Pasikalbėkime apie tai, kas mums rūpi – vaikus

Vaizdas be pavadinimo

Balandžio 2-ąją – žymiojo danų pasakininko Hanso Christiano Anderseno gimtadienis, pasaulyje švenčiamas ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka prisideda prie gražios iniciatyvos ir kviečia pasikalbėti apie tai, kas mums rūpi – vaikus. 

Daugiau kaip 25 000 knygų 

Bibliotekos Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriuje knygą sau ras ir mažas, ir didelis.

„Turime daug literatūros jaunesniems ir vyresniems moksleiviams, taip pat skirtos tobulinti lietuvių ir anglų kalbos žinias. Skyriuje nepamirštame mažųjų skaitytojų bei jų tėvelių. Turime platų pasirinkimą bežodžių knygų (silent books). Jos padės išmokti atpažinti objektus, emocijas, kurti nesudėtingus pasakojimus. Tėveliams siūlome aktualią literatūrą psichologijos, filosofijos, vaikų auginimo ir auklėjimo temomis“, – sako skyriaus vadovė Toma Apynytė-Kirslienė.

Šiuo metų skyriaus fonde sukaupta daugiau kaip 25 000 knygų. Kasmet jis pildomas, atsižvelgiant į skaitytojų poreikius ir skaitymo tendencijas.

„Draugoteka“ ir…

Didžiausia naujovė – šiemet 5–8 klasių moksleiviams pasiūlyta nemokama inovatyvi programėlė „Draugoteka“, pritaikyta „Android“ ir iOS operacinių sistemų mobiliesiems įrenginiams. Žaidimu  vaikai ir paaugliai skatinami skaityti, geriau suprasti save, spręsti problemas, mokomi užmegzti kokybiškus socialinius ryšius – susirasti tikrų draugų.

„Kasmet jaunimui organizuojame stovyklą „Kėdes į lauką“ – Panevėžio miesto ir rajono jaunuoliai dvi savaites įsitraukia į kūrybines-literatūrines veiklas ir užsiėmimus. Jau kelerius metus vykdome projektą „Veiklios šeimos Panevėžyje“ – buriame mažamečius auginančius tėvus, suteikiame praktinių ir teorinių žinių vaikų auginimo klausimais, kūrybinėmis veiklomis ugdome jų kultūrinius, komunikacinius gebėjimus“, – teigia T. Apynytė-Kirslienė.

Aktyvūs socialiniuose tinkluose

Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyrius turi savo paskyrą „Facebook“ socialiniame tinkle. Bene populiariausia rubrika – „Patiko. Pastebėjau. Pasiūlyčiau“. Kiekvieną savaitę knygų rekomendacijomis vaikams, paaugliams ir tėvams dalijasi didelę patirtį vaikų bei jaunimo literatūros srityje sukaupusios darbuotojos. Knygos pristatomos gyvai, įdomiai, per asmeninę darbuotojų prizmę.

„Tai puikus ir paprastas būdas aktualizuoti tai, ką turime didžiuliame fonde. Kaip atsirenkame?  Pirmiausia peržvelgiame mėnesio aktualijas ir kontekstą, kas vyksta aplinkui (Kalėdos, Velykos, Šeimos diena ir pan.), kruopščiai peržiūrime naujas knygas. Be to, svarbu, kad kiekvieną mėnesį būtų bent po vieną rekomendaciją vaikams, paaugliams, tėvams (pedagogams)“, – pasakoja T. Apynytė-Kirslienė.

PALMIRA pristato mažųjų knygas. Ji padeda išsirinkti iš daugybės nuostabių paveikslėlių knygų ir nepaprastų nuotykių istorijų. Atskleidžia ir keletą gudrybių, ką daryti, kad knyga neatrodytų tokia neįveikiama.

ONUTĖ rekomenduoja knygas vyresniems vaikams ir paaugliams. Kiekvieną laisvą minutę leidžianti su jaunimo literatūra rankose, ji sudomins net ir tuos, kas purtosi skaitymo.

ŠARŪNĖ, perskaičiusi begalę knygų apie vaikų auginimą, auklėjimą, santykius šeimoje ir ankstyvojo skaitymo svarbą, dalinasi rekomendacijomis su atsakymų ieškančiais tėveliais.

Geriausia knyga

„Kuo daugiau skaitau, tuo labiau suprantu, kad vienos geriausios knygos nėra. Knygos pasirinkimas ir vertinimas priklauso nuo to,  ko konkrečiu metu skaitytojui reikia. Skaito sau? Per knygą ieško ryšio su vaiku, informacijos edukacijai? Renkantis labai svarbu žinoti, ko tikiesi. Knygos, padėsiančios rasti išeitį iš gyvenimiškų problemų? Priešingai – nukreiptų mintis ir padėtų atitrūkti? Istorijos, padėsiančios paaiškinti vaikui naujas ir nepažintas gyvenimiškas situacijas? Manau, geriausia knyga yra ta, kuri parinkta tinkamu laiku, atitinka skaitytojo vidinį poreikį bei lūkestį. Pagaliau ta, kuri rezonuoja ir paliečia“, – įsitikinusi Šarūnė.

„Gera knyga ilgai pasilieka jausmuose ir mintyse su gerumo pojūčiu, noru prie jos sugrįžti.  Nenuobodi, įdomiai parašyta. Didelį pliusą rašau autoriams, turintiems humoro jausmą ir sugebantiems subtiliai jį panaudoti kūriniuose. Mažiesiems skaitytojams labai svarbu, kad knyga būtų iliustruota. Geri piešiniai papildo, netgi praplečia pasakojimą, vaikai labai mėgsta juos tyrinėti“ – sako Palmira.

„Daugiausia skaitau knygas paaugliams. Norėdamas rekomenduoti turi būti pats perskaitęs knygą. Siekiamybė – perskaityti kuo daugiauJ. Paaugliams išleidžiama nemažai literatūros, žinoma, daugiausia verstinės. Renkantis knygą man svarbu, ar kalbama apie vertybes, ar įdomiai parašyta,  nuteikia optimistiškai, ryškūs personažai. Svarbu ir įvertinimai. Jei gavo apdovanojimą, tikėtina, kad bus įdomi ir verta rekomenduoti kitiems“, – teigia Onutė.

Grįžtuvės į Aukštaičių gatvę

Šiemet Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriaus, jo skaitytojų, lankytojų ir draugų laukia dar viena geroji naujiena. Grįžtuvės namo – į atnaujintas Aukštaičių g. 4 patalpas.

„Labai laukiame. Mūsų nuomone, rekonstrukcija vienareikšmiškai paveiks tiek mažus, tiek vyresnius mūsų skaitytojus, jų tėvelius ir globėjus. Atsinaujinusiose patalpose visų lauks ne tik pagal skaitytojų poreikius sudarytas bibliotekos fondas, metodinė literatūra, tačiau ir naujos erdvės, kūrybiniai, lavinamieji užsiėmimai, inovatyvūs edukaciniai žaidimai, garso įrašų studija ir dar daug visko. Tikime, kad tapsime traukos centru ne tik Panevėžio, bet ir regiono bendruomenei. Juk Aukštaičių gatvėje  galės ne tik pasiskolinti reikiamą knygą, bet ir turiningai leisti laisvalaikį“, – sako T. Apynytė-Kirslienė.

Ar žinojote?

Kasmet Tarptautinės vaikų knygos dienos proga vienas rašytojas iš Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) pasirinktos šalies parašo visuomenei laišką, o dailininkas kuria plakatą knygos ir skaitymo tema. Laiškus skaitytojams yra parašę garsiausi pasaulio vaikų rašytojai: Astrida Lindgren, Meindertas De Jongas, Katherine Paterson, Cristine Nöstlinger ir kiti.

Oficialus 2023 m. Tarptautinės vaikų knygos dienos rėmėjas yra IBBY Graikijos skyrius. Pasirinkta tema – „Aš esu knyga, perskaityk mane“.

Šių metų kreipimasis yra iškilaus graikų rašytojo Vagelio Iliopoulos ir gerai žinomos graikų iliustratorės Photini Stephanidi bendradarbiavimo rezultatas. Jie norėjo drauge atšvęsti vaikų knygos galią, propaguojant lygybės, įvairovės ir įtraukties vertybes, o taip pat kurti žmonių ryšius, pasitelkdami toleranciją ir supratimą.

Asta Sarapienė
Komunikacijos koordinatorė