Islandijos viešosios bibliotekos – erdvė socialinei ir kultūrinei integracijai

Vizito dalyviai Islandijos nacionalinėje ir universiteto bibliotekoje
Vizito dalyviai Islandijos nacionalinėje ir universiteto bibliotekoje

Siekis, kad menas ir kultūra taptų prieinamesni per viešąsias bibliotekas, noras į bibliotekas pritraukti kuo daugiau jauno amžiaus vyrų, tvarumo skatinimas, fondų formavimas ir erdvių infrastruktūros keitimas pagal lankytojų poreikius, socialinių inovacijų projektai bendruomenėms – visa tai ir daugiau Reikjaviko miesto bibliotekos padaliniuose spalio 25–29 d. atkreipė čia besilankiusių Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų vadovų ir specialistų dėmesį.

Šis darbo stebėjimo vizitas vyko Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai  bibliotekai 2021 03 01–2027 12 31 vykdant Erasmus+ programos finansuojamą akreditacijos projektą.

Lankydamiesi Islandijos bibliotekose Panevėžio regiono bibliotekų vadovai ir specialistai domėjosi bibliotekoje suaugusiesiems teikiamomis paslaugomis, vykdomomis veiklomis ir projektais; bibliotekos paslaugose taikomomis inovatyviomis technologijomis ir skaitmeninėmis inovacijomis; suaugusių lankytojų  tikslinių grupių pritraukimu į biblioteką, jų įtraukimu į neformaliojo suaugusiųjų švietimo procesą; bibliotekos darbu su daugiakultūrėmis bendruomenėmis; tvarumo idėjų taikymu bibliotekos veiklose.

Vizito dalyviai taip pat sužinojo, su kokiais iššūkiais Islandijos bibliotekos susidūrė per pandemiją. Pasisemta naujų idėjų dėl skaitymo skatinimo veiklos Lietuvos bibliotekose, susipažinti su klubų suaugusiems lankytojams veikla.

Pirmąją vizito dieną aplankytoje Grófin bibliotekoje Panevėžio regiono bibliotekų specialistus sudomino daiktoteka (galimybė bibliotekoje skolintis įrankius ir įrangą remontui, projektams ir įvairiems pomėgiams), artoteka (meno kūrinių nuoma bibliotekoje, kuri galima sudarius sutartį su menininkų asociacija). Išsamiai apie bibliotekos erdves ir paslaugas papasakojusi bibliotekos direktorė Barbara Guðnadóttir akcentavo bibliotekos lankstumą keičiant erdvių lokaciją ir paskirtį, taip atliepiant įvairių amžiaus grupių lankytojų poreikius. Vizito dalyvius ypač sužavėjo bibliotekoje veikianti tinklalaidžių studija, didžiausias Islandijoje komiksų fondas, kūrybinių dirbtuvių bei istorijų pasakojimo erdvės. Įspūdį paliko ir minčių veikloms su daugiakultūrėmis bendruomenėmis Lietuvos bibliotekose davė Grófin bibliotekoje veikianti iš įvairių šalių į Islandiją atvykusių moterų bendruomenė.

Už komunikaciją ir rinkodarą atsakingi bibliotekos darbuotojai papasakojo apie Reikjaviko miesto bibliotekos komunikacijos kanalus ir jų paskirtį bei pagrindines tikslines vartotojų grupes.

Antrąją vizito dieną aplankytas naujausias Reikjaviko miesto bibliotekos padalinys – Úlfarsárdalur biblioteka, kuri atidaryta 2021 m. gruodį. Tame pačiame pastate taip pat įsikūrusi mokykla, jaunuolių socialinis centras ir vaikų darželis. Kartu su viešąja biblioteka šios įstaigos veikia kaip daugiafunkcinis centras ir vienos su kita bendradarbiauja įvairiose veiklose – rengia bendrus renginius, dalijasi erdvėmis, įranga ir kt. Panevėžio regiono bibliotekų specialistams itin patiko lengvai transformuojamos bibliotekos erdvės, kurių dėka galima organizuoti kamerinius ir didelius renginius; lankstus bibliotekos darbo laikas (tam tikromis valandomis lankytojai gali ateiti į biblioteką net ir tada, kai čia nėra darbuotojų – atsiimti rezervuotas knygas, naudotis internetu, pasinaudoti kopijavimo ir skenavimo savitarna); muzikos studija, kur, padedami bibliotekoje dirbančio garso techniko, lankytojai gali kurti, įrašinėti muziką ir išbandyti įvairius muzikos instrumentus.

Trečiąją vizito dieną projekto dalyviai lankėsi Gerðuberg bibliotekoje – Reikjaviko miesto bibliotekos padalinyje, įsikūrusiame viename iš sostinės mikrorajonų, kur gyvena nemažai imigrantų. Lietuvos bibliotekininkų dėmesį atkreipė jaukios ir spalvingos erdvės, turtingi leidinių fondai (juose – ir knygos lietuvių kalba), kūrybiškai įrengta Jaunimo erdvė. Bibliotekos darbuotojai kolegas iš Lietuvos supažindino su skaitymo skatinimo ir socialinių inovacijų projektais, papasakojo apie savo bibliotekos strategijos kūrimą ir dizaino mąstysenos (angl. Design Thinking) projektą, kurį vykdė kartu su Danijos, Švedijos viešosiomis bibliotekomis bei Lietuvos nacionaline M. Mažvydo biblioteka.

Ketvirtąją ir penktąją vizito dieną Panevėžio regiono bibliotekų specialistai skyrė pažinčiai su kitomis Islandijos bibliotekomis. Islandijos nacionalinėje ir universiteto bibliotekoje vizito dalyviai sužinojo, kokias funkcijas ši biblioteka atlieka, susipažino su erdvėmis, fondais, domėjosi duomenų bazėmis, bibliotekos komunikacijos kanalais.

Įspūdį Lietuvos bibliotekininkams paliko aplankyta Árni Magnússon Islandijos studijų instituto biblioteka, kurioje sukaupti rankraščių ir leidinių apie Islandijos, viduramžių Europos tyrinėjimus fondai ir folkloro kolekcijos.

Po darbo stebėjimo vizito projekto dalyviai galėjo aiškiai apibrėžti pagrindines Islandijos viešųjų bibliotekų vertybes ir prioritetinius veiklos tikslus: socialinės integracijos skatinimą; Islandijos kultūros ir kalbos bei kitų šalyje įsikūrusių bendruomenių kultūrų ir kalbų atvirumą; imigrantų praktinės islandų kalbos įgūdžių tobulinimą; ryšių tarp bendruomenės narių kūrimą per meną ir kultūrą; bibliotekos kaip trečiosios erdvės vaidmens įtvirtinimą vietos gyventojų ir naujai atvykusių bendruomenės narių atžvilgiu.

Be turtingos dalykinės programos Erasmus programos dalyviai patyrė ir nepakartojamų kultūrinių įspūdžių – pažintinio turo po Reikjaviko miestą metu daug išgirdo apie šio miesto istoriją ir architektūrą, o išvykę už miesto ribų gėrėjosi kvapą gniaužiančiais gamtos vaizdais ir reiškiniais – Kerido vulkano krateryje telkšančiu ežeru, Gulfoso kriokliu, geizeriais, Tingvedliro nacionaliniu parku, kuriame telkšo didžiausias Islandijos ežeras Tingvadlavatnas, o netoliese driekiasi Almannagjá tarpeklis, kur susikerta Eurazijos ir Šiaurės Amerikos tektoninės plokštės.

Darbo stebėjimo vizito Islandijos bibliotekose patirtimi ir parsivežtomis idėjomis Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų vadovai ir specialistai pasidalijo nuotoliniame renginyje, kuris įvyko lapkričio 25 d. Patirties pasidalijimo sesijoje dalyvavo ir ankstesnių šio projekto vizitų dalyviai, kurie papasakojo, kaip sekasi savo darbe pritaikyti iš Pernu centrinės bibliotekos (Estija) ir Šelefteo miesto bibliotekos (Švedija) parsivežtas idėjas.

Parengė Virginija Švedienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė

Nuotraukos Virginijos Švedienės

Projektą finansuoja