Knygos „Kupiškėnų, uteniškių ir panevėžiškių paribio šnektos XXI amžiuje“ pristatymas

Knygos „Kupiškėnų, uteniškių ir panevėžiškių paribio šnektos XXI amžiuje“ viršelis
Knygos „Kupiškėnų, uteniškių ir panevėžiškių paribio šnektos XXI amžiuje“ viršelis
Data:2020-02-18
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Kviečiame į knygos „Kupiškėnų, uteniškių ir panevėžiškių paribio šnektos XXI amžiuje“ pristatymą, skirtą Lietuvių kalbos dienoms. Renginyje dalyvaus viena iš knygos autorių ir šio projekto vadovė  dr. Asta Balčiūnienė.

XXI a. Lietuvoje vykstantys ekonominiai ir politiniai pokyčiai, ypač susiję su vidine ir išorine migracija, smarkiai pakeitė Lietuvos kaimus. Žinoma, vidinė gyventojų migracija į miestus gana sparčiai vyko jau nuo XX a. vidurio dėl žemės ūkio kolektyvizacijos ir po jos prasidėjusios Lietuvos industrializacijos. Kaimų ir miestelių nykimo ir mažėjimo tendenciją XXI a. dar labiau paskatino emigracija. Šios monografijos autorių siekis kaip tik ir buvo suspėti ištirti, kaip šiame kaimų ir miestelių gana intensyvios kaitos kontekste vystosi ekonomiškai nestiprių rajonų (Kupiškio, Biržų ir Rokiškio) paribio šnektos.

Atkreipti išskirtinį dėmesį į kupiškėnų, uteniškių ir šiaurės panevėžiškių paribio šnektas paskatino kolektyvinė monografija „XXI a. pradžios lietuvių tarmės: geolingvistinis ir sociolingvistinis tyrimas“ (Vilnius, 2014), kurioje nustatyti XXI a. sunykę tarminiai punktai dažniausiai priklauso tarminės zonos periferijai. Kita vertus, rytų aukštaičių kupiškėnų, panevėžiškių ir uteniškių paribio šnektos iki šiol išsamiai ir kompleksiškai netirtos. Siekdama užpildyti šią spragą, Valstybinė lietuvių kalbos komisija finansavo Klaipėdos universiteto lituanistikos mokslinį tyrimo projektą „Kupiškėnų, panevėžiškių ir uteniškių paribio šnektos XXI a.: kalbų kontaktų aspektas“ .

Trejus metus buvo renkama ir tiriama tarminė medžiaga iš 15 kupiškėnų, uteniškių ir panevėžiškių paribio šnektų punktų, ypač didelį dėmesį skiriant kupiškėnų patarmei. Žinoma, tarminė medžiaga 2015–2017 m. dialektologinėse ekspedicijose buvo renkama iš visų tiriamųjų tarminių punktų diktofonu ar filmavimo kamera įrašant spontanišką pateikėjų kalbėjimą.  

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.