Utenos biblioteka pristato skaitmeninį atminties kalendorių

utena-skaitmenine-paslauga

Norint pažinti kraštą reikia ne tik atidžiai perskaityti jo istoriją, pasidomėti gamtiniu ir kultūriniu paveldu. Ne mažiau svarbu sužinoti apie žmones, kurie čia gimė, augo, kūrė ir dėl savo darbų tapo garsiais bei pripažintais Lietuvoje ir pasaulyje.

Pažintis su istorija ir kultūra yra tik pradžia norint suprasti krašto unikalumą. Žinios apie jį garsinančius žmones yra tolesnis žingsnis, kuris padeda atrasti kultūros, vertybių ir tradicijų pagrindus.

Skaitydami apie garsių menininkų, rašytojų gyvenimo istorijas, išgyvenimus ir laimėjimus, mes galime giliau pažinti krašto, kuriame jie gimė ir augo dvasią, jo teikiamą potencialą ir įtaką kūrybai. Taip pat, susipažinę su sėkmingais verslininkais, politikais ir kitais regionui įtakingais asmenimis, galime geriau suprasti jo ekonominį ir politinį kontekstą.

Visa tai didina pasididžiavimą savo kraštu – kuo daugiau sužinome, tuo daugiau jaučiamės susiję, labiau įkvėpti atkartoti pasižymėjusių kraštiečių sėkmes.

2023 metus Lietuvos Respublikos Seimui paskelbus Aukštaitijos metais suaktyvėjo informacijos apie šį regioną sklaida, aktualesne tapo bibliotekų, muziejų kraštotyros fonduose, privačiuose gyventojų archyvuose sukaupta medžiaga. Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka renka dokumentus susijusius su daugiau nei 200 personalijų. Kraštotyros fonde ne vien knygos, straipsniai, bet ir niekur daugiau neskelbtos nuotraukos, vaizdo įrašai, dedikacijos, autografai, laiškai, atvirukai, knygos ženklai, interviu.

Jau tradicija tapo kasmet parengti ir paskelbti žymių kraštiečių jubiliejinių datų kalendorių. Šios atmintinos datos visuomet paminimos renginiais, stacionariomis ar virtualiomis parodomis, kuriamos inovatyvios, interaktyvios edukacinės veiklos bei priemonės. Kiekvienais jubiliejiniais metais bibliotekos darbuotojai surenka itin daug įdomios medžiagos viktorinoms, pažintiniams žaidimams, turams. Renginiams pasibaigus visa tai nugula bibliotekos saugyklose. Tam, kad daug pastangų pareikalavusio darbo rezultatai būtų plačiau prieinami, naudojami ir pritaikomi biblioteka įgyvendino skaitmeninio atminties kalendoriaus idėją. Projektą „Aukštaičiai: skaitmeninės atminties kalendorius“ parėmė Lietuvos kultūros taryba. Sukurtame virtualiame kalendoriuje šiuo metu jau pateikta informacija apie 40 Utenos kraštą garsinančių žmonių.

Planuojama, kad kasmet pildomas virtualus kalendorius taps vertingu ir interaktyviu pažintiniu ištekliumi įvairaus amžiaus ir užsiėmimų žmonėms, nes jame publikuojama daug archyvinių dokumentų, atsiminimų, rengiamos virtualios parodos, kaupiamas radijo laidų įrašų archyvas, sukurtas su žymiais kraštiečiais susijusių vietovių žemėlapis.

Skaitmeninės atminties kalendorius internete prieinamas adresu https://www.uvb.lt/aukstaiciai-skaitmenines-atminties-kalendorius

LKT_Logotipas

Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos informacija