Tarptautiniame patarlių projekte „Kol gyveni, tol ir mokaisi“ – jaunieji dailininkai iš Dusetų

„Kol gyveni, tol ir mokaisi“

„Kol gyveni, tol ir mokaisi“ – tai jau penktus metus vykstantis tarptautinis projektas, kurį inicijavo VU Filologijos fakulteto dėstytoja Rasa Bačiulienė. Ką tik pasirodė penktoji patarlių rinktinė „Lietuvių-norvegų patarlės. Kol gyveni, tol ir mokaisi. Litauisk-norske ordtak. En lærer så lenge en lever“ (išleido VšĮ „Pamėginčius). Leidinį į savo fondo rinkinius jau įtraukė Norvegijos daugiakalbė nacionalinė biblioteka.

Šiais metais projektas prestižinėje tarptautinėje Londono knygų mugėje nominuotas „International Excellence Awards 2019“ tarp trijų geriausių pasaulyje kategorijoje „Educational Learning Recources“.

Knygą sudaro lietuvių ir norvegų patarlės, kurių kiekvienos reikšmė paaiškinta, patarlės papildytos variantais. Knygą iliustravo vaikai iš Lietuvos ir Norvegijos. Lietuviškas patarles piešė vaikai iš Rokiškio rajono Obelių vaikų globos namų, Molėtų vaikų savarankiško gyvenimo namų, Dusetų meno mokyklos, Lietuvos kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centro, o jų norvegiškus atitikmenis iliustravo mokiniai iš Stokksund ir Rotvoll mokyklų Norvegijoje.

Patarlės yra tradiciniai posakiai, atspindintys kalbos turtingumą ir tautos charakterį, atskleidžiantys tautos savitumo išraišką. Todėl patarlių perteikimas jaunajai kartai yra labai svarbi ugdymo priemonė. Projektu siekiama skatinti vaikus vaizdingai kalbėti gimtąja kalba ir tuo pačiu mokytis svetimos kalbos per kūrybinę išraišką. Šis projektas – puikus tarpkultūrinio bendradarbiavimo bei socialinės įtraukties pavyzdys.

Lapkričio 8 d. Dusetų K. Būgos bibliotekoje vyko projekto „Kol gyveni, tol ir mokaisi“ naujos knygos pristatymas ir vaikų iliustracijų knygai parodos atidarymas. Parodą parengė mokytoja Svetlana Raugienė. Ne tik jaunieji dailininkai, bet ir keletas mokytojų dalyvavo R. Bačiulienės parengtame smagių užduočių vykdyme. Komandos varžėsi, kas greičiau ne tik atspės patarlę, bet ir ją nupieš. Azarto, fantazijos ir juoko popietėje netrūko, o moksleiviai įrodė, kad puikiai išmano lietuvių smulkiąją tautosaką.

R. Bačiulienė vaikus apdovanojo atminimo dovanėlėmis, jų pačių iliustruotomis knygomis, o Dusetų meno mokyklos mokytojams Svetlanai Raugienei ir Eugenijui Raugui įteikė padėkas už bendradarbiavimą ir jaunųjų kūrėjų įtraukimą į projektą, kuriame jie dalyvauja jau trečius metus.

Parengė Vilija Visockienė
Nuotraukos autorės

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba
Projekto partneriai: Filologijos fakultetas, Norvegijos lietuvių bendruomenių taryba

LKT_Logotipas