Kūryba suteikia gyvenimui pilnatvės

Vaizdas be pavadinimo

Dailė ir terapija – šie magiški žodžiai sukvietė daugybę žmonių į Vaidos Virbalaitės tapybos parodos „Paskui mane. Būsenos dailės terapijos kontekste“ atidarymą. Spalvingi ne tik parodoje eksponuojami tapybos darbai, bet ir jų autorės biografija. Panevėžietė, baigusi kostiumo dizaino studijas Vilniaus dailės akademijoje, vėliau nėrusi į reklamos, leidybos, mados sritis, o prieš ketverius metus vėl sugrįžusi prie tapybos.

„Tuomet tapiau ir piešiau labai intensyviai, stebėjau save ir organiškai atsirandančius asmeninius pokyčius, kol atėjo suvokimas, jog dailė turi milžinišką galią savižinai ir vidinių transformacijų inspiracijoms. Mano gyvenimas radikaliai pasikeitė. Paminėsiu tik tiek, kad po 20 metų gyvenimo sostinėje grįžau į savo gimtąjį Panevėžį ir čia jaučiuosi labai gerai“, – teigia parodos autorė.

Dabar V. Virbalaitė studijuoja dailės terapiją Lietuvos sveikatos mokslų universitete ir dirba socialinėje srityje. Veda dailės terapijos užsiėmimus įvairių sunkumų patiriantiems vaikams, paaugliams ir šeimoms, dirba su sergančiaisiais, turinčiais priklausomybių, išgyvenančiais potrauminį stresą, socialinę atskirtį ir kt.

„Dailės terapijos metu žmogus turi galimybę žvilgtelėti į savo pasąmonę, susipažinti su slapčiausiomis jos kertelėmis, atrasti naują potencialą ar gilumines priežastis, kurios neleidžia… laimingai gyventi.  Dailės terapijos užduotys provokuoja kurti spontaniškai, ekspromtu, tarsi „bet kaip“, „iš pirmos minties“, todėl viskas, kas įvyksta terapijos metu, netgi keisčiausia chaotiška keverzonė yra vertinga medžiaga terapiniam procesui. Dailės terapeutas procese visada „eina šalia“ arba „iš paskos“ kliento veiksmų ir minčių, jis atidžiai stebi, jautriai, empatiškai reaguoja, pasitelkdamas profesines kompetencijas geba taikliai užduoti klausimus, į kuriuos klientas pats ieško ir randa atsakymus“, – dailės terapijos specifiką atskleidė V. Virbalaitė.

Menininkės nuomone, norint atkurti vidinę harmoniją, reikalingas ilgas procesas, o gijimo sėkmė labai priklauso ir nuo paties paciento pastangų. Dailės terapeutė įsitikinusi, kad kiekvienas gali tapyti. Kūryba žmogui visada teikia didelį malonumą ir suteikia jo gyvenimui pilnatvės.

Parodos atidarymo metu su dailininke kalbėjosi, jos biografiją ir kūrybos specifiką atskleisti padėjo bibliotekos renginių koordinatorė Vida Mikelevičiūtė.

V. Virbalaitę bičiuliai, kolegos sveikino dovanodami gėles ir gražius palinkėjimus.