Laisvė mąstyti, kalbėti – tai ir laisvė skaityti

Vaizdas be pavadinimo

Ar žinojote? Vien per pirmą 2022–2023 mokslo metų pusmetį septyniose JAV valstijose dėl savo turinio buvo uždraustas populiariosios rašytojos Jodie Picoult romanas „Devyniolika minučių“?   

Būtent apie tai – pastangas pašalinti knygas, apriboti prieigą prie jų, cenzūros žalą – spalio 1–7 dienomis kalba pasaulinė Uždraustų knygų savaitė. Jos tema „Tegu laisvė skaito“ pabrėžia, kas gali grėsti demokratijai: mūsų teisė laisvai kalbėti, mąstyti yra susijusi ir su mūsų teise skaityti.

Įsitraukdama į iniciatyvą Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka kviečia iš mūsų fondų imti ir skaityti knygas, kurios kitur, deja, yra/gali būti uždraustos.

Jodi Picoult „Devyniolika minučių“. Istorija apie masinį susišaudymą mokykloje, patyčias iki tragedijos, smurtą, seksualumą, populiarumą, tėvų ir vaikų santykius. Rašytoja kelia klausimus, neturinčius lengvų, vienareikšmių atsakymų. Ar jūsų vaikas gali tapti svetimas jums patiems? Ar yra pateisinamų priežasčių keršyti? Kas gali teisti kitą?..

Margaret Atwood „Tarnaitės pasakojimas“. Futuristinis, distopinis romanas apie siaubingą patriarchatą jau seniai buvo viena labiausiai draudžiamų knygų JAV – dėl „nešvankybių“, seksualumo, „antikrikščioniškumo“ ir kt. priežasčių. Knygoje papasakotą istoriją sėkmingai naudoja kinas – sukurtas visame pasaulyje išpopuliarėjęs, daug nominacijų ir laimėjimų susižėręs to paties pavadinimo serialas. 

Pusiau autobiografinis Shermano Alexie romanas jauniems žmonėmsAbsoliučiai tikras pusės etato indėno dienoraštis: kaip pabėgti iš savo namų ir susirasti namus? apie karikatūristą mėgėją kėlė bangas nuo 2007 m., o pernai 5 kartus uždraustas dėl „nešvankybių“ ir užuominų apie seksą. Tai  pasakojimas apie vaikiną, kuriantį iš nieko, pasitelkiantį sąmojį kaip ginklą, pabėgimą ir juoką, kaip atsvarą gyvenimui, kurį jį verčia gyventi kiti. 

Art Spiegelman „The Complete Maus – Pulitzerio premiją gavusi grafinė išgyvenusių Holokaustą žydų istorija. Autorius aprašo tėvo išgyvenimus bei tarpusavio santykius, praeitį ir dabartį. Apmąstomos daugeliui amžininkų rūpimos problemos: mišrios santuokos, kartų konfliktai, savirealizacija, bandymai derinti kalbos formą ir turinį. Tenesio (JAV) mokyklos taryba išbraukė „Maus“ iš mokymo programos dėl kalbos ir nuogybių. 2015 m. Rusijoje knyga uždrausta dėl modifikuotos svastikos ant viršelio. Lenkijoje surengta „Maus“ sudeginimo inscenizacija, leidėjai apkaltinti „tautos šmeižtu“.

Angie Thomas bestselerisThe Hate U Givedažnai patenka į draudžiamų istorijų sąrašus, nepaisant to, kad 2018 m. sukurtas ir filmas. Dėl romane pavaizduoto policijos brutalumo, smurto ir rasizmo jis  uždraustas kai kuriose JAV mokyklose ir bibliotekose.

*****

Primename: norimą knygą kviečiame užsisakyti mūsų bibliotekoje, internetu www.ibiblioteka.lt, naudojantis tarpbibliotekinio abonemento paslauga.