Virtualus Kroatijos bibliotekininkų vizitas sutvirtino partnerystę ir įkvėpė naujiems projektams

vėliavėlės

2021 m. kovo 29–balandžio 1 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vyko virtualus Kroatijos Rijekos miesto bibliotekos darbuotojų darbo stebėjimo vizitas pagal Erasmus+ programą. Nors per pastaruosius metus įpratome prie virtualaus bendravimo formato, kaskart pagalvojame, kaip trūksta gyvo ryšio, realių pasivaikščiojimų po bibliotekos erdves, gyvų pokalbių su kolegomis prie kavos ar arbatos puodelio. Tačiau šis keturių dienų vizitas, galima sakyti, stokojo tik fizinės erdvės susitikimui, nes viso kito čia buvo su kaupu – šilto bendravimo, gausios informacijos apie bibliotekos paslaugas ir projektus, nepaprastai nuoširdaus kolegų iš Kroatijos domėjimosi viskuo, kas vyksta Gabrielės Petkevičaitės viešojoje bibliotekoje ir apskritai Lietuvos viešosiose bibliotekose.

Projektas ZELDA Rijekos miesto pertvarkos kontekste

Kolegės iš Kroatijos Andrėja, Tanja, Emili ir Donatella šiame nuotoliniame darbo stebėjimo vizite dalyvavo pagal Rijekos miesto bibliotekos vykdomą Erasmus+ programos projektą ZELDA, „Žalioji“ ir tvari biblioteka“, kurio pagrindinis tikslas – perimti gerąją Europos viešųjų bibliotekų praktiką tvarios aplinkos, „žaliosios“ bibliotekos kūrimo srityje.

Rijekos miesto biblioteka yra viena iš pagrindinių Rijekos miesto kultūros įstaigų, kuri nuo 2018 iki 2022 m. patenka į didelių pertvarkos procesų ciklą, įtakojančių ne tik pačios bibliotekos, bet ir visos Rijekos istoriją. Rijekos miesto biblioteka siekia tapti modernia, dinamiška biblioteka, o jos darbuotojai turi tikslą įtraukti gerąją Europos bibliotekų praktiką ir naujus metodus į kasdienę savo veiklą. Siekdami sukurti savo vartotojams patrauklias šiuolaikines paslaugas bei tapti ekologiška ir tvaria biblioteka, Rijekos bibliotekininkai projekto ZELDA įgyvendinimo metu suplanavo vizitus tose Europos viešosiose bibliotekose, kurios kuria tvarią aplinką „žaliosios“ bibliotekos srityje, o taip pat įtraukia įvairias savo vartotojų grupes į edukacijas, skatinančias kūrybiškai panaudoti antrines žaliavas. Perėmę Europos viešųjų bibliotekų gerąją patirtį, Rijekos miesto bibliotekos darbuotojai šias idėjas sieks įdiegti savo bibliotekoje, kurdami novatoriškas edukacines programas. Taip pat šiomis idėjomis Rijekos bibliotekininkai dalinsis su savo kolegomis Primorjės-Kalnų Kotaro apskrityje ir visos Kroatijos bibliotekininkais.

Kaip mes įkvėpėme savo kolegas

Pirmasis Rijekos miesto bibliotekos specialistų vizitas pagal šį projektą įvyko 2019 m., lankantis Liublianos miesto bibliotekoje (Slovėnija). Antrąja priimančiąja organizacija savo projekte kroatai neatsitiktinai pasirinko Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąją biblioteką: 2018 m.  įvykusio Panevėžio apskrities viešosios bibliotekos darbuotojų vizito Rijekos miesto bibliotekoje metu šios bibliotekos tapo partnerėmis ir pasirašė bendradarbiavimo sutartį; būtent tuomet, pasak pačių kroatų, juos sudomino galimybė dalyvauti Erasmus+ programoje ir patiems teikti projekto paraišką, tad gavę paramą projektui iš savo nacionalinės agentūros, viena iš savo kvalifikacinės kelionės krypčių Rijekos miesto bibliotekininkai pasirinko Lietuvą.

Pirmąją darbo stebėjimo vizito dieną kolegėms iš Kroatijos buvo surengtas virtualus turas po Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąją biblioteką, pristatyta bibliotekos Pojūčių erdvė, tarptautiniai ir Erasmus+ programos projektai, bendradarbiavimas su kitomis Europos viešosiomis bibliotekomis. Apie projektą ZELDA plačiau papasakojo jo koordinatorė Andreja Silic Švonja, akcentuodama, jog „žaliosios“ bibliotekos idėjos neatsitiktinai pasirinktos projekte. Rijekos miesto biblioteka vienu iš savo strateginių tikslų yra numačiusi „žaliosios“, tvarios bibliotekos kūrimą.  

Antrąją vizito dieną koleges iš Kroatijos maloniai nustebino ir sužavėjo Panevėžio apskrities bibliotekos kūrybiškos eko edukacijos, aktyvi ir įtrauki Atviros jaunimo erdvės veikla, ypatinga bibliotekos misija rūpinantis Juozo Miltinio palikimo studijų centru. Viešnias sudomino bibliotekos elektroninių paslaugų gausa ir įvairovė.

Nors virtualus vizito formatas iš vienos pusės ribojo galimybes perduodant gerąją patirtį, čia buvo ir pliusų: Rijekos bibliotekininkės daug išgirdo ne tik apie Panevėžio regiono bibliotekų paslaugas ir projektus, apie kuriuos papasakojo Anykščių L. ir S. Didžiulių, Kupiškio rajono savivaldybės, Panevėžio E. Mezginaitės, Molėtų rajono savivaldybės bibliotekų vadovai ir specialistai, bet sužinojo ir apie Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos veiklą, kurią pristatė šios asociacijos prezidentė Danguolė Abazoriuvienė.

Trečiąją vizito dieną kolegėms iš Kroatijos taip pat buvo pristatyta PAVB klubų veikla. Viešnias itin sudomino Bitės knygų klubo veikla, kurią išsamiai pristatė klubo moderatorė Jūratė Baltušnikienė. Rijekos bibliotekininkės buvo supažindintos su Mamų klubo, Senjorų klubo, Jaunimo knygų klubo veiklomis. Trečiąją vizito dieną jos užbaigė dalyvavimu angliškų pašnekesių klubo Let‘s Talk virtualiame susitikime, kurio metu klubo nariai patys papasakojo apie savo veiklas bei lengvai įtraukė viešnias iš Kroatijos į gyvą pašnekesį apie mėgstamus laisvalaikio užsiėmimus.

Ketvirtąją vizito dieną kolegės iš Kroatijos taip pat supažindintos su kaip tik balandžio 1 – ąją vėl prasidėjusiu projektu „Atsakingas skaitytojas“, kuriame Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka dalyvauja jau nuo 2015 m.

Dalyvių įspūdžiai ir tolimesni bendradarbiavimo planai

Baigiamojoje sesijoje buvo aptarta darbo stebėjimo vizito nauda. Vizito dalyvės akcentavo, kad vienintelis apmaudus dalykas buvo tas, jog viso plataus Gabrielės Petkvičaitės-Bitės viešosios bibliotekos ir kitų Panevėžio regiono bei Lietuvos viešųjų bibliotekų veiklų spektro jos negalėjo pamatyti gyvai. Rijekos bibliotekininkės dėkojo už turtingą programą, įdomias temas ir puikią patirtį. Donatellą ypač sužavėjo tai, jog biblioteka sumaniai buria bendruomenę. Pasak jos, tai yra pagrindinis šiuolaikinės bibliotekos tikslas. Vizito dalyvė paminėjo, jog angliškų pašnekesių klubo, mamų klubo, „Atsakingo skaitytojo“ projekto idėjas ji norėtų pirmiausiai įgyvendinti savo bibliotekoje. Andrėją sudomino Lietuvos bibliotekų sėkmingai įgyvendinami infrastruktūriniai projektai, moderni aplinka ir jauki bei šilta atmosfera bibliotekų erdvėse. Andrėja pasisėmė daug naudingų idėjų Rijekos miesto bibliotekoje besikuriančiai jaunimo erdvei.  „Mes tikrai pritaikysime daug vizito metu pastebėtų idėjų, modifikuodami jas pagal savo situaciją“, kalbėjo vizito dalyvė Emili.

Vizito naudą abiems bendradarbiaujančioms bibliotekoms puikiai apibendrino Tanja: ji teigė, jog jai ir jos kolegėms buvo nepaprastai įdomu pamatyti mūsų perspektyvą, požiūrį, būdus, kaip mes kuriame savo biblioteką. „Man labiausiai patiko matyti atvirumą jūsų bibliotekos veikloje. Nuostabu, kad tiek daug žmonių jūsų bibliotekoje atlieka tiek įvairių darbų ir visa tai jums padeda tapti vertinamu, aktyviu bendruomenės nariu“.

Žvelgiant į tolimesnę Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos ir Rijekos miesto bibliotekos bendradarbiavimo perspektyvą, nutarta, jog bus ieškoma fondų bendrų kultūrinių veiklų rėmimui (prioritetą teikiant jaunimo projektams), Rijekos miesto biblioteka pakviesta dalyvauti PAVB rengiamose krašto kultūros paveldo tyrinėjimo konferencijose.

2018 m. Rijekos miesto bibliotekoje vykęs mūsų bibliotekos darbuotojų vizitas  jo dalyvėms paliko itin gerą įspūdį tiek profesinio tobulėjimo prasme, tiek dėl nuoširdaus ir šilto bendravimo su Kroatijos kolegomis. Džiugu, jog, sprendžiant iš Rijekos bibliotekininkių atsiliepimų, mūsų bibliotekos komandai pavyko kolegoms atsakyti tuo pačiu. „Mes įkvėpėme vieni kitus. Tai svarbiausias aspektas mūsų bendradarbiavime“, savo ir kolegių vardu kalbėjo vizito dalyvė Tanja.