SEKAS 2020: Pasakojimo pasirodymas „Išnyrančios iš vandens: selkie moterys, sirenos ir undinės“

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-12-05
Laikas:15:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Tarptautinis pasakojimo festivalis SEKAS 2020 gruodžio 1–5 dienomis kviečia pažinti „Artimus ir tolimus kiekvieno žmogaus gyvenimo herojus“!
Pasakojimo pasirodymo „Išnyrančios iš vandens: selkie moterys, sirenos ir undinės“ metu Milda Varnauskaitė pasakos Škotijos selkie (moterų-ruonių) istorijas, įterpdama folkloro tyrimų žinių apie undines ir sirenas. Pianistė Simona Zajančauskaitė nustebins klausytojus muzikinėmis fortepijono improvizacijomis.

Seniai, labai seniai rytuose nuo saulės ir vakaruose nuo mėnulio gyveno stiprios ir laisvos moterys. Jos galėjo palaiminti ar prakeikti, gydyti ar sunaikinti žmones, gyvulius, žemę. Jos mokėjo pakeisti laiko tėkmę, daiktų formas, kai reikia tapti nematomos, išburti ateitį. Tačiau kartais tokios moterys papuldavo į spąstus mirtingiesiems ir prarasdavo savo magiškas galias…  


Milda Varnauskaitė

Milda Varnauskaitė. Nuotr. Rob Jones

Pasakotoja Milda Varnauskaitė

Milda Varnauskaitė – profesionali istorijų žodžiu pasakotoja ir pasakojimo meno (storytelling) mokytoja, šiuo metu gyvenanti ir dirbanti Amsterdame, Nyderlanduose. Milda pasirodo kaip pasakotoja (storyteller) įvairiuose renginiuose Nyderlanduose ir  Lietuvoje, dalindamasi biografinėmis, istorinėmis, folkloro istorijomis ir jų miksais.

Amsterdam International Storytelling festivalis, Amsterdam Fringe, Amsterdam Roots festivalis, Explore the North festivalis Leeuwardene, Frascati ir Podium Mozaiek teatrai, EYE muziejus Amsterdame – tik keletas vietų iš daugelio, kuriose pasakojo Milda. Lietuvoje Milda bendradarbiauja su VU, kuriame veda storytelling dirbtuves kiekvieną mėnesį, Atviros Lietuvos Fondu, VDA, Martyno Mažvydo nacionaline biblioteka, VšĮ Kaunas 2022, LDK Valdovų rūmais. Milda istorijų pasakojimą studijuoja Oslo Metropolitan universitete, yra baigusi Mezrab Storytelling School Amsterdame ir šiuo metu taip pat dirba Mezrab kultūros centre, viename didžiausių pasakojimo meno centrų Europoje, sutraukiančiame apie 800 žmonių kiekvieną savaitę į skirtingus čia vykstančius pasakojimo renginius. 

Simona Zajančauskaitė

Simona Zajančauskaitė

Pianistė Simona Zajančauskaitė

Prestižinės Sankt-Peterburgo N. Rimskio-Korsakovo konservatorijos absolventė (prof. N. Serioginos klasė) pianistė Simona Zajančauskaitė yra ryški šių dienų atlikėja: ji aktyviai koncertuoja ir kaip solistė, ir įvairių kamerinių ansamblių sudėtyje.

Kamerinės muzikos magistro laipsnio studijos Vokietijos Veimaro F. Liszt aukštojoje muzikos akademijoje paskatino atlikėją gilintis į kamerinės muzikos atlikimą ir subtilybes. Simonos muzikinį kelią praturtino susitikimai ir pamokos su maestro M. Rostropovich, prof. L. Berman, prof. J. Drake, A. Debrus, prof. M. Spangenberg, prof. S. Urivaev, prof. T. Steinhofel, prof. S. Lehmstedt, prof. L. Natochenny, prof. V. Gornostayeva, prof. M. Rubackyte.

Nuo 2007 m. kartu su seserimi smuikininke Justina Zajančauskaite savo gimtajame mieste Simona rengia „Rokiškio klasikinės muzikos festivalį”. 2005–2010 m. S. Zajančauskaitė buvo M. Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ stipendininkė, 2013–2014 m. laimėjo Ernsto Freibergero fondo apdovanojimą „Deutschlandstipendium“. Už pasiekimus muzikoje Simona yra apdovanota Prezidento V. Adamkaus premija.

Simona Zajančauskaitė ir Milda Varnauskaitė susipažino kartu dirbdamos senojo kino festivalyje „Pirmoji banga“ 2018 m. rudenį, kur Milda pasakojo istoriją, o Simona grojo pianinu magiškojo žibinto (magic lantern) seanso metu. Abiems toks duetas buvo naujiena, atnešusi daug kūrybinio džiaugsmo, kurį norėjosi kartoti. Nuo tada menininkės kartu pasirodė istorijų festivalio „Išklausyk“ metu ir Rokiškio klasikinės muzikos festivalyje. 


Daugiau apie tai, kaip įgauti magiškų galių, užburiančiai pasakoti ir įdėmiai klausytis…

Tarptautinį pasakojimo festivalį SEKAS 2020 finansuoja Lietuvos kultūros taryba, mokymus specialistams finansuoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje ir meno programa Nordic Culture Point 

Šiaurės šaliųLietuvos Respublikos Kultūros taryba

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *