„Veiklios šeimos Panevėžyje“: žinios, dirbtuvės, turiningas laisvalaikis

Būrys vaikų nusisukę į Kalėdų senelį ir snieguolę

Trečius metus Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka su partneriais vykdo neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi projektą „Veiklios šeimos Panevėžyje“. Rugsėjo–gruodžio mėnesiais surengta 15 renginių, juose apsilankė beveik tūkstantis dalyvių. O šventiniame kalėdiniame šeimų renginyje, kūrybinėje edukacinėje mugėje, sulaukta net kelių šimtų dalyvių.

Projekto veiklomis į socialinį gyvenimą ir bendruomenę įtraukiami visi, kuriems aktualios vaikų nuo pat mažumės auginimo temos. Stengiamasi suteikti tiek praktinių žinių, aktualiausių naujienų, tiek kurti emocinę gerovę ir erdvę bendravimui.

Nuo problemų sprendimo iki dirbtuvių ir veiklų su vaikais

Šiais metais surengta susitikimų su gydytojais, psichologais, literatūros specialistais, autoriais, menininkais. Nagrinėtos sveikatos, emocinės gerovės, laiko planavimo temos.

Aktualiausios šių metų temos buvo tos, kurios padeda šeimoms spręsti vaikų auginimo problemas. Pavyzdžiui, auginančios ikimokyklinio amžiaus vaikus šeimos susiduria su logopedinės pagalbos trūkumu, todėl buvo ypač aktualios paskaitos su logopede Simona Kondrotiene. Taip pat paklausios kūrybinės ir praktinės veiklos, kuriose kas nors sukuriama ar mokomasi amato: greitai vietų neliko į „Macrame“ pynimo technikos ar muilo burbulų dirbtuves.

„Mamos nori išmokti kažką pasidaryti pačios – kurti rankų darbo dovanas ar gražinti namus. Veikla turi būti naudinga ir praktiškai panaudojama, taikoma namų aplinkoje,“ – pasakoja projekto vadovė Šarūnė Leikienė.

Taip pat patrauklios veiklos, kurios įdomios vaikams. Bene daugiausiai dalyvių su vaikais sulaukė Renatos Lazdin knygos „Septynių intelektų mankšta“ sutiktuvės, interaktyvus spektakliukas ir kalėdinė šeimų edukacinė mugė. Projekto vykdytojai pastebi tėvų norą suteikti kokybišką ir turiningą laisvalaikį savo vaikams, o tėvai tuo metu įgyja žinių, kūrybinių idėjų, kaip praturtinti laisvalaikį namuose.

Dar viena projekto sričių –  pasakojimų ir sensorinių skaitymų mokymai. Užsiėmime su vaikais ir tėvais vaikai lavina įvairius pažintinius gebėjimus, o tėvai sužino apie sensorinių skaitymų metodą ir skatinami savarankiškai jį praktikuoti namuose. Taip vyksta suaugusiųjų neformalusis švietimas – mokantis nejučia.

Veiklos vyks toliau

Šiemet programa įgyvendinama bendradarbiaujant su aktyvių mamų bendruomene „Mamos varom kavos“, „Panevėžio šeimų asociacija“, „Visapusiško lavinimo centru“.

„Kiekvienais metais jaučiamės vis stipresni, nes įsijungia vis daugiau partnerių, įvairių sričių specialistų, kūrybininkų. Šiemet džiaugiamės aktyvių mamų bendruomenės „Mamos varom kavos“ ir „Visapusiško lavinimo centro“ partneryste. Tai organizacijos, kurios subūrė „Panevėžio šeimų asociaciją“, o tai reiškia ir didesnį šeimų prieinamumą, efektyvesnę sklaidą ir komunikaciją. Kartu esame stiprios, kūrybingos, galime pasiekti geriausių rezultatų ir atliepti šeimų poreikius,“ – sako Šarūnė Leikienė.

Matant tokį susidomėjimą vykdomomis veiklomis projektą planuojama tęsti. Temos bus parenkamos atsižvelgiant į aktualumą, rūpimus dalykus – veiklos kasmet įgyja vis kitokių formų. Nuo vien teorinių paskaitų ir susitikimų pereinama prie veiklų, padedančių išreikšti kūrybiškumą, išbandyti veiklas per patyrimą. Vis daugiau veiklų, kuriose įtraukiami vaikai. Siekiamybė yra organizuoti susitikimus, kuriuose galėtų dalyvauti ir Panevėžio regiono auditorija.

Projektą finansuoja Panevėžio miesto savivaldybė