Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų vadovai lankysis Islandijos bibliotekose

Reikjaviko miesto biblioteka1

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji  biblioteka 2021 03 01–2027 12 31 vykdo Erasmus+ programos akreditacijos projektą. Kaip konsorciumo koordinatorė, biblioteka šiame projekte teikia paraiškas Švietimo mainų paramos fondui gauti finansavimą mobilumo vizitams į pažangias Europos viešąsias bibliotekas ir kitas suaugusiųjų švietimą vykdančias organizacijas. Mobilumo vizitų finansavimą garantuoja gauta Erasmus+  programos akreditacija. Projekto partnerės (konsorciumo narės) – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos veiklos teritorijoje esančios 12 savivaldybių viešųjų bibliotekų.

Projekto tikslas – Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų specialistų, rengiančių ir įgyvendinančių suaugusiųjų švietimo programas, andragoginių ir vadybinių kompetencijų stiprinimas, neformalaus švietimo kokybės gerinimas.

Projekto pirmajame etape jau įvyko du darbo stebėjimo vizitai –  penkiolika Panevėžio apskrities viešųjų bibliotekų specialistų lankėsi Estijos Pernu centrinėje bibliotekoje ir jos filialuose bei kitose Pernu apskrities viešosiose bibliotekose, o į antrąjį darbo stebėjimo vizitą, kuris buvo surengtas Švedijos Šelefteo miesto viešojoje bibliotekoje, vyko šešiolika Panevėžio apskrities viešųjų bibliotekų darbuotojų.

Projekto Erasmus plane numatyta, kad darbo stebėjimo vizituose dalyvauja ir administracijos atstovai, kurie savo organizacijose formuoja neformalaus suaugusiųjų švietimo strategiją ir organizuoja jos įgyvendinimą. Todėl į trečiąjį darbo stebėjimo vizitą spalio 25–29 d. vyksta Panevėžio apskrities viešųjų bibliotekų vadovai ir specialistai. Suaugusiųjų švietimo projektais ir veiklomis šios kvalifikacinės kelionės dalyviai domėsis Islandijos Reikjaviko miesto bibliotekoje bei jos filialuose. Vizito metu taip pat bus lankomasi Islandijos nacionalinėje bibliotekoje ir Árni Magnússon Islandijos studijų instituto bibliotekoje, kurioje sukaupti rankraščių ir leidinių apie Islandijos, viduramžių Europos tyrinėjimus fondai ir folkloro kolekcijos.

Lankydamiesi Islandijos bibliotekose Panevėžio regiono bibliotekų vadovai ir specialistai domėsis elektroninių išteklių ir informacinių sistemų valdymu, inovatyviomis technologijomis ir skaitmeninėmis inovacijomis, ekonominio gyventojų raštingumo skatinimu, suaugusiųjų besimokančiųjų verslo įgūdžių ugdymu. Vizito dalyviai taip pat sužinos, kaip Islandijos bibliotekos pritraukia lankytojus, kokie yra jų sėkmingiausi įvykdyti ir vykdomi projektai, su kokiais iššūkiais buvo susidurta per pandemiją. Tikimasi pasisemti naujų idėjų dėl skaitymo skatinimo veiklos Lietuvos bibliotekose, susipažinti su klubų suaugusiems lankytojams veikla, pasidomėti kaip Islandijos bibliotekų veikloje atsispindi tvarumo aspektai.

Parengė Virginija Švedienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė

Projektą finansuoja