Nacionalinę bibliotekų savaitę – prasmingi renginiai ir akcijos

Ranka laiko paspirtuko vairą

Balandžio 23–29 dienomis Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka aktyviai dalyvavo 22-osios Lietuvos bibliotekų savaitės „Tvari biblioteka“ iniciatyvose.

(Ne)pėsčias bibliotekininkas

Džiugu, kad į Bitės bibliotekos inicijuotą akciją „(Ne)pėsčias bibliotekininkas“ įsitraukė 8 šalies bibliotekos, 95 bibliotekininkai. Akcijos savaitę „(ne)pėsti“ bibliotekininkai nužingsniavo beveik 3 mln. žingsnių, aktyviai naudojosi paspirtukais, dviračiais laisvalaikiu ir darbo tikslais – pristatė knygas gyventojams tiesiai į namus. Į akciją įsijungė trys Panevėžio regiono bibliotekos: Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka, Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, Panevėžio E. Mezginaitės viešoji biblioteka. Taip pat penkios šalies bibliotekos: Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešoji biblioteka, Mažeikių rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Šiaulių miesto ir rajono savivaldybių viešosios bibliotekos, Kėdainių rajono savivaldybės M. Daukšos viešoji biblioteka.

„Knygų kalnas“ ir kitos iniciatyvos

Bibliotekos iniciatyva Panevėžio autobusų stoties knygų mainų lentynai „Knygų kalnas“ buvo padovanota 100 knygų. Autobusų stoties vyriausioji administratorė Vilma Jonuškienė teigia, kad mainų bibliotekėlė pasiteisino ir pagyvino laukiamąją salę, o dovanoti leidiniai tikrai ras savo skaitytoją. Dovanotos knygos tvarkingos, naujos ir įvairių žanrų. Tarp jų ir vaikams skirta literatūra. Daugiau apie tai.

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras su Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centru ir kitais partneriais kvietė  išbandyti jėgas jau trečią kartą organizuojamame „Atliekų kultūros“ egzamine.

Paskaitoje „Mažais žingsneliais tvarumo link“ Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Taučikienė supažindino dalyvius su atliekų tvarkymo organizavimu Panevėžio mieste ir artimiausiais planais, papasakojo apie neatsakingo rūšiavimo pavojus, pristatė paprastus žingsnius, kurie leidžia kiekvienam norinčiam gyventi ekologiškiau. Klausytojai galėjo pasitikrinti atliekų rūšiavimo žinias, išsakyti asmenines patirtis ir padiskutuoti su lektore tvarumo tema.

Visą savaitę organizuotos ekskursijos pas bibliotekos knygų restauratores. Jos pasakojo apie popierių ir knygos restauravimo būdus. Taip pat vyko edukacijos „Kūrybinių atvirlaiškių dirbtuvės“. Dalyviai sužinojo, kaip nebereikalingi daiktai gali būti prikelti antram gyvenimui. Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyrius surengė knygos skirtuko konkursą. Jo nugalėtojai bus paskelbti šį penktadienį, susumavus daugiausia patiktukų surinkusias idėjas.

Atvirojoje jaunimo erdvėje vyko Animė klubo susitikimas „Maneki-Neko“. Jaunuoliai buvo kviečiami minėti Tarptautinę žemės dieną. Vyko animė peržiūra ir diskusija apie aplinkosaugą.

Nacionalinės bibliotekų savaitės renginius vainikavo bibliotekos komandos išvyka į Jurbarką – konferenciją „Tvari biblioteka“. Klausyta Lietuvos ir užsienio specialistų pranešimų klimato kaitos, tvarumo, žaliosios krypties ir kt. temomis, pasisemta naujų idėjų.