Informacinio raštingumo ir medijų meno išmoksite bibliotekoje

Vaizdas be pavadinimo

Gegužės 17-oji – Pasaulinė informacinės visuomenės diena. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje yra labai daug informacinio raštingumo bei medijų mokymų, kurie organizuojami grupėms, bet galima mokytis ir individualiai.

Mokymai gali trukti ir 8, ir 5, ir 2 akademines valandas. Jie skirti įvairaus amžiaus grupėms. Kai kurios programos pritaikytos negalią turintiems žmonėms.

Registruotis į mokymus galima tel. 8 616 190 13, el. paštu jolanta.gorskiene@pavb.lt arba tel. 8 45 46 57 67, el.paštu gitana.uzkureliene@pavb.lt

Bibliotekoje vykstančiuose mokymuose susipažinsite su viena iš MS Office paketo programų – MS Excel 2010 skaičiuokle, kuri skirta duomenų lentelių saugojimui ir apdorojimui, skaičiavimams, duomenų analizei, diagramoms kurti. Išmoksite sudaryti lenteles, atlikti skaičiavimus naudojant formules ir funkcijas, kurti diagramas, rikiuoti ir filtruoti duomenis, parengti duomenis spausdinimui.

Čia gausite žinių, kaip efektyviai naudotis šiuolaikinėmis skaitmeninėmis technologijomis kasdieninėje ir profesinėje veikloje. Susipažinsite su e. parašo galimybėmis, jungiantis prie e. valdžios vartų, el. bankininkystės, e. sveikatos portalo, su valstybės institucijų teikiamomis e. paslaugomis.

Mokymų metu sužinosite apie Google Disko programas ir jų taikymo galimybes kasdienėje veikloje, išmoksite, kaip rengti dokumentus, juos bendrinti su pasirinktais interneto vartotojais, kaip rengti pateikčių, apklausų formas, kaip naudotis „Google” kalendoriumi.

Besimokydami bibliotekoje susipažinsite su socialiniais tinklais Facebook, Pinterest, Instragram, YouTube, jų naudojimu, galimybėmis, nauda asmeniniame, socialiniame gyvenime. Suprasite jų veikimo ir naudojimo principus, saugaus naudojimosi socialiniais tinklais būdus, jų naudą ir trūkumus, gebėsite pakeisti jums aktualius nustatymus.

Kokios priemonės reikalingos nuotraukų ir paveikslėlių redagavimui? Kaip įkelti nuotraukas į internetinę saugyklą? Kaip atlikti pagrindinius nuotraukų redagavimo veiksmus, sukurti animaciją, įterpti tekstą, efektus, apkirpti nuotraukas bei kurti jų koliažus? Visa tai irgi galima išmokti bibliotekoje.

Čia vyksta mokymai „Darbo kompiuteriu pradžiamokslis“, „Savarankiškam mokymuisi. Kaip dirbti su nuotraukų peržiūros ir korekcijos programa IrfanView“, „Interneto labirintai“, „Pažintis su duomenų bazėmis“, „Pažintis su elektronine knyga“, „Prenumeruojamos ir atviros prieigos lietuviškos duomenų bazės ir portalai“ ir kiti.

„Šį rudenį prasidės nauji mokymai apie medijas. Jie padės ugdyti kritinį mąstymą, socialinę atsakomybę, pilietiškumą, demokratines vertybes. Išmokys būti sąmoningiems ir budriems, netapti propagandos, melagienų, apgavysčių taikiniu. Padės atrinkti teisingą ir patikimą informaciją iš įvairių šaltinių“, – teigia Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė-metodininkė Janina Janickienė.

„Kodėl reikalingas medijų raštingumas? – kad nebūtume apgauti! Medijai tapus nuolatine mūsų gyvenimo dalimi, reikia mokytis, kaip ją naudoti. Mokydami medijų informacinio raštingumo galime pakeisti medijų vartojimo įpročius ir pagerinti gebėjimą atpažinti kokybišką informaciją, mokėti ir pasistengti kritiškai vertinti medijų turinį aplink mus ir nesidalyti nepatikrinta informacija“, – sako bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vadovė Gitana Užkurėlienė.

Parengė Virginija Januševičienė