Lietuvių kalbos dienos bibliotekoje

Vaizdas be pavadinimo

„Kalba pirmiausia yra žmonės. Tam, kad kalba būtų gyva, ją turi kažkas vartoti. Didžiąją įtaką lietuvių kalbai daro toli gražu ne kalbininkai, o tie, kas kiekvieną dieną gatvėje kalba lietuviškai, kas savo vaikus mokome lietuviškai ir tai darome iš meilės, o ne iš pareigos”, – sako Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė  Violeta Meiliūnaitė.

Jau tapo tradicija, kad vasario 16–kovo 11 dienomis Lietuvoje ir užsienyje organizuojamos Lietuvių kalbos dienos. Penktus metus į šią iniciatyvą įsitraukia Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka.

Ką pasiūlysime šiemet? Įdomių, naudingų ir prasmingų susitikimų. Šiek tiek žaismės ir interaktyvumo – panirti į žaidimus-testus apie aukštaičių ir žemaičių šnekos skirtumus, lietuviškus frazeologizmus, senuosius ar nykstančius žodžius. Pasiklausyti ypatingų tarmiškų pasakojimų. Sužinoti, kaip kalbos piktžolės ravėtos (ir kaip pavyko) prieš beveik 100 metų ir kokie svetimžodžiai braunasi į mūsų kalbą dabar.      

 Domėkitės knygomis, dalyvaukite renginiuose ar veiklose virtualioje erdvėje:

Nuo vasario 19 d. rubrika bibliotekos „Facebook“ paskyroje „O tai kaip lietuviškai?“ (kviečiame tapti sekėjais!).

Nuo vasario 22 d. pasakojimai ir testai svetainėje „Panevėžio kraštas virtualiai“:

Kovo 5 d. 17.15 val. Jolantos Zabarskaitės knygos „Kaip kalba gamina prasmę“ pristatymas.

Kovo 7 d. 17.15 val. paskaita „Pirmajam Lietuvių kalbos žodyno sąsiuviniui – 100. Petras Būtėnas – Kazimiero Būgos darbų tęsėjas“. Lektorė – komunikacijos centro „Kalba. Knyga. Kūryba“ vadovė Lionė Lapinskienė.

 Pasitikrinkite žinias, išbandydami virtualius testus:


Lietuvių kalbos dienos Seimo ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos iniciatyva organizuojamos nuo 2016 m. Jų tikslas – didinti lietuvių kalbos žinomumą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje, telkti bendruomenes Lietuvoje ir užsienyje.