Šventė su aktoriumi Algirdu Paulavičiumi

Vyras prieš veidrodį ir trys jo atspindžiai skirtingais kampais

Spalį 80-metį būtų šventęs vienas ryškiausių, žymiausių legendinio Panevėžio dramos teatro aktorių Algirdas Paulavičius (1943–2020). Įprasmindama šią sukaktį Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka aktualizuoja A. Paulavičiaus kūrybą – parengta inovatyvi kilnojamoji paroda, sukurtas dokumentinis filmas, organizuotas atminties vakaras. Tai padaryta įgyvendinus projektą „Nešdavo save į šventę ir pats buvo šventė. Aktoriui Algirdui Paulavičiui – 80“.

„Šie metai – A. Paulavičiaus jubiliejiniai. Tai tapo postūmiu dar kartą apžvelgti ir įprasminti šios daugelio puikiai prisimenamos asmenybės palikimą, indėlį į mūsų miesto bei šalies kultūrą“, – sako Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vyr. bibliotekininkė Angelė Mikelinskaitė.

A. Paulavičius vaidino teatre ir kine, režisieriaus Juozo Miltinio mokinys. Puikios fizinės formos, apsiskaitęs tamsiaplaukis įkūnijo Maestro postuluotą idealaus aktoriaus tipą. 1966–2016 m. dirbo  Panevėžio dramos teatre (nuo 1995 m. Juozo Miltinio dramos teatras). Čia sukūrė daugiau kaip 100, kine – apie 30 vaidmenų. Dirbo ir televizijoje, radijuje.

Gausi sėdinčių žmonių salė

G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje vykusiame atminties vakare A. Paulavičiaus kūrybinę biografiją apžvelgė Lietuvos kultūros tyrimo instituto teatrologė dr. Asta Petrikienė. Ryškiausiais, įdomiausiais, įsimintiniausiais, brangiausiais prisiminimais dalijosi kolegos – vakaro vedėjas Albinas Kėleris, aktoriai Asta Preidytė, Vytautas Kupšys, Gražina Urbonavičiūtė, Regina Kairytė. Nelengvu, nepaprastu, bet gražiu dviejų žmonių santuokinio gyvenimo nuotykiu – žmona Irena Milaševičiūtė-Paulavičienė.  

Aktorius neįsivaizduojamas be poezijos. Atminties vakare šį pomėgį teatralizuotai perteikė J. Miltinio dramos teatro vaikų ir jaunimo studija. Jos auklėtinės skaitė A. Paulavičiaus mėgtų poetų – Vytauto Mačernio, Jono Strielkūno ir Jacquesʼo Prevertʼo – eiles.

Dokumentinį filmą „Pusvalandis su aktoriumi Algirdu Paulavičiumi“ iš bibliotekos, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos fondų, aktoriaus šeimos archyvinės medžiagos ir asmeninio archyvo sukūrė operatorius Jonas Čergelis. Filme atsispindi asmenybės žavesys, vaidybos unikalumas, ryškiausi ir įdomiausi vaidmenys, nukeliantys į teatro praeitį ir J. Miltinio laikus.

Atminties vakaras su filmo peržiūra jau buvo surengti ne tik Panevėžyje, bet ir A. Paulavičiaus gimtuosiuose Kėdainiuose – Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje.

Inovatyvi keliaujanti paroda leidžia bibliotekai toliau skleisti žinią apie charizmatišką, daugiasluoksnę, tam tikru Panevėžio miesto ženklu tapusią asmenybę. Ekspozicijoje užfiksuoti aktoriaus gyvenimo ir kūrybos momentai, galima išgirsti netgi aktoriaus balsą.

Planuojama, kad kilnojamoji paroda toliau keliaus po kitas Panevėžio regiono kultūros, švietimo įstaigas. Dokumentinį filmą „Pusvalandis su aktoriumi Algirdu Paulavičiumi“ visuomenė turi galimybę pamatyti J. Miltinio memorialiniame bute.

Nuotraukoje aukštai – Algirdas Paulavičius spektaklyje „Sveiki, žmonės!”, 2007 m. (Fotogr. Ingridos Žilėnaitės)

Projektą „Nešdavo save į šventę ir pats buvo šventė. Aktoriui Algirdui Paulavičiui – 80“ finansuoja:

LKT_Logotipas