Europos paveldo dienos – su atradimais pirmojoje Panevėžio spaustuvėje

Naftalio Feigenzono spaustuvės pastatas, dabar – Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka
Naftalio Feigenzono spaustuvės pastatas (dabar – Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka). Giedriaus Zauros nuotrauka

Rugsėjo 8–17 dienomis šalies gyventojai jau 30-ąjį kartą kviečiami į Europos paveldo dienas –  kultūros paveldo pažinimo šventę. Į renginių, projektų, iniciatyvų sūkurį įsitraukė ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. Ji panevėžiečiams ir miesto svečiams siūlo pasakojimo ekskursijas „Pirmoji Panevėžio spaustuvė“.

„Per Europos paveldo dienas stengiamės atverti erdves, kurios kasdien dažniausiai neprieinamos visuomenei. Toks ir yra šio iniciatyvos tikslas. Todėl šiemet suteikiame galimybę pasivaikščioti po pirmosios Panevėžyje Naftalio Feigenzono spaustuvės pastatą, išgirsti su ja susijusias istorijas. Dabar šiame XIX a. antrosios pusės pastate įsikūrusi G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. Viena jo dalis – tarnybinės patalpos, likusi – erdvės lankytojams. Todėl ypač svarbu, kad bent kartą per metus atveriame ir jas“, – sako Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vadovė Greta Kėvelaitienė.

Ekskursijos dalyviai galės pasidairyti po buvusią spaustuvę, pamatyti išlikusią autentiškų grindų dalį, daugiau sužinos apie patį N. Feigenzoną, išvys jo spaustuvės leidinių parodą. Įsitikins, kad šis pastatas – ne tik bibliotekos istorijos, bet ir svarbus Panevėžio  miesto raidos momentas.

Peni skirtingo amžiaus asmenys, du vyrai ir trys moterys, pozuoja fotoateljė aplinkoje

Naftalis ir Sara Feigenzonai (sėdi) su vaikais (iš kairės) Salomonu Feigenzonu, Berthe (Beila) Chapireau-Feigenzon ir Moysei Feigenzonas, Panevėžys. Catherine ir Jean-Pierre, Laurent Chapireau šeimos archyvas

„Šis pastatas ir seniausios miesto spaustuvės istorija iki šiol mažai tyrinėta. Viena priežasčių – čia daugiausia spausdinti pramonei skirti produktai (tuometis Panevėžys augo kaip pramonės miestas), o ne knygos. Mums, bibliotekininkams, tai netrukdo tyrinėti N. Feigenzono šeimos. Apie ją tikrai nedaug buvo žinoma, tačiau 2023-ieji dovanojo nepaprastai svarbių atradimų. Į svečius buvo atvažiavę šeimos palikuonys iš Prancūzijos. Jie labai domisi šaknimis, iš giminių yra surinkę nuotraukų ir dokumentų, išleido kelias knygas. Esame labai dėkingi už jų papasakotas istorijas, dovanas – N. Feigenzono sūnaus (dailininko) piešinių knygą, iki šiol nematytų šeimos nuotraukų, kuriose – ir pats N. Feigenzonas. Draugystę su N. Feigenzono proanūkiais ketiname plėtoti, o naująsias istorijas ir nuotraukas visuomenei pristatyti jau dabar – per Europos paveldo dienas“, – teigia G. Kėvelaitienė.  

Užsisakyti pasakojimo ekskursijas „Pirmoji Panevėžio spaustuvė“ kviečiame rugsėjo 8–17 dienomis tel. 8 45 50 20 39 arba el. paštu ekskursijos@pavb.lt.

Ekskursijos organizuojamos įgyvendinant Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos finansuojamą projektą „Pasakojame apie kultūros paveldą II“. Remdamiesi pasakojimo (angl. storytelling) metodu Panevėžio regiono bibliotekininkai su profesionalia pasakotoja kūrė naujas ekskursijas apie istorines asmenybes, nekilnojamojo kultūros paveldo objektus – N. Feigenzono spaustuvę, rašytoją Marių Katiliškį, dvarininkę Okuličiūtę ir kt.

Projektą remia