2020-ieji bibliotekoje buvo itin dosnūs gerų renginių

knyga

Pasibaigus metams, gera atsikvėpti ir apžvelgti tai, kas nuveikta. Nors 2020-ieji visam pasauliui buvo didžiulis iššūkis, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka efektyviai prisitaikė prie pokyčių ir kūrybiškai bei inovatyviai kvietė savo lankytojus atrasti, pažinti, tobulėti. Sutikome daug iškilių menininkų, diskutavome, tobulinome įgūdžius ir, svarbiausia, šiuo sunkiu visiems metu buvome kartu. Renginiai buvo skirti įvairiai auditorijai. Jau rašėme apie renginius, skirtus senjorams, mažiesiems skaitytojams ir veiklioms mamoms. Šiame straipsnyje norime priminti apie tuos projektus, kurie sulaukė didžiulio įvairaus amžiaus auditorijos susidomėjimo. Tie, kurie nesuskubo jų pažiūrėti, dar gali tą padaryti bibliotekos „YouTube“ kanale.

Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 2

Pirmiausia norisi pasidžiaugti ūgtelėjusiu, jau antrus metus sėkmingai įgyvendintu projektu „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje 2“. Projekto tikslas – išryškinti Lietuvą garsinančių Panevėžio regiono menininkų kūrybą, kurti skirtingų meno šakų sintezę ir skatinti kultūros atstovų bendradarbiavimą. Projektas kvietė į tris renginių ciklus: literatūros, dailės ir muzikos, o šiuos papuošė išties garsūs kraštiečių vardai.

Literatūros renginių ciklą atidarė išskirtinai jaukus ir įdomus susitikimas su viena ryškiausių šiuolaikinės literatūros asmenybių – Renata Šerelyte. Vėliau skaitytojus kvietėme susipažinti su literatūros pasaulyje dar neseniai sužibusiais autoriais ir prisiminti visų mylimus grandus. Daug gerų emocijų pažėrė poeto Vlado Braziūno ir multiinstrumentalisto Algirdo Klovos tandemas. Įdomiomis įžvalgomis žavėjo jaunieji rašytojai Mantas Balakauskas (Islandija), Karolis Baublys (Prancūzija), Tomas Petrulis (Lietuva). 

Ciklą lyriškai užbaigė knygos „Paulius Širvys. Palik tik dainą man: eilėraščiai, atsiminimai, dienoraščiai, laiškai“ pristatymas. Šis renginys pasirinktas ne veltui – jis pažymi legendinio poeto Pauliaus Širvio šimtmetį. Knyga svari ne tik dėl savo apimties (528 psl.), bet ir dėl savo turinio. Tiesiog neįtikėtina, kad tokį solidų leidinį sudarytojas Alfonsas Pakėnas išleido savo lėšomis. 

Vizualiųjų menų ciklo pažiba tapo panevėžiečio Stasio Povilaičio autorinių fotografijos darbų paroda „Šviesos pakylėtas“, skirta Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus 60-ies metų jubiliejui. Dailės gerbėjai turėjo retą galimybę apžiūrėti Jono Mackevičiaus (1872–1954) tapybos darbų parodą iš Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus fondų. Įdomu buvo susipažinti su Prancūzijoje gyvenančios ir kuriančios jaunos dailininkės Erikos Povilonytės knygų iliustracijomis.

Muzikos ciklas Bitės bibliotekos erdves pripildė įvairių žanrų melodijomis. Kraštietis fleitininkas Justinas Mačys savo soliniu pasirodymu nutiesė tiltą tarp šiandienos muzikos ir baroko epochos. Profesionalių panevėžiečių muzikantų grupė „Destination“ džiugino žinomų kompozitorių kūrinių interpretacijomis. O projekto kulminacinis trijų dienų renginys „Jono Meko gyvenimo džiazas“, kaip ir išduoda pavadinimas, prasidėjo gera doze džiazo. 

Vieno iškiliausių pasaulio lietuvių menininkų Jono Meko atminimą biblioteka pagerbė tikra renginių fiesta. Po atidaromojo koncerto buvo pristatyta knyga „Jonas ir Adolfas Mekai. Gyvenimo lai(š)kai“, eksponuota minėtosios knygos kūrimo užkulisius atskleidžianti paroda, rodyti filmai – tiek sukurti paties avangardinio kino meistro, tiek apie jį.


Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI

Kitas svarbus projektas – „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“ šiemet buvo rengiamas jau vienuoliktus metus iš  eilės. Jeigu manote, kad per tiek laiko idėja išsisėmė, galime patvirtinti, jog projekto organizatoriai ir toliau su begaliniu entuziazmu Panevėžio regiono gyventojams pristatė Lietuvos kultūros geriausiuosius – Valstybės (nacionaline arba vyriausybės) kultūros ir meno premija apdovanotus menininkus ir jų kūrybą. Šio projekto renginių svečiai – literatūros ir kino elitas, o į susitikimus (gyvus ir virtualius) su jais veržėsi gausus būrys kultūros mylėtojų.

Šiais metais projekto sumanytojai kvietė susitikti su garbų jubiliejų švenčiančia profesore Viktorija Daujotyte, padėkoti jai už prasmingus darbus, pasiklausyti jos neįkainojamų įžvalgų, įsitraukti į diskusiją apie tai, kas išties svarbu. Literatūros mylėtojus taip pat džiugino virtualus susitikimas su poetu, prozininku, literatūros kritiku, dramaturgu, eseistu, vertėju, fotografu, 2004 m. Nacionalinės premijos laureatu Sigitu Parulskiu. Gausybę žiūrovų sutraukė vakaras, skirtas Panevėžio dramos teatro aktoriui ir režisieriui, „Auksinio scenos kryžiaus“ kavalieriui  Albinui Kėleriui.

Kino gurmanai ne tik mėgavosi filmų peržiūromis, bet turėjo išskirtinę progą susitikti su jų kūrėjais. Neišdildomą įspūdį paliko susitikimas su vienu žymiausių Lietuvos režisierių Algimantu Puipa, 2020 m. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, ir jo naujo filmo „Kita tylos pusė“ peržiūra. Gerbėjų antplūdžio sulaukė ir pokalbis su legendine teatro ir kino filmų aktore Regina Varnaite. Su bibliotekos lankytojais sutiko pasimatyti ir daugelio širdis pavergusi aktorė, režisierė, rašytoja, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė Birutė MarPoetas, eseistas, dramaturgas Gintaras Grajauskas sužavėjo savo mintimis ne vien apie literatūrą, bet ir apie šiandienos teatrą. Įdomus duetas – rašytoja Danutė Kalinauskaitė ir režisierė Laura Tamošiūnaitė pakvietė į pokalbį apie literatūros kūrinio kelionę į kinematografą. Nemažai šio projekto renginių vyko Panevėžio regiono bibliotekose, o karantino metu persikėlė į virtualią erdvę.


Vasaros knygų fiesta

Vasarą jau tradiciškai skaitytojus kvietėme į „Vasaros knygų fiestą“Tiesa, šiemet Bitės biblioteka nustebino nauju fiestos formatu – virtualiais susitikimais su leidyklų atstovais,  žymiais knygų autoriais ir literatūrinį alkį žadinančiais pokalbiais apie knygas bei jų kūrimo subtilybes. Virtualių susitikimų metu žiūrovai ne tik stebėjo įdomius pristatymus, bet ir patys galėjo užduoti klausimus, įsitraukti į diskusiją. 


Tarptautinis virtualus pasakojimo festivalis SEKAS

Gruodžio mėnesį Bitės biblioteka pakvietė į netikėčiausiomis istorijomis sušildantį tarptautinį virtualų pasakojimo festivalį SEKAS. Festivalio tema „Artimi ir tolimi kiekvieno žmogaus gyvenimo herojai“ kvietė per tikras istorijas, mitus ir pasakas prisiliesti prie stebuklingo pasakojimo meno (storytelling), pajusti jo įtaigą bei patiems tapti pasakotojais. Festivalis taip pat atkreipė dėmesį į svarbią datą – Lietuvos Respublikos Steigiamojo Seimo šimtmetį. Šio Seimo pirmininkė buvo Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, rašytoja, publicistė, pedagogė, politikė ir feministė, tad festivalyje ypatingas dėmesys buvo skirtas stiprių ir drąsių moterų istorijoms.

Savo pasakojimais festivalyje dalinosi įvairių šalių žodžio meistrai: rašytojai, aktoriai, bibliotekininkai, dėstytojai ir kiti šios srities specialistai. Gausiai renginiuose dalyvavę klausytojai išgirdo Rose Marie Lindfors (Švedija), Jan Blake (Jungtinė Karalystė), Daivą Ivanauskaitę (Jungtinė Karalystė), Mildą Varnauskaitę (Nyderlandai) ir didelį būrį pasakotojų iš Lietuvos.


Prisiminkime tai, kas nuveikta ir pasisemkime įkvėpimo naujiems, prasmingiems darbams!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *