Šelefteo miesto biblioteka – kultūros, inovacijų ir demokratijos puoselėtoja

Vizito-dalyves-su-Selefteo-miesto-bibliotekos-darbuotojomis-ir-vadovu

Bendruomenės ir bibliotekos tarpusavio pasitikėjimas bei glaudus ryšys, atvirumas tiek fizine (erdvių), tiek demokratijos vertybių puoselėjimo prasme, ypatingas dėmesys vaikų ir jaunimo skaitymo skatinimui, integravimasis į švietimo programos tikslus, skatinant moksleivius surasti patikimą informaciją ir tinkamai ja naudotis – visa tai ir dar daugiau atkreipė šešiolikos Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų specialistų dėmesį, gegužės 16–19 d. lankantis Švedijos Šelefteo miesto bibliotekoje bei kitose šios savivaldybės viešosiose bibliotekose.

Šis darbo stebėjimo vizitas vyko Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai  bibliotekai 2021 03 01–2027 12 31 vykdant Erasmus+ programos finansuojamą akreditacijos projektą. Švedijos viešosiose bibliotekose lankėsi keturios Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos specialistės ir po vieną atstovę iš dvylikos Panevėžio regiono rajonų savivaldybių viešųjų bibliotekų.

Šelefteo yra šiaurės Švedijoje prie Botnijos įlankos įsikūręs miestas. Praeityje žinomas kaip pramoninis miestelis, kurio gyvavimas priklausė nuo medienos ir kalnakasybos pramonės, šiuo metu Šelefteo suka klestinčia inovacijų kryptimi ir tapatina save su šūkiu „Kurkime erdves idėjoms!“. Ne tik Šelefteo miestas, bet ir visas Vesterboteno regionas yra moderni ir sparčiai auganti Švedijos dalis, pritraukianti aukštos kvalifikacijos ir talentingų žmonių, prisidedančių prie šios dinamiškos ekonominės ekosistemos. Vietos verslas ir bendruomenė rūpinasi klimatu ir aplinka –  čia ne tik medinės automobilių stovėjimo aikštelės, daugiabučiai ir mokyklos, bet ir vienas aukščiausių naujų medinių pastatų pasaulyje – Sara kultūros centras, kuriame įsikūrusi ir naujoji biblioteka.

Po Sara kultūros centro stogu taip pat įsikūrę teatras, meno galerija, viešbutis, restoranai ir kavinės, erdvės kultūros renginiams ir parodoms.

Bibliotekos erdvės – šviesios ir atviros – lankytojus pasitinka pirmajame aukšte. Čia patogiai išdėstyti knygų fondai, kuriuose leidiniai ne tik švedų bet ir anglų, suomių bei mažiau Švedijoje paplitusiomis samių, romų, jidiš, rusų, ukrainiečių kalbomis. Daug literatūros aktualiomis socialinėmis, psichologinėmis temomis. Nemažai knygų, padedančių atvykusiems į šalį žmonėms mokytis švedų kalbos.

Jauki ir atvira renginių erdvė kone kasdien sukviečia tuos, kurie domisi knygomis, nori susitikti su autoriais ar patys pristatyti savo išleistą knygą, surengti skaitymus. Bibliotekoje veikia pomėgių klubai, vyksta literatūros ir pasakojimų festivaliai. Šelefteo miesto biblioteka kraštotyros fonde kaupia iš savo krašto kilusių autorių leidinius.

Šelefteo miesto biblioteka siekia, jog jos paslaugos ir erdvės būtų prieinamos visiems lankytojams. Bibliotekos fonde yra specialaus formato leidinių, skirtų žmonėms su regėjimo negalia, kurie šiems lankytojams išduodami į namus. Taip pat rūpinamasi, kad fizinės bibliotekos erdvės būtų lengviau pasiekiamos judėjimo negalią turintiems lankytojams.

Panevėžio regiono bibliotekininkės išgirdo apie sėkmingai mažesnėse Šelefteo savivaldybės bibliotekose įgyvendinamą Atviresnės bibliotekos  (angl. More Open Library) paslaugą – galimybę ateiti į biblioteką, skolintis knygas, kai nėra darbuotojo. Vietos bibliotekininkai pasidalijo ir kitos įgyvendinamos naujovės Bibliotekininko pagal poreikį (angl. Librarian on Demand) idėja, kuomet lankytojas atėjęs į biblioteką, kai joje nėra darbuotojų, gali virtualiai susisiekti su bibliotekininku ir užduoti rūpimus klausimus.

Vizito dalyvės domėjosi, kaip Švedijos bibliotekose taikomas Skandinavijoje populiarus pasakojimo menas. Aplankytoje nedidelėje Šelefteo savivaldybės Jorno bibliotekoje Panevėžio regiono bibliotekų specialistės išgirdo apie sėkmingai jau keletą metų rengiamą Įniršio festivalį (angl. Furious festival), kurio metu žmonės per savo asmeninės patirties istorijas išsako tai, kas svarbu, skausminga ir spręstina visai vietos bendruomenei, atkreipia vietos valdžios atstovų dėmesį ir sulaukia jų palaikymo bei problemų sprendimo.

Šelefteo biblioteka taip pat dalyvauja kasmetinio Pasakojimų festivalio programoje. Festivalio metu jo renginiai vyksta įvairiose Šelefteo miesto erdvėse.

Paskutiniąją darbo stebėjimo vizito dieną Panevėžio regiono bibliotekininkai susitiko su Šelefteo miesto bibliotekos vadovu Mikke Ejrevi, kuris, dalindamasis mintimis apie bibliotekos vaidmenį šiuolaikinėje visuomenėje apskritai ir apibūdindamas Šelefteo miesto bibliotekos vaidmenį konkrečioje bendruomenėje, pabrėžė, jog vertingiausia bibliotekoje yra žmonės, kurie čia dirba. Ir bibliotekos pastatas, kad ir koks gražus jis būtų, nėra svarbiausias dalykas. Svarbiausia yra tai, kas bibliotekoje vyksta.

Pasak Šelefteo miesto bibliotekos vadovo, bibliotekų vaidmuo šiandiena svarbus ne tik skatinant skaitymą, bet ir sprendžiant klimato kaitos, demokratijos vertybių problemas. O kalbant apie skaitymą, bibliotekos direktoriaus teigimu, mums vertėtų dažniau savęs klausti, kodėl taip norime, jog vaikai skaitytų. Veikiausiai todėl, jog skaitydami gauname informaciją, o informacijos gavimas – tai viena iš demokratijos išraiškos formų.

Vizito dalyvės, lankydamosi Šelefteo mieste, suderino profesinius ir kultūrinio pažinimo tikslus – dalyvavo ekskursijoje Sara kultūros centre, kurios metu išgirdo įdomią šio pastato pradinės idėjos ir jos įgyvendinimo istoriją, aplankė vietos muziejų, kuriame susipažino su modernia ekspozicija, pasakojančia apie vietos žmonių gyvenimą nuo pačių seniausių laikų iki šių dienų, dalyvavo Istorijų dalijimosi kavinės (angl. Story Sharing Cafe) vakare su Švedijos bibliotekininkais, kur ne tik bendravo profesiniais klausimais, bet ir pasidalijo asmeninėmis istorijomis, vietos teatre klausėsi operos „Tartiufas“.

Parengė Virginija Švedienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė

Projektą finansuoja