Europos viešųjų bibliotekų specialistai dalijosi suaugusiųjų neformalaus švietimo gerąja patirtimi

Bibliotekos klubas Let's talk

Neformalus švietimas – svarbi viešųjų bibliotekų veiklos sritis, kurioje tiek vaikams, tiek suaugusiems atsiveria daug kultūrinės edukacijos galimybių: vykdomi kultūriniai projektai, rengiamos edukacijos, vyksta klubų užsiėmimai. Vertinant neformaliojo švietimo auditorijų užimtumą bibliotekose, šiandien jau galima teigti, jog tiek vaikams ir jaunimui, tiek ir suaugusiesiems siūlomas išties platus veiklų spektras. Džiugu, jog bibliotekos dalijasi savo gerąja patirtimi vaikų neformalaus švietimo srityje, nes tikimasi, jog jaunieji lankytojai į biblioteką ateina ilgam. Suaugusieji lankytojai šiandiena bibliotekose taip pat atranda daug įdomios veiklos – tiek mokymosi, tiek laisvalaikio praleidimo galimybių. Būtent apie šias galimybes 2022 m. balandžio 21 d. viešąsias Panevėžio regiono bibliotekas ir keletą Europos viešųjų bibliotekų kvietė kalbėtis Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, surengusi nuotolinį tarptautinį patirties dalijimosi seminarą „Suaugusiųjų lankytojų mokymosi ir laisvalaikio praleidimo galimybės bibliotekose“.

Seminare pranešimus skaitę viešųjų bibliotekų specialistai atskleidė suaugusiems lankytojams siūlomų veiklų įvairovę ir ypač džiugu buvo girdėti tai, jog neretai suaugusieji ateina į bibliotekas su savo kūrybiškomis idėjomis ir patys inicijuoja veiklas, kurias mėgsta jų bendraamžiai ir bendraminčiai. Renginio metu iš viso buvo skaityta dvylika pranešimų ir kiekviename jų buvo pristatytos veiklos, kurios ne tik edukuoja ir skatina kritinį mąstymą, suteikia galimybę lavinti užsienio kalbų mokėjimo įgūdžius ar kūrybinius gebėjimus, bet ir buria bendruomenes, padeda žmonėms atrasti bendrystės džiaugsmą.

Pranešimuose apžvelgtos įvairioms suaugusiųjų grupėms skirtos veiklos – jaunimui nuo 18 m., vidutinio amžiaus bibliotekų lankytojams, senjorams, šeimoms su mažais vaikais.

Biblioteka, kad ir kokia moderni ji būtų, vis tiek pirmiausiai siejama su knyga ir skaitymo skatinimu. Būtent skaitymo skatinimo akcijų ir kitokių veiklų įvairovę išsamiai pristatė Lenkijos Chšanuvo viešosios bibliotekos direktorė Ana Siewiorek. Apie skaitymo ir bendravimo malonumą vienijantį knygų mylėtojų klubą „Knygius“ Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos pranešime kalbėjo šios bibliotekos specialistė Rita Senvaitienė. Išskirtinį tarptautinį projektą, kurio viena iš įdomiausių veiklų – knygų video anonsų kūrimas – pristatė Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vadovė Loreta Aleknienė ir direktorės pavaduotoja Vida Sekonienė. Ne mažiau platų spektrą įdomių kultūrinių, edukacinių, kūrybinių veiklų seminaro klausytojai galėjo atrasti Rokiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projektų koordinatorės Rasos Vingelienės pranešime.

Ne viename pranešime akcentuota, jog per praėjusius dvejus metus, kuomet dėl karantino bibliotekos dažnai turėjo riboti kontaktines paslaugas savo lankytojams, atsirado nemažai virtualių veiklų, kuriose panoro dalyvauti ne tik vietos gyventojai, bet ir žmonės iš kitų Lietuvos miestų, miestelių ir net susidomėję šiomis veiklomis lankytojai iš užsienio šalių. Paminėtina Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos angliškų pašnekesių klubo „Let‘s Talk“ patirtis – per pandemiją šis klubas tapo tarptautiniu, nes virtualius jo užsiėmimus galėjo lankyti žmonės iš visos Lietuvos ir iš užsienio šalių.

Įdomią veiklą suaugusiems lankytojams siūlo Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka (bibliotekos veiklas pristatė vyr. bibliotekininkė Austėja Jasaitienė) – čia veikia virtuali Filosofijos skaitykla, kur žmonės ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų šalių  gali susitikti, pabendrauti ir tuo pačiu susipažinti su įvairiomis filosofinėmis idėjomis. Seminaro metu užsimezgė ir naujas bendradarbiavimo kontaktas – renginyje dalyvavusi Ispanijos Hueskos savivaldybės bibliotekos atstovė Alicia Rey Lanaspa pasidžiaugė, jog šioje bibliotekoje veikia filosofijos klubas ir pakvietė Lietuvos kolegas bendradarbiavimui, surengiant bendrus virtualius susitikimus ir diskusijas.

Bibliotekų specialistai dar kartą įrodė, jog kūrybiškai ir išradingai dirbdami jie gali pasiekti pačias įvairiausias auditorijas: Panevėžio Elenos Mezginaitės bibliotekos Šiaurinės bibliotekos vadovė Lina Dubauskienė pasidalino bibliotekos patirtimi rengiant neformalaus ugdymo veiklas Panevėžio pataisos namų nuteistųjų bendruomenei; Čekijos Karlovi Varų regioninės bibliotekos projektų vadybininkė Michaela Kožíšková papasakojo apie šios bibliotekos paslaugas ir veiklas žmonėms su negalia; apie Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos klubo „Senjorų arbatėlė“ veiklas gyvai kalbėjo šios bibliotekos Vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėja Toma Čepokė. Nedidelės Pyhäjoki savivaldybės viešosios bibliotekos Suomijoje įdomia patirtimi rengiant džiazo, roko ir folk muzikos koncertus bei poezijos skaitymus pasidalino šios bibliotekos direktorius Heikki Lahnaoja.

Kad viešosios bibliotekos gali būti ne tik mokymosi visą gyvenimai centrai, bet ir gyventojų verslumo konsultantės, tvarumo idėjų puoselėtojos ir įgyvendintojos, įrodo Rijekos miesto bibliotekos (Kroatija) sėkmingai įgyvendinami projektai, apie kuriuos seminare papasakojo šios bibliotekos specialistė Tanja Badanjak.

Su seminare skaitytais pranešimais galima susipažinti čia

Tikimasi, jog seminaro metu viešųjų bibliotekų specialistai išgirdo naujų idėjų savo veikloms, palygino savo ir kolegų, dirbančių suaugusiųjų neformalaus švietimo srityje, patirtį, o galbūt jau numatė artimiausius iššūkius, kurie jų laukia šiame darbe.

Parengė Virginija Švedienė