Švieskime vaikus

Švieskime vaikus

Kaip ir kasmet, šiemet Zarasų viešąją biblioteką pasiekė labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ dovanos.

Labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ misija – aprūpinti Lietuvos bibliotekas, mokyklas, darželius geriausiomis lietuvių autorių knygomis vaikams. Fondo įkūrėjai yra Andrius Mamontovas ir Ramūnas Karbauskis. Kasmet skelbiamas lietuvių literatūros konkursas, kuriame gali dalyvauti tiek žinomi, tiek nežinomi autoriai, iliustratoriai. Pasibaigus konkursui, vyksta rankraščių vertinimas, atrinkti tekstai spausdinami 13 tūkstančių egzempliorių tiražu ir dovanojami skaitytojams. Beveik kasmet ir beveik visos Fondo išleistos knygos dalyvauja Metų knygos rinkimuose.

Šiais metais įstaigoms įteiktos 8-ių pavadinimų lietuvių autorių knygos vaikams:

• Pauliaus Norvilos knygelė „Strykt pastrykt“ pasakoja apie kiškį Steponą, kuris užėjęs į biblioteką ir pamatęs gausybę knygų pats nusprendė parašyti knygą.

• Dovilės Zavedskaitės apysaka „Lietus ir skafandras“. Dailininkės Jurgos Šarmavičiūtės iliustracijomis pagyvinta istorija apie dviejų labai skirtingų herojų – lietaus ir mergaitės, alergiškos vandeniui, draugystę ir išgyvenimus. Mergaitė bijojo lietaus. Lietus bijojo mergaitės. Bet kartu iškeliavę per pasaulį ieškoti dykumos, jie įveikė savo baimes ir patyrė daug pojūčių.

Lino Bitvinsko eilėraščiai, suguldyti knygelėje „Kodėl miške švilpauti negalima“, ir pamokys, ir patars, ir baimes pažadins, ir išdidžiai papasakos legendas apie Žemaitijos piliakalnius. Dailininkės Audronės Uzielaitės iliustracijos iš pirmo žvilgsnio gana niūrokos, tačiau ir eilėraščiai labai rimti, kitaip jų ir neapipieši.

• Dvi Ramunės Savickytės „Adelės dienoraščio“ dalys – „Ruduo“ ir „Žiema“ – jau džiugina mažuosius skaitytojus. Dabar sulaukėme trečiosios dalies – „Pavasaris“. Adelė toliau paprastai ir nuoširdžiai pasakoja apie savo namus, artimuosius, mokyklą draugus. Pavasaris baigiasi reikšmingu įvykiu: Adelė baigia ketvirtą klasę. Rudenį jos lauks kita mokykla, kita klasė, ir Adelei neramu. Tačiau prieš akis – vasara, ir tai nutolina visus nerimus.

• Ignės Zarambaitės knyga „Stebuklingi senelio batai“, iliustruota dailininkės Vandos Padimanskaitės. Tai ketvirtoji autorės knyga vaikams. Enrikas gyvena su mama, tėčiu, jaunesne sese ir seneliais. Kai netenka mylimo senelio, Enrikas labai nusimena. Norėdamas turėti kažką, kas primintų senelį, suranda jo mylimiausius batus. Ir tada prasideda stebuklai.

Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“ leidžia ne tik Nacionalinio vaikų literatūros konkurso laimėtojų kūrinius, bet ir vaikų literatūros klasiką. Šiais metais mus pasiekė trys tokios knygelės.

• Prano Mašioto „Kiškis Smaližis“ – linksmas pasakojimas apie kiškį, kuris netyčia išsidervavęs aplipo sausais lapais ir tapęs panašus į tikrą pabaisą po mišką strikinėjo ir visus, kurie kada nors kiškius skriaudė, gąsdino.

• Petro Cvirkos „Vaikų karas“ nukelia skaitytoją į laikus, kai vaikai į mokyklą eidavo su klumpėmis, o klasėse kūrenosi krosnys. Kai vieni turėjo gražių knygelių, o kitus tėveliai vos išmaitinti tegalėjo. Tačiau vienas amžinas dalykas, vienas iš svarbiausių žmogaus jausmų, aprašomas šioje knygelėje, yra draugystė.

• Sodriais Andriaus Seselsko piešiniais gausiai iliustruota Balio Sruogos poema „Giesmė apie Gediminą“ pakiliai pasakoja apie Lietuvos didybę ir jos didvyrius. „Giesmė apie Gediminą“ yra patriotinis kūrinys, skatinantis mąstyti apie Lietuvą, svarstyti apie Tėvynės meilę, – sako Kęstutis Urba.

Dėkojame fondui „Švieskime vaikus“ už dovanotas knygas ir kviečiame mažuosius skaitytojus skaityti.

Zarasų viešosios bibliotekos informacija