Kviečiame pažinti ukrainiečių literatūrą

Vaizdas be pavadinimo

Rugpjūčio 24 dieną savo 31-ąsias laisvės ir nepriklausomybės metines mini jau pusmetį su rusų agresore kovojanti Ukraina. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka šią datą kviečia pažymėti kitaip – artimesne pažintimi su didvyriška tauta.  Mūsų pasiūlymas – atsiversti ukrainiečių rašytojo knygą. 

11 bibliotekininkų rekomendacijų visokiam skoniui – nuo klasikos iki provokuojančios ir įžūlios jaunimo literatūros

Serhijaus Žadano „Depeche mode“.  S. Žadanas – vienas įdomiausių pastarųjų metų ukrainiečių literatūros reiškinių. Jo stilius drastiškas ir kartu poetiškas, emocingas. Šioje knygoje – trijų jaunų charkoviečių kelionė po savo miestą, ieškant dingusio draugo, kuriam turi pranešti apie patėvio žūtį. Posovietinis Charkovas – iš bejėgiškumo sužvėrėjusi milicija, čigonų „miestelis“ su narkotikų prekiautojais, apleistose gamyklose įsikūrę jauni trockininkai, amerikietis pamokslininkas, futbolo aistruolių muštynės, madingų žurnalų redaktoriai ir  parsidavę jauni karjeristai…

Ksenijos Zastavskajos „Likimų labirintas“. Šis romanas atkuria sudaužytus šeimų likimus Vakarų Ukrainoje po 1939 metų okupacijos, kai kraštą ėmė siaubti politinis smurtas, tremtys. Tris bendravardes moteris – lenkę, ukrainietę ir lietuvę – vienija dramatiškos valios, žmoniškumo, genealoginės atminties paieškos jungtys.

Ksenijos Zastavskajos „Meilės talismanas“. Romanasbuvo parašytas 2012 m. ir pasiūlytas išleisti Maskvos leidykloms, šios kūrinį pavadino „istoriškai klaidingu”. 2013 m. jis išleistas Kijeve. Kur slypi romano sėkmės paslaptis? Tiesoje, kurią taip kruopščiai ir sistemingai slėpė sovietiniai istorikai ir šiandien atranda  skaitytojai. Paini Klaipėdos vokiečio ir lietuvės dukros Kristinos gyvenimo istorija.

Jurijaus Andruchovyčiaus „Dvylika ratilų“. Romano siužetas primena klasikinio detektyvo ar siaubo romano parodiją: būrelis nieko bendra neturinčių, bet gana spalvingų personažų sukviečiami į paslaptingą konferenciją apleistame pensionate. Ten jų laukia organizatorius… Tarp siužeto vingių – ir vidurinio amžiaus krizė, iniciacija į suaugusiųjų pasaulį, masinės kultūros klišių parodija ir kt.

Marynos ir Sergijaus Djačenko „Karalystės raktas“ – pirmasis to paties pavadinimo trilogijos pasakojimas apie 13-metės Kijevo moksleivės Lenos Lapinos nuotykius Karalystėje.

Andrejaus Kurkovo „Iškyla ant ledo/pašalinio mirtis“. Romano herojus nevykėlis rašytojas gyvena nykiame Kijevo daugiabutyje su liūdnu pingvinu. Vieną dieną jam pasiūlo keistą ir pelningą sandorį – kurti dar gyvų visuomenės įžymybių ir politikų nekrologus vienam įtakingiausių Kijevo laikraščių. Netrukus keistomis aplinkybėmis naktį iš šešto aukšto iškrinta pirmojo nekrologo herojus deputatas. Bet tai tik pradžia…

Andrejaus Kurkovo „Šengeno istorija“. Šis ukrainiečių rašytojo, poligloto romanas dedikuotas lietuviams ir Kukučio personažo kūrėjui Marcelijui Martinaičiui. Pasakojama apie tris jaunų lietuvių poras, išsiilgusias kelionių, atradimų ir laukiančias, kada Lietuva taps bevizio judėjimo Europoje nare. Bet kurgi tas Kukutis? Šį komišką senučiuką išvysite klajojantį Senajame žemyne, padedantį į bėdą patekusiems lietuvių keliauninkams.

Andrejaus Kurkovo „Maidano dienoraštis“ – romanas apie pastarojo dešimtmečio Ukrainos įvykius, kurie ne tik skaudžiai paliečia šalį, bet ir primena senas, dar nesugijusias Rytų Europos tautų žaizdas. Maidano revoliucija, Krymo aneksija, prezidento Viktoro Janukovyčiaus nušalinimas – visi šie krauju aplieti įvykiai fiksuojami ir analizuojami per asmeninę rašytojo, žurnalisto prizmę.

Andrijaus Liubkos „Karbidas“. Tai skausmingai šmaikštus romanas, kuriame šaržuojamas nacionalizmas ir idealizmas. Pagrindinis veikėjas istorijos mokytojas Tisas turi donkichotišką planą – iškasti tunelį, kuriuo ukrainiečiai pasieks Senojo žemyno širdį ir integruosis Europos Sąjungoje. Į pagalbą atskuba bendražygiai ir… pavojingi kontrabandininkai, kurie turi asmeninių kėslų.

Taraso Sevčenkos, Ivano Franko, Lesios Ukrainkos „Eilėraščiai. Poemos. Drama“ – ukrainiečių poezijos klasikų kūryba.

Sergeiaus Loiko „Reisas“. Romane pasakojama apie virš separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos numušto keleivinio lėktuvo „Boeing” katastrofą, kurioje žūsta pagrindinio herojaus šeima. Skausminga patirtis jį priverčia ieškoti tiesos ir įvykdyti teisingumą.

Su valstybine švente sveikiname visus ukrainiečius! Esate visada laukiami mūsų bibliotekoje!

Slava Ukraini!