Biblioterapija. Kad mažintų atskirtį ir priartintų biblioteką

ratu sėdi būrelis vaikų ir dalyvauja biblioterapijos užsiėmime

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotojos mokėsi visoje šalyje vykdomame projekte „Biblioterapijos taikymas bibliotekose“, skirtame mažinti socialinę atskirtį ir didinti kultūros prieinamumą visuomenei. „Išmokome biblioterapijos struktūros ir taikysime šį metodą įvairių poreikių ir skirtingo amžiaus grupėms,“ – sako bibliotekininkė Šarūnė Leikienė.

Specialistai tvirtina, kad biblioterapija arba knygų terapija tai – sielų gydymo forma.

Bibliotekos darbuotojos projekto dalyvės, veiklų jaunimui organizatorė Malvina Zimblienė ir vyr. bibliotekininkė-metodininkė Šarūnė Leikienė, mokėsi biblioterapijos teorinių žinių ir taikė jas praktiškai renginyje „Koks jausmas toks ir oras“ su Panevėžio regos centro „Linelis“ vaikais.

Užsiėmime su vaikais skaitydami Petro Cvirkos kūrinį „Saulė, vėjas ir mėnulis“ pasitelkė pasakojimo ir muzikos elementus, gamtos reiškinius siejo su emocijomis. Buvo skatinamas dalyvių kūrybiškums, pastabumas, gilesnis savęs ir aplinkos pažinimas. Renginyje taip pat dalyvavo biblioterapijos ekspertė, Lietuvos Nacionalinės bibliotekos tyrėja dr. Daiva Janavičienė bei Lietuvos aklųjų bibliotekos Panevėžio padalinio vyr. bibliotekininkė Neringa Antanaitienė.

Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo su partneriais vykdomo projekto „Biblioterapijos taikymas bibliotekose“ veiklose buvo ruošiami specialistai, kad išmoktų vesti biblioterapijos užsiėmimus tiems, kurie sunkiai gali ateiti į biblioteką, jautrias grupes, turinčius regėjimo ar kitokią negalią, priartinti prie bibliotekos ir kultūros. „Jau dabar numatyta keletas susitikimų su regos sutrikimų turinčiais vaikais, biblioterapija bus taikoma ir kitoms amžiaus grupėms, dirbsime su darželių, mokyklų vaikais,“ – sako projekto dalyvės Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotojos.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

  Nacionalinė biblioteka 

LKT_Logotipas