Tautodailė: tradicijos ir šiandiena

Vaizdas be pavadinimo

Nuo rugpjūčio 31 dienos bibliotekos I a. erdvėse veiks leidinių paroda „Tautodailė: tradicijos ir šiandiena“, skirta Tautodailės metams paminėti.

Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius metus paskelbė Tautodailės metais. Šis sprendimas paremtas nuostata, kad tautodailė turi didžiulę reikšmę mūsų valstybei, nes kiekviena tauta visais įmanomais būdais rūpinasi kultūrinių tradicijų tęstinumu, formavimu ir puoselėjimu.

Tautodailė – viena iš trijų liaudies meno dalių, greta liaudies architektūros ir folkloro. Tautodailė nuo profesionaliosios dailės skiriasi tuo, kad tai savamokslių liaudies meistrų kuriami vaizduojamosios dailės (tapybos, skulptūros, grafikos) kūriniai ir taikomosios dekoratyvinės dailės (keramikos, tekstilės, medžio, metalo ir kt.) dirbiniai. Tautodailės darbai dažniausiai kuriami be išankstinių modelių ar piešinių.

Tradicijų etalonu laikoma 19 a. tautodailė. 1900 m. Lietuvos tautodailės kūriniai buvo eksponuoti Paryžiaus pasaulinėje parodoje bei 1907–1917 m. – pirmosiose lietuvių dailės parodose.

Knygų parodoje iš saugyklos fondo stengiamasi pristatyti visas tautodailės sritis, supažindinti su unikaliais tautodailės meistrais ir jų kūryba.

Sudominusią knygą galėsite pasiimti į namus. Kreipkitės į abonemento išdavimo tarnybą. Paroda veiks iki 2020 m. lapkričio 27 dienos.