakos apie seriją „Keliautojai laiku“ ir šios serijos knygą Jon Fosse „Vaizdai iš vaikystės“, apie rengiamą spaudai Jolitos Bernotienės, Ingridos Jakubavičienės knygą „Ponios Smetonienės virtuvė“.

Rugilė Audenienė „Vojaĝo“

Knygoje atgyja tarpukario inteligento ir esperanto kalbos entuziasto Juozo Gaiduko ir jo dukters istorija. Prasideda ji nuo to momento, kai Kupiškio kunigas atsisako sutuokti porą dėl neva giminiškų ryšių, tačiau šeima susikuria – tik neoficiali, be dokumentų. Porai gimsta dukra, o netrukus tėvą nusineša karas – iš pradžių priverstinių darbų į Vokietijos stovyklas, vėliau statyti Balchašo miesto į Kazachstano lagerius, iš kur kelias atgal labai tolimas. Ilgi metai skiria šeimą – ar jiems dar bus lemta susitikti? Ar gyvenimas sovietinėje sistemoje dar įmanomas?

Romanas įdomus ir dėl jame atskleidžiamos mažai žinomos esperanto kalbos Lietuvoje istorijos. Šią kalbą dar 1887 m. sugalvojo ir  vadovėlyje aprašė žydas litvakas Liudvikas Lazaris Zamenhofas. Karo metais ji buvo uždrausta, jos draugijos nariai persekiojami, vėliau reabilituota ir gyvuojanti toliau.

 „Šis romanas gimė iš savosios tapatybės paieškų, ir todėl pirminis noras yra paraginti ir kitus šias istorijas išgirsti, paieškoti detalių savo šeimos pasakojimuose – juk iš jų susideda mūsų visų ir mūsų šalies praeitis. Žinodami savo istoriją, jausdami savo šaknis, esame stipresni“, – sako knygos autorė.

Jon Fosse „Vaizdai iš vaikystės“

Trumpų prozos tekstų rinkinys  Vaizdai iš vaikystės – tai pirma Lietuvos skaitytojų pažintis su vieno garsiausių ir savičiausių norvegų rašytojo bei dramaturgo Jono Fosse kūryba. Minimalizmas, nutylėjimai, pasikartojimai, emociškai atsietas pasakojimas apie kasdienius, rodos, nereikšmingus dalykus – pagrindiniai rašytojo stiliaus bruožai. Tačiau šis paprastumas, kaip įsitikinsite, apgaulingas.

Autobiografiniuose fragmentuose „Vaizdai iš vaikystės“ ir „Sesutė“ autorius pina skausmingas ir juokingas patirtis. Skaitytojas panardinamas į Strandebarmo, kuriame rašytojas užaugo, kraštovaizdį su jo fjordais ir kalnais, avimis ir ūkiais, maldos namais ir jaunimo klubais. Vaikystės tyrumą persmelkia pirmas suvokimas, kad egzistuoja mirtis.

Apysaka „Rytas ir vakaras“ – sukrečiantis pasakojimas apie gyvenimo grožį ir skausmą, prasmę ir tuštumą, laikinumą ir anapusybę.

Jon Fosse (g. 1959 m.) – norvegų rašytojas, dramaturgas ir vertėjas. Itin produktyvus ir universalus autorius, parašęs per 50 kūrinių – romanų, poezijos, literatūros vaikams, eseistikos ir dramų. Pjesės ne kartą statytos Lietuvos scenoje. Fosse gausiai apdovanotas už savo kūrybą, ne sykį tituluotas kaip vienas iš ryškiausių šiuolaikinės dramaturgijos kūrėjų. Pastaruoju metu įvardijamas tarp kandidatų į Nobelio literatūros premiją.

Jon Fosse „Vaizdai iš vaikystės“ – viena iš serijos „Keliautojai laiku“ knygų. Ši serija – tai ES remiamas vertimų projektas, kuris vienija šiuolaikinių Europos rašytojų kūrinius, atveriančius netikėtą istorijos perspektyvą. Serijoje – aštuonios knygos, kurias skaitydami galėsite pakeliauti laiku – nuo tolimiausios praeities iki šių dienų.

Jolita Bernotienė, Ingrida Jakubavičienė„Ponios Smetonienės virtuvė“

Istorijos entuziastė Jolita Bernotienė ir istorikė Ingrida Jakubavičienė kviečia susitikti su pirmąja nepriklausomos Lietuvos valstybės ponia – Sofija Smetoniene.

Herojė prabils iš savo laiškų ir amžininkų atsiminimų, papasakos, kokia ji buvusi žmona ir mama, prezidento partnerė ir patarėja. Istorikai pridurs, kad taip pat ir visuomenės veikėja, puoselėjusi Lietuvos diplomatinius ryšius su Kaune rezidavusiais užsienio atstovais, turėjusi įtakos priimant valstybinius sprendimus, aktyviai veikusi socialinės rūpybos ir moterų švietimo srityje. Galiausiai – itin stipri, charizmatiška moteris, sukūrusi ir palikusi apie save tam tikrą legendą. Susitikimas vyks prezidentūros valgomajame – intymiai, bet pakankamai iškilmingai.

Knygoje rasite išsamų Sofijos Smetonienės portretą; per 40 to laikotarpio receptų, pritaikytų atsižvelgiant į šių laikų produktus ir skonius (ypatingas siurprizas – Smetonienės „ Napoleono “ torto receptas); tarpukario inteligentijos diplomatinių pietų meniu; per 20 tarpukario vaizdų fotografijų, per 30 stilizuotų maisto piešinių; įdomybes apie senąjį Vilnių ir tarpukario Kauną; laiškus, citatas, prisiminimus apie tarpukario realijas ir asmenybes.