Knygos iš Ukrainos ir apie ją

Stovi viena į kitą atremtos knygos

Tarptautinę rašytojų dieną kviečiame pažinti narsią Ukrainos tautą per jos rašytojus ir knygas. Bibliotekos lentynose rasite į lietuvių kalbą išverstos žinomiausių ukrainiečių rašytojų grožinės literatūros ir knygų, supažindinančių su Ukrainos istoriniais įvykiais.

Ukrainiečių grožinė literatūra

Andrij Liubka „Karbidas“

Pripažinto ukrainiečių rašytojo Andrij‘aus Liubkos knyga – tai juokingai graudus pasakojimas apie valstybių sienas, patriotizmą, integraciją ir apie buvusios Austrijos-Vengrijos imperijos tautų istoriją bei santykius. Knygos siužetas be galo įtaigus ir stebina detalumu.

Andrei Kurkov „Šengeno istorija“

Vienas žinomiausių ukrainiečių rašytojų pasaulyje Andrejus Kurkovas pasakoja trijų jaunų lietuvių porų istoriją tėvynėje ir Europoje. Romanas prasideda 2007 m. pabaigoje, kai Lietuva tapo Šengeno zonos nare. Bevizio režimo sienos užsispyrusiems ir energingiems jaunuoliams reiškia ne tik daugybę naujų galimybių, bet ir klausimų, iššūkių bei atradimų.

Amžių man neužtektų su tavim būt kartu… : ukrainiečių meilės lyrika 

Meilės nenugali net didžiausios negandos. Priešingai, kai žemė, rodos, slysta iš po kojų meilė tampa svarbesnė nei bet kada.

Knygos apie Ukrainos istoriją

Serhy Jekelčyk „Ukraina: modernios nacijos gimimas”

Ši knyga – pirmoji vakarietiška Ukrainos istorijos apžvalga, kuri apima Oranžinę revoliuciją ir jos padarinius. Remiantis naujausiais moksliniais Ukrainos tyrinėjimais ir posovietinio periodo archyvine medžiaga, atskleidžiamas modernios ukrainiečių nacijos kūrimas.

Dovydas Pancerovas „Kiborgų žemė”

Bestseleriu tapusioje knygoje lietuvių žurnalistas Dovydas Pancerovas pasakoja apie savo kelionę į revoliucijos krečiamą Ukrainą. Jaunam reporteriui atrodė, kad tai bus pašėlęs nuotykis, jaudinanti galimybė pamatyti karą savo akimis. Deja, karo realijos pasirodė daug baisesnės nei žurnalistas tikėjosi.  

Andrej Kurkov „Maidano dienoraštis”
Daugiausiai į užsienio kalbas verčiamas šiuolaikinis Ukrainos rašytojas, žurnalistas Andrejus Kurkovas knygoje pasakoja apie tragiškus 2014-ųjų metų įvykius Maidane. „Džiaugiuosi, kad nuoširdžiai domitės Ukrainos likimu. Ukrainos likimas – tai daugiau nei vienos tautos ar šalies likimas. Ukrainos įvykiai lemia Rytų Europos ir Europos vienybės likimą,“ – po knygos išleidimo lietuvių kalba sakė knygos autorius. Šie žodžiai šiandien įgyja dar didesnę reikšmę.

Roman Zinenko „Ilovaisko dienoraštis“

Ši knyga – tai patį pragarą Ukrainos rytuose perėjusio savanorių bataliono kovotojo atsiminimai. „Ilovaisko dienoraštyje” aprašomos ne tik kovos, bet ir žmonių tarpusavio santykiai, nagrinėjami pareigos, patriotizmo, karių psichologijos, moralės, netgi religijos klausimai. Autorius neieško kaltų ir neragina to daryti, nors iš atsiminimų aiškėja, kad Ilovaisko katastrofos Kijevas galėjo išvengti.

Kviečiame skaityti!