Įvyko pirmoji Lietuvoje mokinių filosofijos konferencija

Garbaus amžiaus vyras stovi sėdinčių jaunimo ir kolegų apsuptyje klasės aplinkoje

Pasaulinę filosofijos dieną, lapkričio 16 d., Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje įvyko pirmoji Lietuvoje tarptautinė mokinių filosofijos konferencija. Dalyvauti joje iš už Atlanto atvyko Banionių vienkiemyje (Pasvalio r.) gimęs ir šiandien visame pasaulyje žinomas filosofijos profesorius Algis Mickūnas (Ohajo universitetas, JAV). Drauge atvyko ir jo mokinys bei knygų bendraautorius dr. Žilvinas Svigaris (Vilniaus universitetas).

A. Mickūną į Pasvalį palydėjo jo mokinys Martynas Švėgžda von Bekker – pasaulinio garso smuikininkas bei pedagogas, instrumentu magiškai užbūręs klausytojus. Konferencijos dalyvius, linkėdamas drąsos ir ryžto veikti, pasveikino Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Gvidas Vilys (ir pats – folkloristas, etnomuzikologas), nuotoliniu būdu – kinų mąstymo tradicijos tyrinėtojas dr. Julius Vaitkevičius (Nankino universitetas, Kinija). Svečiai mokinius drąsino – yra daugybė mąstymo formų, ne tik žodžiai. Viena jų – ir muzika.

Šių metų konferencijos tema – baimė ir drąsa – darbus rašė mokiniai iš Lietuvos ir pasaulio mokyklų: Pasvalio (Justė Ostrauskaitė, Urtė Čivilytė, Urtė Baltrušiūnaitė, Pranas Bitinas, Matas Venclovas, Gabrielė Januškevičiūtė, Roberta Trasauskaitė), Pumpėnų (Saulė Gaigalaitė), Molėtų (Elzė Dubnikovaitė) ir Lavoriškių Vilniaus rajone (Aleksas Vegis) gimnazijų, Panevėžio (Sandra Svirplytė), Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos Vilniuje (Elija Svigarytė), Jungtinių Amerikos Valstijų (Akshat Viswanath) ir Kinijos (Yulai Yang). Daugelis jų ir pristatė savo apmąstymus auditorijai. Svečiai su džiaugsmu stebėjosi – darbai nuoširdūs, originalūs, kruopštūs. Užsimezgus pokalbiui, keliskart nuskambėjo motyvas: apie svarbius klausimus svarstyti kartu ir ieškoti – ką kitas gali pasakyti tikriau, giliau, taikliau nei aš pats – jau yra pati tikriausia filosofija.

„Jūsų drąsa pasakyti mūsų kartoms, kur mes suklydome apleisdami ir nekreipdami dėmesio į Jūsų ateitį, pamiršome tikrą filosofinę atsakomybę apie mūsų tikrus namus, mūsų motiną Žemyną ir spindulingą padangę, šildančią mūsų jausmus ir meną. <…> Dėkojame, kad Jūs drįstate kalbėti apie drąsą ir baimę, nes supratus jų esmę Jūs suprantate Jūsų gyvenimo kliūtis ir jų pergalę. Mano gimtinės spindinti ateitis sklinda per Jūsų ryžtingus veidus“, – kaip visada šiltai linkėjo dėdė Algis.

Renginį organizavo jau beveik dvejus metus Pasvalio bibliotekoje veikiantis A. Mickūno vardo filosofijos centras. O Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka tapusi centro partnere.

Pagal Profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centro informaciją

Aidos Garastaitės, Andriaus Maračinsko ir Viktoro Rimšos nuotraukos