Fraktalų piešimas – magiškas kelias į save

Fraktalų piešimas – magiškas kelias į save

Terminas „fraktalas“ kilęs iš lotyniško žodžio fractus, reiškiančio „sudarytas iš dalių“ ir yra naudojamas tiek matematikoje, tiek ir įvardinant mus supančius reiškinius. Fraktalinės formos yra visur aplinkui mus – tai ir debesys, ir kalnagūbrių viršūnės, ir gėlių žiedlapiai, ir jūros bangos, ir medžių lapuose atsikartojanti paties medžio forma ir dar daug kitų.

Fraktalinio piešimo metodas buvo atrastas 90-ųjų pradžioje, Rusijos mokslininkės ir psichoterapeutės Tanzilijos Polujachtovos, kuri ieškojo novatoriškų, efektingų ir kuo plačiau pritaikomų savidiagnostikos, saviugdos ir saviterapijos bei korekcijos metodų.

Vaikų dienos centro „Draugai“ vaikai piešė savo fraktalą: prieš save pasidėję popieriaus lapą horizontaliai, rašikliu bet kurioje lapo vietoje (nebūtinai per vidurį) pasirinkdami piešinio atskaitos tašką ir užsimerkę (45-60 sekundžių) piešdami nepertraukiamą, ištisinę liniją, stengdamiesi užpildyti kuo didesnį lapo plotą, bet neišlipant iš už lapo ribų. Stengėsi, kad linijos būtų kuo įvairesnių krypčių – tiesios, kreivos, apvalios, banguotos ir visokios kitokios. Negalima buvo piešti žinomų formų (namelis, gėlytė, širdelė ir t.t.).

Spalvinant fraktalą, spalvotus pieštukus vaikai rinkosi užsimerkę arba nežiūrėdami ir leisdami spalvas pasirinkti jų vidiniam balsui. Spalvinimo procesas vyko tol, kol neliko fraktale nei vieno balto lopinėlio. Sukūrę savo magišką fraktalą, jį pristatė kitiems edukaciniame užsiėmime dalyvaujantiems vaikams. Įdomu, kad viename fraktale buvo matoma žuvis, avelė, chameleonas, klounas, fėja, kuri savo plaukuose slepia paslaptis, paukštis, kiaušinio dydžio ir formos akimis…


Fraktalų piešimas – kūrybiškumo skatinimas, nuotaikos harmonizavimas, nusiraminimas, norų išsipildymas, galimybė atskleisti ir vystyti savo vidinius talentus. Šiai terapijai nereikia jokio pasiruošimo. Tereikia prisėsti ir pasinerti į magiškąjį spalvų ir fantazijos pasaulį. Verta išbandyti.

Baigiantis užsiėmimui, bibliotekininkė pristatė ir paragino skaityti knygas geltonu viršeliu. Geltonu viršeliu todėl, kad „Vasara su knyga“ savo skaitytojus kviečia į skaitymo iššūkį.

Nijolė Pilac, Ligoninės bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Autorės nuotraukos